Witam
Dzisiaj pojawił się kolejny problem z moim autem .Pojawiły się dwa kody błedów P0010 oraz P0011 .Czy to problem z łańcuchem?dodam że elektrozawory były wymienione :(
Printable View
Witam
Dzisiaj pojawił się kolejny problem z moim autem .Pojawiły się dwa kody błedów P0010 oraz P0011 .Czy to problem z łańcuchem?dodam że elektrozawory były wymienione :(
zdecydowałem sie na wymianę rozrządu ,zakupiłem Komplet łańcucha rozrządu oraz napędu wałków balansu
Producent: FAI Automotive plc
numery zestawu:
TCK120 - zestaw napędu wałków rozrządu
TCK3 - zestaw napędu wałków balansu
teraz tylko ciekawi mnie czy nie będzie problemów z wymianą :P
Nie wszystkie elementy pasują. Górny ślizg jest inny, ale spokojnie będzie mógł zostać stary. Jeśli masz w aucie pozmianowy napinacz to ja bym zostawił, bo te z zestawów są takie jakieś... mniejsze ;)
Ale wymianiasz,bo chcesz, czy z powodu ww. błędów?
Hej nie polecam Ci FAI TCK 120 tylko FAI TCK 120 VVT. Przerabiałem ten temat ten drugi zestaw zdecydowanie droższy ma rowniez wariatory w zestawie a wszystkie ślizgi pasują. Górny tez. Ten zestaw bez VVT jest bardziej do Opla niż do alfy ma dwa koła wałków które nie sa od Twojego auta. Osobiście zmieniałem na ten pierwszy i po 5-8 tys km problem powrócił łańcuch był luźny winne były wariatory . Zmieniłem na ten drugi i wszystko jest Ok. Nie wiem gdzie bedziesz robił ale warto aby serwis bazował przy wymianie na instrukcji eLerna.
Głównie z powodu błędów aktualnych i wcześniejszych P0013,P0014,P0016 .Zastanawia mnie też wartość kąta synchronizacji rozrządu w pomocy podają wartość optymalna 0 ,natomiast u mnie wygląda to tak:Załącznik 240776
Nie wiem czy dobrze to interpretuję ,ale wydaje mi się że jednak rozjechal się rozrząd .
niestety nie mam możliwości wymiany,hurtownia zapewnia że ten komplet do 1.9jts będzie odpowiedni,sam już nie wiem :(
- - - Updated - - -
Nie pasuje górny ślizg oraz koła zębate wałków rozrządu (w Alfie są wariatory). Reszta pasuje. Tylko z napinaczem bądź ostrożny, było kilka negatywnych opinii.
Problemem w alfach z JTS ( poza 2,0 JTS) jest rozciągający sie łańcuch. Jest to związane z faktem ze Alfa zostosowala w Oplowskim silniki 2,0 wariatory faz rozrzadu ( szkoda ze żywcem nie wzięli 2,0 turbo z Insigni) , niestety sam łańcuch jak i osprzęt zostały oplowskie i nie przystosowane sa do takich obciążeń . Z kolei łańcuch luźny uszkodzą wariatory. Życzę Ci aby, u Ciebie wariatory były Ok.
TCK3 - zestaw napędu wałków balansu też wymieniałeś?
Ja ten napęd wymieniałem w aucie z przebiegiem ok 160 tyś km. Łańcuch nie był wyciągnięty, ale zębatki lekko zjechane. Ori zębatki mają takie... tłumiki, które wyciszają pracę zestawu. Zamienniki to zwykłe zębatki.
Co do parametrów, to ja u siebie nie robiłem logów, nie było potrzeby. Nie wiem też jaka była historia Twojego auta - czy był wcześniej wymieniany rozrząd, jakie błędy pojawiały się w jakiej kolejności i co robiłeś.
Te 290 stopni to stała wartość?
Tak wymieniałem , zestaw jest relatywnie tani tck3 - wszystko pasuje, a jak i tak zdjęty łańcuch główny to 25 minut roboty wiecej. Przy okazji zdjąłem miskę okazało sie ze jest w niej kawałek starego ślizgu ;) ( i tak musialem bo był gdzieś nie duży wyciek oleju) . U mnie były błędy p0013 potem P0017 i P0016 ( występowały zamiennie) ciekawostka taka ze mimo tych błędów i palącego sie checku auto jeździło normalnie
tak ta wartość jest stała.Błedy które sie pojawiały pierwszy P0016,P0014,P0010,P0011 nic mi nie wiadomo czy rozrząd był wymieniany wczesniej
- - - Updated - - -
po Twoich wcześniejszych postach wywnioskowałem że miałeś problemy z tym zestawem TCK 120 ,chyba będę jednak musiał wymienić na zestaw z wariatorami skoro gwarantujesz że jest pewny i do tej pory nic się nie dzieje
Jestem pewien tego zestawu gdyż byłem osobiście przy jego montażu, wszystko zawarte w tym
Zestawie pasuje i jest opisane zgodnie z instrukcją eLearna, wszystkie ślizgi pasują, uszczelka , napinacze itd nowe śruby.
