Witam jestem Albert i od niedawna posiadam 145 mam takie pytanie odnośnie tego samochodu ponieważ samochód zwalnia podczas ruszania ma takiego jak by muła
z góry dzieki za odpowiedź
Pozdrawiam Albert
Printable View
Witam jestem Albert i od niedawna posiadam 145 mam takie pytanie odnośnie tego samochodu ponieważ samochód zwalnia podczas ruszania ma takiego jak by muła
z góry dzieki za odpowiedź
Pozdrawiam Albert
cinas1980 to tak stoje samochodem na parkingu wciskam gas obroty 2500 puszczam sprzegło obroty spadaja na 1200 i rosna spowrotem do 2500 nie szarpie ani nic ale samochód sam zwalnia tak jakbym mu gas puscił
zrozumiałem to tak że obroty rosną a auto po wysprzęgleniu nie jedzie i tak po dogłębnej analizie tego co piszesz stwierdzam iż, być może sprzęgło ci się kończy i się ślizga. zrób tak (ale na swoją i tylko twoją odpowiedzialność)
-odpal silnik
-wrzuć trzeci lub czwarty bieg
-dodaj więcej gazu tak 3-4 tysiące
-zacznij puszczać sprzęgło.
jeżeli wysprzęglisz a auto nie będzie chciało ruszyć a i obroty się utrzymają znaczyć będzie że, masz do wymiany tarczę sprzęgła.
powodzenia
cinas1980 ale troszke nie oto chodzi sprzegło działa dobrze to jast tak jak by samochod nie chciał robic zrywa i odcinał dopływ paliwa
ja ostatnio powyciągałem wszystkie kapturki od świec i przeczyściłem je patyczkami do uszu z małą ilością spirytusu po czym na sucho i po tym jak auto mi muliło to od tamtego momentu zauważyłem drobną a wręcz powiem zauważalną poprawę a miałem problem podobny do Ciebie
poddaję się :( nie mam pojęcia co by mogło dolegać. może ktoś inny będzie mądrzejszy :)
Panowie jest coraz gorzej dzisiaj wyczysciłem swiece jedna była czarna na 4 cylindrze reszta była ok a przewody maja przebicie ogólnie samochod strasznie zaczoł mulic czy to moze byc wina wtryskiwacza pomocy panowie to moja pierwsza fura oprócz poldka i malucha a tymbardziej to jest boxer
Jak masz świece źle dobrane albo są już stare i przewody przebijają to tez tak moze sie dziać. Ale to powinno szarpać.
Albert1991, a sprawdzałeś w jaki stanie masz filtr powietrza, no i czy gdzieś na dolocie rura nie pękła i nie łapie "lewego" powietrza ???
AR_33 filerek jest nowy i dolot dobrze poskładany nie ma pekniec jeszcze jedno co zauwarzyłem to kopci z wydechu nie na niebiesko jak by olej brał tylko na siwo płynu nie ubywa w zbiorniczku moze to ten wtrysk idzie to jakos sprawdzic ??
jest tak wymieniłem swiece i na 4 cylindrze była cała swieca okopcona na czarno a reszta ok co to oznacza panowie samochod powyrzej 3 miegu bardzo mułowato przyspiesza
Po mojemu, dostaje za dużo paliwa i nie przepala :)
Proponuję sprawdzić na analozatorze spalin jakie są wartości.
Pozostaje jeszcze kwestia padniętej sondy, jak sonda padła sterownik przechodzi w tryb awaryjny i podaje paliwo pełnym wtryskiem.
Albo zalewa go olej , paliwo nie przepalone w komorze spalania będzie strzelać w rurach wydechowych
75andrew155 ale o to chodzi ze nie strzela w tłumik własnie :/
To tak jak napisałem , olej zalewa komorę spalania . Może to uszczelniacze a może pierścienie tłoka . Najlepiej zrobić próbę ciśnieniowa komory spalania aby dokładnie wiedzieć co sie dzieje z tym cylindrem
.Właśnie pali paliwo razem z olejem stąd te dymienie i słaba moc
75andrew155 ok zgodze sie z toba ale dym nie powinien byc niebieski ? sory jak sie myle ale dopiero ucze sie na mechaniora i wszystkiego nie wiem czyli juto poodade na warszta i po praktykach sprawdze komprech i poprosze szefa o analize spalin bo nie rozkminiłem jeszcze tego urzadzenia nie mialem z nim stycznosci
Z tym dymem z wydechu bywa różnie jeśli przepali się uszczelka głowicy to wtedy jest zasłona dymna więc co zalewa komorę spalania nie jest trudno stwierdzić na żywo przez mechanika
75andrew155 to to wiem :) to czekam do jutra
jeszcze jedna zecz mnie zastanawia czy to moze byc wina filtra paliwa i pompki ?
Raczej nie ale filtr paliwa powinno się wymieniać co jakiś czas
75andrew155 ale jak pompka bedyie miała niskie cisnienie to tez bedzie mułłłł
Wiec tak badanie kompresji na cyliindrach
1 cyl 10
2 cyl 10
3 dyl 10
4 cyl ten kulawy 9
czy wlanie militeka, ceramizera do oleju cos pomoze
czy przes słabsze cisnienie na 4 cyl moze tak mulic ??
z góry wielkie dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Kulawa ta kompresja na wszystkich cylindrach , wymień pierścienie na wszystkich cylindrach
75andrew155 dlaczego na wszystkich to ile powinien miec boxer ??
W jakimś temacie jest podany wzór jak się wylicza prawidłową kompresję dla danego silnika .W danych silnika jest podany stopień sprężania dajmy na to 10:1 to ciśnienie sprężania powinno wynosić około 14 a na pewno dużo więcej niz 10 . Jak ktoś zna dobrze ten przelicznik to go pewnie napisze w tym temacie
to rozjasnijcie mi ile powinno byc w barach w ksiazce pisze 9,2 :1 ale to nie wiem juz czy to w barach czy jak
pozdrawiam
Przy silniku boxera prawidłowa kompresja powinna wynosić 11-12 barów a na pewno powinna być równa na wszystkich cylindrach jeżeli tak nie jest ,to warto coś z tym zrobić . Spadek ciśnienia sprężania poniżej 10 barów jest dość znaczący i odbija się na spadku mocy .
75andrew155 widze ze obcykany jestes w tym temacie :) Wiec pewnie powinienim wymienic piescienie ??? a da cos jak wleje ceramizer ???
http://www.ceramizer.pl/content/view/33/44/ link do filmuku opisów i testów
Nie jestem obcykany w tym temacie bo nie jestem mechanikiem ale trochę się grzebało i widziało . Moim zdaniem ceramizer wiele nie pomoże ale można spróbować będzie miał mniejsze opory tarcia ale ubytków nie wypełni
75andrew155 ahas to dzieki jeszcze tylko zobacze czy rozrzad nie jest przeksoczony bo był robiony 7 tys km temu przez poprzedniego własciciela swiadczy otym kartka wpis w ksiazke i ładny stan paska rolek tylko czy ma ktos z was jakies foto gdzie sa znaki itp ???
Foty na pewno są na forum . Znaki są na kołach rozrządu i z tyłu silnika na kole zamachowym
Tutaj masz wszystko o rozrządzie :)
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...u_1_7_16v.html
AR_33 ale w 1,4 sa tak samo znaki ???