Witam!
Użyłem funkcji szukaj, ale nic ciekawego nie znalazłem.
http://allegro.pl/item663070894_tuni...0_mocy_ss.html
Znalazłem coś takiego, czy ktoś to używał, poproszę o opinie, bo 140HP to za małe stado dla mnie:)
Pozdrawiam
Printable View
Witam!
Użyłem funkcji szukaj, ale nic ciekawego nie znalazłem.
http://allegro.pl/item663070894_tuni...0_mocy_ss.html
Znalazłem coś takiego, czy ktoś to używał, poproszę o opinie, bo 140HP to za małe stado dla mnie:)
Pozdrawiam
wiesz co? Dzwoniłem do kolesia, mówił, że to bezpieczne, w ogóle działa i tp ale.. No właśnie, to jest program jeden a jak wiadomo nie ma dwóch identycznych silników, więc w jednym będzie działał dobrze, w innym trochę gorzej, bo jak coś jest do wszystkiego, to jest do d***. Lepiej dopłacić parę groszy i podjechać na strojenie z hamownią niż wydawać kasę na coś takiego, bo na rolki i tak będziesz musiał podjechać, choćby z czystej ciekawości czy to coś działa ;)
Ja bym raczej radził ci skłaniać w kierunku programu niż dodatkowego urządzonka wpinanego gdzieś tam pomiędzy.... Zawsze będzie narażone na brud, kurz , wibracje a program to program .
No ale to możesz przekładać z Alfy do Alfy:)
kiedys miałem boxa w passacie 1.9 i się spiwywał.
User z alfaclubu kupił to ustrojstwo.Wzrost mocy ze 148 KM /3700 obr.
do 171 KM / 4189 obr.W najczęściej wykorzystywanym przez diesle przedziale 2000-3500 obr. przyrost od 6 KM - 20 KM .:( .
Moment obrotowy wzrósł z 340 Nm do 368 Nm .
Dla porównania u mnie przy chipie V-techu moment wzrósł z 333 Nm do 393 Nm. Pzdr
Działa czy nie działa, ale osobom montującym u siebie te wynalazki nie można odmówić odwagi:D na dodatek 'uniwersalnych' tego typu rzeczy, zwłaszcza po filmie z tvn turbo jak gościowi chyba do vectry przypadkiem wgrali mapę nie do tego silnika i silnik eksplodował :)
boxy to glupota wg mnie... dziala na zasadzie tego ze oszukuje komputer ze podaje mniej paliwa dlatego komputer daje wiecej na wtryski i masz przyrost. spalanie wzrasta i moc nieznacznie.
robiac chip za 1000zl robia Ci od zera program, mowisz ze chcesz zeby mial lepszy dol np, tyle koni itp i zeby jeszcze torszke mniej palil to Ci to zrobia. i jest to zdrowsze dla silnika bo program zmieniaja Ci w komputerze samochodu a nie komputer jets oszukiwany.
Tak kolega ma racje boxy to takie g......a które oszukują komputer,tutaj sprzedaja to za 7-8 stówek a w chinach takie coś kosztuje 10 zł.Przez podanie info do kompa o zbyt małej ilości paliwa komputer zwiększa dawke przez co rośnie i moc ale i spalanie.Krótko mówiąc tym można bardzo łatwo zabić silnik alfy.
Boxów na rynku jest wiele i jeden drugiemu nie równy. Ja mogę polecić box'a, którego używałem ponad rok w mojej poprzedniej belli bez żadnych problemów - mam na myśli moduły V-techa. Oczywiście byłem na hamowni dobrałem odpowiedni program (bo moduł tem na regulację 8 stopniową) i naprawdę byłem zadowolony. Przyrost mocy i momentu faktycznie na wykresach nie był powalający (na 6 czy 7 programie miałem bodajże 15KM i 40Nm więcej) ale różnicę w trakcie jazdy z i bez boxa było czuć bardzo.
Oczywiście też jestem zdania, że modyfikacja programu w fachowej firmie jest lepsza ale dobry box ma jednak swoje plusy - zawsze mozna wypiąć/przepiąć albo odzyskać kasę lub jej część.
Box boxem, bywały różne, ale oni jakiś nowy silnik montują z tym BOXem nawet do 159 - V5 :)
Po pierwsze - to w ogóle pomyliłeś fora z tym tematem - o boxy za 699zł to na druciarskim forum tuningu bmw albo vw. Po drugie - nawet w samochodzie za 10 000 bym się nie zastanawiał nad box'em, tylko i wyłącznie program. A co dopiero przy Alfie za 30-40 ptysiów.
moa żona ma 147 1,9 jtd (115km) od roku ma takie coś - chyba nawet od tego sprzedawcy. jerst git spalanie spadło o 1litra, czuc poprawe ale poweru jak u mnie top nie ma, aczkolwiek 205 km/h pojechała bez problemu. dodatkowo zablokowałem egr.
:)
Eeee tam...
Będziecie wydawać 700 i więcej zeta na jakieś chipy...
Tu mam prawdziwy zestaw tunera http://allegro.pl/item692268745_jedy...ncja_4szt.html
P.S To oczywiście żart :P
boxy do jtd to technologia wczessnego gierka jak dla mnie montowano je jak teraz gdy niktnie mial pomsylu jak sie dobrac do komputra a ze dalej sie sprzedaja to wina tych co to kupuja :)
Poszukaj ktos wykresow jak wyglada kopniecie na boxie a jak na dobrym programie
Generalnie zasada jest taka ze boxa sie wciska tam gdzie sie nie da zrobic programu :) zadna to nowosc tylko normalnosc, wiec ja masz mozliwosc to modyfikowac program
stary temat ale jary http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic...&highlight=box
1. Gdyby boxy były takie super to nikt by sie w chip tuning nie bawił tylko wszyscy by te ,,pudełeczka'' sprzedawali
2. Są auta w których chip tuning jest nie możliwy i tam nie ma wyjścia jak ktoś chce więcej mocy musi założyć zewnętrzny sterownik - NIE BOX ale koszt takiego ustrojstwa waha się od 1500 do 3000zł
Reasumując, jeżeli w Twoim aucie jest możliwy chiptuning to zrób ,,chipa''.
Jeżeli nie masz za daleko to zapraszam:
www.tdi-chiptuning.pl
tak
zapraszam:)
a mimo ze już troche stare to przeczytałem co o tym koledzy myślą :)
ale wciąż nie ma odpowiedzi warto ??:) i czy tak jak ktoś niżej napisał wybuchnie gdyby coś było nie tak ??:D