W tym zwykłym TCK120 górny ślizg jest wyższy i trzeba zostawić stary ( ten nad wariatorami) oraz koła wałków sa poprostu do Opla. Problem w tym ze jak masz uszkodzony wariator to łańcuch zaraz znowu sie uszkodzi-rozciągnie i bledybpowroca. Niesty koszt wysoki TCK120 VVT kosztował mnie Ok 1900 pln
dzięki w przyszłym tygodniu operacja wymiany rozrządu ,postaram się zdać fotorelację ,czy razem z wariatorami to się okaże po otworzeniu pacjentki
Życzę powodzenia ...
Załącznik 240935
Załącznik 240936
Załącznik 240937
Tu masz kilka fot jak u mnie to wyglądało
Witaj,
mam identyczną wartość kąta synchronizacji wtrysku (tak to się nazywa w mes 3.6). Przy okazji może będzie mi w stanie pomóc. Pokazuje mi się błąd P0016.
Niezależnie od wszystkiego. Po prostu zawsze jest. I tylko ten jeden. Samochód jeździ normalnie bez żadnych niepokojących oznak. Mam silnik 1.9 JTSZałącznik 240943Załącznik 240944
Ten P0016 to zazwyczaj pierwszy objaw rozrzadu - konkretnie luźnego łańcucha. Najprostsze rozwiazanie to zamień czujniki obrotów walka miejscami ( te od strony skrzyni biegów) jak zmieni sie błąd na P0017 to pewnie masz uszkodzony czujnik. Jak nie pomoże to zdejmij pokrywę zaworów i zobacz jaki łańcuch ma luz, jak mozesz go ugiąć palcami ( góra/dol) to pewnie masz rozciągnięty łańcuch. U mnie te. Był p0016 potem oba P0016/17 poza tym żadnych objawów poza check Engine na desce.
Własnie i tu jest problem bo w pomocy podają że wartość optymalna dla tego parametru powinna być 0 ,też już się zastanawiam czy to rozrząd czy problem leży gdzie indziej :(u mnie auto słabo sie zbiera ,szarpie przy zmianie biegów i dodatkowo błedy P0010,P0011,P0014 wcześniej P0016 którego teraz jak narazie się nie pojawia
Wszystkie oznaki , i błędy wskazują na rozrząd. Jest tutaj taki gdzieś posty bardzo długi odnośnie wlasnie rozrzadu i tych błędów oraz objawów. Ale brak mocy i te błędy na to wskazują .
Ja mam taki sam kąt wtrysku. Gdzie to znaleźliście że ma być 0 bo ciekawi mnie to.
i jak to rozumieć?Załącznik 241052
Możliwe że czujnik podaje zły sygnał, powinieneś mieć 0, (wartość optymalna), jakieś objawy?
No to zostaje Ci wymiana rozrzadu
Cześć,
Od jakiegoś czasu na desce pojawił się check engine. Podłączyłem samochód do komputera i mamy dwa błędy P0011 i P0010
Co powinienem zrobić w pierwszej kolejności lub w ogóle co zrobić? Wymienić elektrozawory ? Wariator ? Cały rozrząd ?
Alfa ma przebieg 180 tys i serce 2.2 JTS :)
Polecamy używać wyszukiwarki.
W pierwszej kolejności warto wymienić elektrozawory. Jeśli to nie pomoże, wtedy rozrząd.
witam
u mnie przez pewien czas pojawiały się na zmianę oba błędy, kasowanie pomagało na dzień może dwa.
wymiana elektrozaworów pomogła.
od miesiąca spokój autko chodzi jakby nowe życie dostało.
po wymianie elektrozaworów i płukance, taka niespodziankaZałącznik 274216Załącznik 274216
wyczyszczone i śmiga aż miło.
Cześć, rzeczywiście wymiana elektrozaworów pomogła. Nie ma już błędu, samochód odzyskał moc. Kupowałem oryginalne, nowe elektrozawory. Pozdrawiam
cześć, u mnie znów P0010 i P0011. Elektrozawory starczyły na ok 60000 km. Czy te błędy nie dotyczą tylko wydechowego? Czy ktoś może mi wytłumaczyć, który to ten wydechowy?