Witam,
Za kilka dni zamierzam się wybrać do serwisu Alfy, żeby sprawdzić co się stało z tempomatem. Który serwis mi polecacie? Bielsko? Pszczyna? Katowice? Kraków?
Jakie są Wasze opinie na temat autoryzowanych serwisów na Śląsku i Małopolsce?
Printable View
Witam,
Za kilka dni zamierzam się wybrać do serwisu Alfy, żeby sprawdzić co się stało z tempomatem. Który serwis mi polecacie? Bielsko? Pszczyna? Katowice? Kraków?
Jakie są Wasze opinie na temat autoryzowanych serwisów na Śląsku i Małopolsce?
Z tych co wymieniłeś, to jedyny sensowny serwis w Bielsku (FAP). Katowice.... jakoś nie mam przekonania, to samo tyczy się Pszczyny. Nie wypowiadam się na temat Krakowa, bo nie miałam do czynienia.
Ja na twoim miejscu pojechałbym do faceta z Rybnika . Grzegorz Fojcik. Warsztat na odcinku Od "nowego" kościoła w stronę makro (przy zjeżcie na działki). Naprawdę dobry fachowiec od czujników, programów, diagnostyki itp. I najważniejsze że nie jest drogi aczkolwiek czasami trzeba czekać kilka dni na swoją kolej.
a ja polece TUR BYTOM jezdziłem tam przez 4-5 lat od zawsze (mozesz powołac sie na zielona alfe TB) http://www.tur.fiat.pl/index.php?id=4
od zjazdu z katowickiej przy skałce 5-10min
natomiast GANINEX K-ce omijam duuuzym łukiem:P
Pzdr
Moja z konieczności stoi w RPM Lubliniec(salon i warsztat Fiat),jak odbiore,to sie okaże czego są warci i coś tam napisze.
Ja mogę napewno polecić ASO w Bielsku, jak mam coś bardziej skomplikowanego to zawożę tam - a blisko do nich nie mam:)
wiedzą co robią - przynajmniej ja do tej pory mogę tak o nich powiedzieć
No i jeszcze wspominany przez robaka TUR - można troche ponegocjować tam...
ale niekiedy lepiej pogadać bezpośrednio z mechanikiem, bo dostali u Mnie dużego minusa jak całkiem sympatyczny gość który przyjmuje zlecenia nie wiedział że robi się coś takiego jak reset parametrów adaptacyjnych, twierdząć że coś takiego nie istnieje...
Dzięki za porady.
W piątek mam urlop więc do tego czasu coś wybiorę. Chyba się zdecyduję jednak na Bielsko. Byłem tam kiedyś z fiatem bravo i nie mam do nich zastrzeżeń.
witam polecam warsztat w katowicach ITAL AUTO prowadzą go faceci miedzy 40 a 50 rokiem życia wszyscy pracowali w Polmozbycie i znają się na Alfach jak nikt .Do tego są bardzo dokładni i sporo alf robią zresztą jak podjedziesz i pogadasz to sie przekonasz . Pozdrawiam
Nie zgadniecie!
Po prawie miesiącu jeżdżenia bez tempomatu... nagle dzisiaj zaczął działać :D
A sprawdzałem codziennie, i dzisiaj zaskoczył. Zaraz z biura wychodzę więc sprawdzę czy wciąż działa.
Anyway, dzięki za porady, na pewno kiedyś się przydają.
od 2006 korzystam tylko z aso euromot w rybniku. wszystkie przeglady, awarie naprawialem u nich. zarowno pierwsza 156, jak i obecna. raz tylko wymienialem lozysko w euromocie w zorach poniewaz w rybniku akurat nie mieli. w pierwszej 156 wymienilem tez szybe czolowa na zorskiej w rybniku, bo zbyt dlugo musialbym czekac na dostawe w euromocie. praktycznie nie mam zadnych zastrzezen. mieli tylko raz problem ze zdiagnozowaniem slabo dzialajacej klimatyzacji. ale ogolnie wszystko ok. ja ich polecam. no moglliby bardziej postarac sie z myciem samochodu po naprawie/przegladzie :)
Jeśli chodzi o Ganinex w Katowiach to mówiąc oględnie firma nieudaczników. Nie umieją naprawiać silników TS, nie umieją wymieniać rozrządu, gdzieś prywatnie jeżdżą samochodami klientów (i ich pasażerowie zostawiają w nich brud), są drodzy jak cholera. A prawdziwej wścieklizny dostałem, jak po 5 poprawce po generalnym remoncie silnika (za któy skasowali jak za zborze) wymienili mi silnik na zupełnie nowy i 2 tygodnie temu zaczął się on pocić a któraś z rolek rozrządu została źle założona i hałasuje. I w dodatku w aucie nie działa klima.
