prosze o pomoc chce wymienic olej silnikowy wraz z filtrem i niewiem jaki wlam poprzedni wlasciciel pomuszcie wiem tylko tyle ze pisze na naklejce pod maska 10w40.. moja alfa to 146 1,6 boxer v8
Printable View
prosze o pomoc chce wymienic olej silnikowy wraz z filtrem i niewiem jaki wlam poprzedni wlasciciel pomuszcie wiem tylko tyle ze pisze na naklejce pod maska 10w40.. moja alfa to 146 1,6 boxer v8
Tylko i wyłącznie Valvoline max live. ;)
chcialbym wiedziec tylko czy mineralny ,polsyntetyk czy syntetyczny tak zeby mi uszczelki nie poszly
półsyntetyk
Witam ja także zalałem swoją bellę valvoline max life 10W40i jestem pozytywnie zaskoczony efektem - silnik dużo lepiej wkręca się na obroty (przebieg 140000 km)
no spokojnie możesz zalać półsyntetyk
Podepnę się do tematu z pytaniem który olej wybrać. Mam na oku MaxLife 10W40 VALVOLINE oraz Texaco Havoline Extra 10W40. Autko ma 180 tysięcy przebiegu. Jeżeli to nie kłopot będę wdzięczny za pomoc ;).
Jakiś czas temu, ktoś na forum wrzucił link do artykułu z zachodniej gazety motoryzacyjnej gdzie testowano dosyć profesjonalnie oleje silnikowe - mianowicie w laboratorium zbudowano stanowisko na którym zbadano w przy którym oleju szybciej zerwie się film olejowy i pamiętam, że podany przez Ciebie Valvoline był jednym z lepszych jeśli chodzi o właściwości smarne
W takim razie kupuję MaxLife ;). Dzięki za pomoc.
AGIP SINT 2000 Moim zdaniem jeden z najlepszych.druga sprawa tego nikt nie podrabia.
a ja jeżdżę na Mobilu Super S 10W40 i zauważyłem że Boxerek praktycznie go nie bierze
Na pewno dobrym olejem jest Liqui Moly 10W40 z dodatkiem MoS2. Również niepodrabiany, produkowany w Niemczech. Co do Valvoline to nie mam z nimi doświadczenia. Mam zalany Mobil Super S 10W40 i mój TSik pije go sporo ....
Ja leje do tsa shell półsyntetyk 10w 40 drugi raz zalany tym samym nawet nie musialem dolewac wytrzymal od wymiany do wymiany i nawet ladny kolor mial :)
Dokładnie tak jak koledzy chwalą!! Valvoline Max Life półsyntetyk!! Właśnie przed chwilą skończyłem zmieniać olej Mineralnego BP;( na Max Life i naprawdę pierwsze odczucie silnik pracuje Ciszej, jeszcze nie byłem na przejażdzce ale czuje że będą to pozytywne odczucia. Polecam Valvoline :D
motul
Wiele alfaholików przechodziło z minerala na półsyntetyk i nic się nie działo:) Na mineralu miałem przejechane ok 7tys. Wszystko zależy w jakim stanie jest silnik, poza tym Valvoline ma właściwości uszczelniające i minimalizuje wycieki. Pożyjemy zobaczymy xD ale wiem że nic się z silniczkiem nie stanie:D Jeżeli niestety.. to cóż... kupię jakąś belle 156, bo cały czas mi po głowie chodzi:) ach... kocham te samochody... Cuore Sportivo wrrrr....
oby tak było jak piszesz... fakt - 7 tysa to mało. półsyntetyk ma frakcje syntetyczną w pełni mięszalną z mineralką więc nie powinno być problemów (przy wymianie najwięcej oleju zostaje w głowicy - jakieś 250ml). Oby tylko się nie rozszczelnił.
polecam lektórę parametrów oleju i "wyszukanie" w interneci przykładowych wartości lepkości (praktycznie najważniejszy jest wskaźnik lepkości)
http://www.vtuning.com/olej.html
przykładowo (popularne oleje 10W40):
http://www.mobil.com/Poland-Polish/L...VLMOSuperS.asp
http://www.caroil.com.pl/index.php?o...odity&item=109
http://www.bazarek.pl/produkt/0/1892...-10w40-4l.html
sory alo po co lales mineral???7 tys to rzeczywiscie nie wiele.mialem na mysli przechodzenie auta ktore bylo eksploatowane na mineralu...z Valvoline nie mam doswiadzczen wiec sie nie wypowiem.moja z przebiegiem 148 tys km eksploatowana na AGIP SINT 2000 ma zuzycie oleju praktycznie zerowe.
