Troche sie pogubilem i nie wiem czy po licznych dyskusjach w kilku miejscach o odstajacej klapce wlewu znalazlo sie na ten "problem" rozwiazanie? Cos mozna zrobic samemu? Bo juz widze miny w ASO ze im sie glowe glupstwami zawraca.
Troche sie pogubilem i nie wiem czy po licznych dyskusjach w kilku miejscach o odstajacej klapce wlewu znalazlo sie na ten "problem" rozwiazanie? Cos mozna zrobic samemu? Bo juz widze miny w ASO ze im sie glowe glupstwami zawraca.
Otóż jesteś Kolego w błędzie - problem znany FCA, pracują nad rozwiązaniem. Klapka została wykonana z tworzywa nie dostosowanego do zmian temperatury i umocowana lichymi zaczepami do mechanizmu zamykającego. "Młody gniewy konstruktor wpadł na pomysł zastąpienia metalu plastikiem - głupio wyszło"
ps
zgłosić na gwarancji i czekać na rozwiązanie.
dot: Giulii oraz Stelvio
Serwis zamawia klapke, ktora pozniej wymiania w 10 minut :)
No to brawa dla FCA!!!
Ja juz mialem podobne zdarzenie z 2015 Subaru Outback Limited w USA. Tez plastikowa klapka z plastkowymi zawiasami....mimo wielu staran i wymiany klapki nic sie nie zmienilo...jak bylo tak zostalo plus ta wymieniona dodatkowo zacinala sie no i jeszce byl wstyd zawracania glowy Subaru i krecenie oczami przez dilera. Teraz tez tytaj w Bawarii, nie odwazylbym sie do dilera Volvo z taka sprawa pojechac z moim 2013 XC60. Trzech Niemieckich Volvo dilerow juz probowalem i to z powazniejszymi usterkami, w koncu znalazlem przyzwoitego (Avalon, gdzie pracuja Polacy) w Monachium albo..... teraz czekam ze wszystkim jak jestem w Lodzi (Nova).
Zglosze wiec to w Insbrucku (Austria) przy najblizszej okazji i zobaczymy jak bedzie. :)
[MENTION=73786]Garraty[/MENTION] - już nie, serwisy otrzymały wiadomość o rozpoczęciu procesu rozwiązywania problemu. Sprawa rozbija się o elementy takie jak nie rozbieralny zawias oraz mocowanie samej klapki. Jak się ktoś uprze to może wymienić na taki sam "model".
Ma ktoś jakieś zdjęcie tej przypadłości? Też się kiedyś mojej przyglądałem, ale wydawało mi się, że to tylko moja fanaberia, więc może nie koniecznie jednak :D
Mi mają wymienic klapkę, tylko musze mieć czas podjechać. Co innego mnie martwi ... czy to coś zmieni?
Klapka niby pierdoła, ale jak dealer chce sprzedawać Alfy, to powinno im zależeć, by coś, co tak widac, to trzeba naprawic jak najszybciej. Bo ludzie na serio to zauważają!
Już z 3 osoby mi się o to pytały, zanim sam tego nie naprawiłem (zaginanie po rozgrzaniu suszarką :)) Ale tak czy inaczej, liczę, że to wymienią bo może ten feler wróci bo wg mnie, to kurczliwośc materiału i zimą się plastik "zbiega".
Po prost wg mnie jest za cieniutki i jest bardzo czuły na zmiany temp.
Ja problem zgłosiłem, im zimniej tym gorzej...
Proszę:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/01/104.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/01/105.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Klapki do wymiany to oczywista sprawa. Kolega który zna się na takich sprawach powiedział że źle dobrany jest materiał do budowy klapki oraz źle zaprojektowane są zaciski trzymające klapkę do zawiasu.
mnie sie ta klapka dodatkowo nie rygluje - sprawdzaliscie to i mozecie potwierdzic, ze przy zamknietym aucie ta odstajaca klapka nadal jest zamknieta na rygiel?