A o takich drobiazgach, jak połamane plastiki, kable latające sobie po silniku, brak opasek na przewodach itd nawet szkoda wspominać.
Byłem ich klientem od momenty zakupu auta (trzeba szczerze przyznać, nieudanym zakupie) i włożyłem w auto ponad połowę jego wartości i przy każdej rzeczy, którą robiło to wspaniałe ASO wyraźnie widać ślad ręki kowala.
Mam pytanie odnośnie wspomnianego już serwisu TUR w Bytomiu:
Czy coś takiego jak wymiana rozrządu w TSie można im bez stresu powierzyć?
I jeszcze jedno pytanie- mają możliwośc przy okazji podlączyć auto pod komputer w celu wyłapania ewentualnych błędów?
Ja oddałem autko do ITALAUTO w Katowicach na Roździeńskiego... i zobaczymy. Kilka osób mi ich polecało w tym firma handlująca częściami do Alfy w Tychach. Podobno oprócz Bielska-B. jedyna firma, która wie co to silnik w Alfie. Starsi goście ale od lat robią przy Fiatach/Alfach.
Witam koledzy!
Odświeżę temat, może ktoś mi coś sensownego podrzuci.
Posiadam Alfe 164 wersja 3,0 V6 12V, rocznik 1989. Kupiłem w lutym, kilka drobiazgów już ogarnąłem.
Jako że alfka jest w świetnej kondycji blacharskiej, chcę ją pielęgnować dalej jak sie da. W związku z tym myślę nad pełnym serwisem (niby mam książki bo auto było serwisowane w Szwajcarii do 2011 roku, potem stało nieużywane aż w lutym 2016 trafiło do Polski). Pierwszy właściciel w PL nabił klime, wymienił olej. Ale nie mam pewności co do rozrządu i innych istotnych punktów. Chciałbym aby ktoś to ocenił fachowym okiem, bez zdzierania kasy (tzn co jest do zrobienia jeśli auto ma służyć i być coraz starszym klasykiem w dobrej formie).
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Mieszkam w pomorskim.
Ja poznałem ostatnio na trackday'ach porządnego mechanika z Katowic (porządny = zna się na rzeczy, z głową, dokładny - widać to po jego wozie na tory przeznaczonym i słowny). Jacek Marcinkiewicz, prowadzi serwis Autoport , ul. Chromika 5a. Byłem tam nawet z Rzeszowa ze swoją 166 3,2 na zrobienie kilku spraw. Alfy zna, zresztą nie tylko. Nie wiem jak z terminami, bo kolejkę wozów miał , ale zapytaj.
EDIT: Czekaj, to dział forum dot. Śląskiego, a zobaczyłem po napisaniu, że w Pomorskim mieszkasz, to nie wiem czy źle kliknąłeś ? czy się przeprowadzasz ? :)
Zapraszam do siebie, najlepiej zostawić priv na fb, ewentualnie dzwonić.
https://www.facebook.com/flarital/
EDIT: Czekaj, to dział forum dot. Śląskiego, a zobaczyłem po napisaniu, że w Pomorskim mieszkasz, to nie wiem czy źle kliknąłeś ? czy się przeprowadzasz ? :)[/QUOTE]
Tak kolego, napisałem posta po czym się zorientowałem że jest podział na województwa :) Tak czy siak, dzięki za odp>
- - - Updated - - -
QBA dzięki, bardzo chętnie. Co prawda planowałem pełen przegląd na wiosnę, ale może wrzesień/październik, zależy jaka pogoda staram się unikać mokrej aury :) Tylko Częstochowa, czy też Olsztyn? Na fb widzę Olsztyn, a w forum Częstochowa :)