Witam wszystkich , mam takie pytanie czy można wylonczyc asr/ vdc w komputerze tak aby nie pokazywało błędu i nie wlanczalo się automatycznie po uruchomieniu silnika , coś w efekcie jakby nie było tego systemu , może ktoś się tym spotkał
Printable View
Witam wszystkich , mam takie pytanie czy można wylonczyc asr/ vdc w komputerze tak aby nie pokazywało błędu i nie wlanczalo się automatycznie po uruchomieniu silnika , coś w efekcie jakby nie było tego systemu , może ktoś się tym spotkał
Chodzi o to ze poprzedni właściciel coś nakobinowal i oczywiście chciałbym to naprawić , przycisk wylanczania asr vdc jest zaslepiony , więc nie wiem od czego zacząć naprawę co sprawdzić pierwsze bezpiecznik .?
Podłączyć pod komputer diagnostyczny, sprawdzić błędy i działanie układu.
Z początku myślałem ze nie mam asr ale napisałem do alfa Romeo podałem vin otrzymałem telefon ze ten model i na rynek który był produkowany na 100% ma asr vdc , i teraz jak zdiagnozować czy system jest i czy w ogóle działa .? wystarczy podpiąć pod komputer .? i najlepiej aso. ?
A opony masz wszystkie w tym samym rozmiarze?
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
i tu jest właśnie to nie pokazuje błędu , a przycisk od asr jest zaslepiony opony wszystkie te same
Brak spójności lub ja nie rozumiem to masz błąd czy nie, ci to znaczy zaslepiony? Nie masz przycisku zaklejony taśmą?
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
Przycisk jest lecz nie chodzi nieda się o wcisnąć to raz, pytanie takie zadałem żeby się dowiedzieć czy jak system nie działa , to jest możliwość wylonczenia komunikatu, jak system nie chodzi jak trzeba , podejrzewam poprzedniego właściciela wiedział ze jest coś nie tak z tym, wiec może odlonczyl system całkowicie , być może grzebiac w komputerze auta aby się nawet błąd nie wyświetlał (nie mam pojęcia czy jest to możliwe)
2 : jak ostro chamuje to nie za bardzo mi ten ABS , to znaczy nie odbija za bardzo , miałem Seata cordoba to mi nogę aż podnosilo wyraźnie było czuć pulsujacy pedal , być moze można odłączyć czujnik ABS , nie chciałbym pojechać do aso wyłożyć pieniądze i nic się nie dowiedzieć bo tak też bywa , brak błędów na konsoli
Zrób zdjęcie tego przycisku. Może został uszkodzony / przerobiony, aby deaktywować układ kontroli trakcji.
Podłącz komputer diagnostyczny pod moduł ESP i odczytaj błędy. Bez tego dalsza dyskusja nie ma sensu. Jeśli nie czujesz się na siłach to też nie musisz jechać do ASO, ogarnięty mechanik też rozprawi się z problemem. Samo wyłączenie komunikatu to nie jest rozsądne wyjście.
Sorki za zmianę tematu, ale dziś po obfirych opadach śniegu i breji na drogach zaczęła wariować elektronika. Pokazują się błędy asr i vdc, hill holdera. Auto przerywa i nie wchodzi na obroty tak jak przy działaniu trrakcji.
Dodam jeszcze źe wskazówka paliwa zaczęła opadać do końca i świecić się rezerwa.
co moźe być przyczyną takiego zachowania?
Swoją drogą w moim aucie tez mam z problem z wtyczką trzeciego wtryskiwacza. Czy ktos jest w stanie logicznie wyjaśnić dlaczego akurat wtyczka trzeciago wtrysku najczęściej pada? No i wyżej wymienione błędy które ciężko na logikę powiązać z wtryskiem :/
Tak, miałem dokładnie te objawy plus jeszcze wskaźnik paliwa spadał do zera, brak kontaktu we wtyczce wtryskiwacza (u mnie właśnie trzeciej) Po wyczyszczeniu wtyczki wszystko wraca do normy, świeci tylko "check engine" z powodu zapisanego błędu wtryskiwacza/przerwa w obwodzie. Kostkę wymieniłem sobie akurat dzisiaj. Przestrzegam przed kupowaniem tanich kostek z neta za ~12zł, są podłej jakości, rozpadają się w rękach, są strasznie delikatne.
No więc byłem u mechanika i to wlaśnie ta prxyczyna, czyli kostka ☺
poskrobał, poczyścił i na razie działa.
Ale wyszÅ‚a na jaw inna awaria. PÄ™kÅ‚ przewód od wspomagania í ½í¸
A ja mam takie pytanie. Wyczytałem w instrukcji, że system Hill Holder jest integralną częścią VDC. Czy to oznacza, że każdy samochód wyposażony w VDC ma również Hill Holder??