No i się zaczęło, wszystko było w porządku dopóki nie zwróciłem na nią uwagi. Faktycznie odstaje i teraz pozostaje mi olać temat lub jechać do serwisu i marnować cenny czas na pierdołę.
Trzeba się umówić na kawę w dogodnym terminie, auto umyją przy okazji... :) Ile trwa taka wymiana?
Witam kolegów. Jestem nowym użytkownikiem na forum i posiadaczem od września Stelvio FE 280. Także mam tą przypadłość z klapką wlewu paliwa - szczególnie widoczną o tej porze roku. Dzisiaj odwiedziłem serwis i zgłosiłem problem. Klapkę P. Mechanik zdemontował w 10 sek. Odebrałem auto i jest lepiej, ale nie idealnie. Klapka po demontażu była wyraźnie wygięta w łuk. Po "naprawie" - nie wiem na czym polegała - przylega dokładniej, ale myślę że nie obejdzie się bez wymiany na nową.
- "w 10 sek"
Klapkę samemu zdejmiesz w 2 sek, to akurat nie jest problem :)
Fakt, jak widziałem jak to zrobił, to wychodzi jak piszesz 2-3 sek. Tyle, ze nie będę sam z tym walczył, jak auto ceni się na jakieś 230 tysi i ma gwarancje. Poza tym ma być w tej kasie ok bez samodzielnych działań typu "zrób to sam".
U mnie klapka też odstaje - lista uwag do serwisu przy przeglądzie 15k się wydłuża ;)
W piątek pisałem, że serwis poprawił klapke. Fakt troche. Jak Stelvio postało przez sobotę i niedzielę troche na lekkim mrozie klapka znowu lekko odstaje. Problem jak sądzę w kiepskim materiale, z którego ja wykonano. Wygina się w łuk.
Zgłosiłem dzisiaj problem w ASO. Zamówili nowy element ale dowiedziałem się, że będzie to dokładnie z tego samego materiału, nic tutaj nie poprawiono i nie ulepszono, więc zapewne temat wróci jak bumerang za jakiś czas po wymianie :/
Ale idzie to samemu opanować.
1) Rozgrzać suszarką na ciepło w miejscu zginania (zaraz za tym paskiem usztywniającym "szyną").
2) zagminamy, mocno ale tak by sie nic nie stało.
3) potem do wody lub na zimno (za okno) by się utwardziło.
I to pomaga, być moze będzie trzeba to powtórzyć, ale podejrzewam, że wystarczy juz wtedy bez bawienia się w suszarkę, tylko na miejscu.
a myślałem, że tylko mnie to irytuje, chociaż szkoda, że przy odbiorze auta usłyszałem, że "one tak mają"
swoją drogą, jak już chodzi o takie "drobiazgi";
czy Wam także nie zawsze zamyka się bagażnik i trzeba na dwa razy?...
Klapka wymieniona i muszę przyznać, że teraz jest idealnie spasowana - minęły 4 dni i już się na mrozie nie odkształca, wiec pewnie zmienili materiał.
Do mnie mieli się odezwać, jak przyjdzie poprawiony model, ale jest cicho.
Z tym, że jest ok to ja bym się tak szybko nie cieszył :) Mi po 4 miesiącach zaczęło dopiero odstawać :)
choć to chyba z mrozami związane, wiec jak za tydzień tez będzie u ciebie ok, to moze i poprawili.
U mnie w ubiegłym tygodniu ASO założyło nową klapkę. Teraz wszystko wygląda idealnie, ale czekam do lata. Jak się w upałach nie odkształci, to będę w pełni zadowolony.