Motul 10 w 40.
Witam.
Czy naprawdę jest taka wielka różnica między nazwami firm olejów typu lotos mobil itp.? Jeżeli mają te same parametry powinne być takie same właściwości każdego, oczywiście różni się cena. Ja się zastanawiam własnie jaki kupić olej na wymiane... Może ktoś ma coś do zaproponowania dla mnie?? Czytałem na stronie producenta MaxLife że te oleje są najlepsze dla silników powyżej 100tyś KM a ja mam 70tyś przejechane:) Dlatego pytanie czy powinienem zwracać uwagę na nazwę oleju czy poprostu wlać pierwszy lepszy półsyntetyk np MOBIL? Oczywiście także filtry. Pozdrawiam
Ps. Moja bella to 146 boxer 103KM z 95 roku
Ja leję Castrol Magnatec 10W40 ale myślę zmienić na coś lepszego, fakt faktem od wymiany do wymiany nie pije oleju, przebieg niecałe 150kkm ale tak po przejechaniu 5kkm to olej jest normalnie czarny. Mogę spokojnie zalać np. 10W60?
ja mam TS-a 1.6 220tys przebiegu i leje castrola 10w40 ale za jakiś czas muszę wymienić olej. co polecacie?
dodam jeszcze ze lubi sobie wypić troszke tego castrola :) wycieków nie ma żadnych a jak sie go powkręca troche na obroty to wypija trochę oleju. jak wlewam przy wymianie jakies 4,5 litra to jeszcze 1,5 do następnej wymiany idzie na dolewkę :/
skoro wszyscy tak chwalicie Valvoline to i chyba ja spróbuję :)
Ja zalałem Valvolinem tydzień temu, ale nie odpalam puki nie będę jechał wariata wymienić, więc niewiele mogę rzec.
Generalnie tendencja na forum jest taka: Valvoline MaxLife; Motul, Agip (kolejność losowa), a skoro ceny nie są jakoś dramatycznie wyższe w porównaniu do np. Castrola to nie ma się co zastanawiać.
Pzdr.
Ciekawe chcesz mi powiedzieć, że 14-letnie auto ma przejechane 70.000 km? Moje miało tyle po czterech latach a Twoje ma po czternastu :)
Wracając do tematu - myślę, że spokojnie możesz zalać VALVOLINE MaxLife 10W-40. Sam się zastanawiam między AGIP-em a VALVOLINE, ale mam jeszcze trochę czasu, bo wymiana na dopiero wiosnę :)
;) z przebiegami naprawdę jest różnie, moje w dwa zrobiło 4700 :)
co do tematu - Motul, Agip lub Valvoline MaxLife - 10w40.
Wiem też trochę dziwne ale zdarza się uwierz, wiem po własnych doświadczeniach na 3 stacjach diagnostycznych powiedzieli mi po stanie podwozia, że przebieg bardzo prawdopodobnie autentyczny, koledzy z forum wypowiadają się podobnie nie mówię, że jestem pewny i się upieram przy tym ale po stanie samochodu można właśnie takie wnioski wyciągnąc. Dzięki za wypowiedzi.
Pozdrawiam.
Auto 11 letnie, jazda miejska..
Przebieg 220 tysięcy,
jaki olej polecacie? wcześniej miałem 10W-40.
Czy oleje firmy LOTOS są dobre? :)
I jeszcze jedno pytanie..
Jak odpalam Alfkę to tak przy końcu odpalania słyszę "pierdzenie" czy to coś od akumulatora ?
czy może już czas na wymianę oleju? :)