Czy w alfie romeo 147 2007r da się wymienić licznik z małym wyświetlaczem na większy?
Załącznik 240206
Printable View
Czy w alfie romeo 147 2007r da się wymienić licznik z małym wyświetlaczem na większy?
Załącznik 240206
Pewnie że się da...Możesz nawet założyć tuby od przedliftu...
Przechodzimy to razem z Konrad53. Da się, jedyny problem ze znalezieniem licznika z komputerem bez asr. Jakbyś chciał coś wiedziec to pytaj :)
Dokładnie. Na tyle licznika masz numer, najlepiej wpisz go w eper (http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE) i wyskoczą Ci funkcje jakie posiadasz, zaznaczone na czerwono. I potem szukaj licznika po kolei wpisując numery tych z aukcji do epera żeby miał te same funkcje. Głównie jak raczq19 wspomniał chodzi o ASR, jak nie masz go w aucie to musisz znaleźć licznik bez niego. Mi się nie udało znaleźć polifta bez ASRu i kupiłem przedlifta, przełożyłem całą obudowę i mam polifta. Pasuje wszystko i działa. Pisz jak coś :) i dodatkowo po zmianie licznika musisz zmienić manetki na takie z przyciskiem SET
Tarcze zegarów też przekładałeś?
Tak, tutaj już były małe komplikacje jeśli chcecie, by było idealnie. Można olać to co niżej opiszę i przełożyć same tarcze, ale będzie trochę nierównomiernie świecić.
Polift ma mniej więcej o połowę mniej diod podświetlających i inną przepuszczalność światła w tarczach, więc usunąłem zbędne diody zastępując je rezystorami. Teraz mam je w tych samych miejscach co w polifcie.
Górny licznik to polift, dół przedlift. Przyjrzyjcie się, że co drugie miejsce na diodę jest puste. To są ori.
Załącznik 240604
Górna tarcza to przedlift, dolna polift. Polift przepuszcza bardziej cieniami.
Załącznik 240605
A tak wygląda przedlift, po założeniu poliftowych tarcz i obudowy oraz usunięciu zbędnych diod. No i zmiana koloru na biały :)
Załącznik 240606
Białe podświetlenie z czerwonymi wskazówkami wygląda fantastycznie :D muszę sobie też coś takiego zrobić :)
Tańsza wersja blackline'a ;) polecam. Diody led smd 3528 tam są
A co z przebiegiem? Raczej 95% liczników z aukcji nie ma podanego przebiegu, a w samochodzie mam około 95tys km :/ Jeśli kupie z większym przebiegiem, to da się cofnąć do 95 tys, czy zostaje mi szukanie licznika z mniejszym przebiegiem i dołożenie km w FESie?
Cofnąć licznik to nie problem tym to się najmniej przejmuj.
a do przodu to zrobisz sam kablem za 35zł i fes/mes
Wiem, do przodu w garażu spoko, natomiast zależy mi na cofnięciu.
A 2 pytanie- czy zadziałają wszystkie funkcje licznika z dużym wyświetlaczem gdy mam asr/sterowanie światłami i menu z lewej strony kierownicy? Pytam, bo w 2 alfie (z dużym wyświetlaczem) mam przycisk asr w tunelu środkowym, a nie przy sterowaniu światłami.
Zamówiłem już manetki z przełącznikami świateł/wycieraczek/tempomatem, osłonę kolumny kierownicy, licznik i czekam na paczkę :)
Napotkalem na inny problem- w panelu z przyciskami po lewej stronie kierownicy- przy nawiewie mam asr, zerowanie km, menu i strzalke w gore i dol (polaczona z poziomowaniem swiatel)- po podpieciu nowego licznika nie mam mozliwosci sterowania swiatlami.
Po zmianie tych przyciskow na wersje bez asr, a ze sterowaniem swiatlami- nie mam mozliwosci sterowania nimi i zarzadzania asr. W panelu srodkowym seryjnie nie mam mozliwosci sterowania asrem- po dolozeniu przelacznikow z taka opcja asr nie reaguje.
Czy ktos ma pomysl jak dodac sterowanie swiatlami do bocznego panelu i asr na tunel srodkowy?
Najchetniej spotkalbym sie w okolicach katowic i omowil sprawe :)