OK, moja klapka byla reperowana przez ASO w Austrii (najblizsze mi) poprostu sklejili (czy tak to sie pisze?) ponownie klapke do czarnego plastiku na ktorym jest zamontowana. Dwa tygodnie temu...i wszystko jest OK....za dwa dni bedziemy mieli mroz -20/25 stopni to sie okaze tak naprawde jak to jest...auto bedzie na zewnatrz bo mam tylko jeden garaz i musze wstawic tam Volvo diesla aby sie filtr paliwa nie zamrozil....
Jak tam wasze klapki. Temat opanowany?
Widzę, że jak zrobiło się chłodniej to problem się u mnie pojawił.
U mnie było jako tako ale obecnie jak przyszły mrozy to już jest bardzo widoczne , auto rocznik 2017 listopad
Muszę zwrócić na to uwagę, nie słyszałem wcześniej o takim problemie.
Latem jak było ciepło - klapka cała była wklęsła do środka względem karoserii obok. Zdziwiło mnie to nieco ale pomyślałem, że tak ma być.
Dzisiaj jak sprawdziłem - jest na równi, więc coś może być na rzeczy.
Auto rocznik 2016.
Byłem dzisiaj w serwisie.
Zaproponowali wymianę klapki na nową z lakierowaniem.
I tu się zastanawiam czy po lakierowaniu (srebrny kolor) nie będzie się różniło odcieniem.
I najważniejsze czy wymiana przyniesie na stałe skutek.
Ostatnio przy innej okazji zauważyłem, że u mnie klapka odstaje na tyle, że jest ok 1mm szpary między nadwoziem i klapką. Czyli dużo.
A że mam teraz wolne :) to zdemontowałem klapkę, złapałem opalarkę i grzałem na najniższej temperaturze ok 1/3 szerokości klapki (od tej wystającej strony) - ostrożnie ale długo, z obu stron, dopóki nie zaczęła się delikatnie wyginać pod włąsnym ciężarem. No i w sumie delikatnie zaginając i podgrzewając doprowadziłem do stanu, że już nie ma szpary - owszem, klapka nie jest zlicowana z nadwoziem, ale wystaje gdzieśna połowę swojej grubości - a to już tak nie razi.
- - - Updated - - -
Oryginalnie klapka nie jest przyklejona do konstrukcji nośnej tylko jest na zatrzaski - pobawiłem się tą klapką ostatnio i nie wierzę, że jakiekolwiek klejenie może coś dać. Może Twoja była źle wsunięta w te zatrzaski i po prostu wyjęli-włożyli?
Ja tez swoją klapkę potraktowałem klejem i jakoś to wyglada ...
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Hmmm no dobrze, jak klejenie jest tak powszechne, może u siebie też spróbuję dokleić - już zupełnie na tip-top by było... :cool:
A u mnie zaczęła odstawać w Giulii. W sobotę przed tankowaniem zauważyłem.
Jaki klej stosujecie?
Ja robiłem klejem do szyb i po kilku dniach puściło od strony wewnętrznej.
Rok temu klapka wymieniona na nową na gwarancji.Serwis mi wymienił zewnętrzna część razem z lakierowaniem.
Minął rok i po pierwszym mrozie -6 stopni znowu odstaje. Trochę mniej ale jednak.
Miał ktoś tak?
U mnie odpukać bez względu na temperaturę ok jest, ale miałem przed zakupem demówkę na weekend to odstawała sporo
U mnie to samo , raz już wymieniana i lakierowana , samochód na 2 dni do serwisu, parę miesięcy minęło i znów lekko odstaje , puściło na zewnętrznych zatrzaskach .
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Ja zgłaszałem w ubiegłym roku ale ich pomiary i decyzje Włochów trwały tak długo, że klapka się wyprostowała. Teraz zrobiło się chłodniej i znowu odstaje. Za kilka dni kończy mi się gwarancja więc dla sportu chociaż zgłoszę, że od zeszłego roku czekam na decyzję.
Na razie jestem chyba rekordzistą - wymieniają czwarty raz. Problem występuje (podobno) tylko w benzynie co ciekawe u mnie występuje tylko w jednej Giulii.