mam problem z moją alfą... przy skręcaniu głównie w lewo na komputerze pojawia mi się komunikat z tytułu posta... komunikat po piknięciu od razu gaśnie....
czy ktoś miał podobny problem??
Printable View
mam problem z moją alfą... przy skręcaniu głównie w lewo na komputerze pojawia mi się komunikat z tytułu posta... komunikat po piknięciu od razu gaśnie....
czy ktoś miał podobny problem??
Sprawdź ile masz oleju i dolej tyle ile trzeba ;). Jeśli oleju jest na max tzn, ze albo czujnik sterujący, albo pompa oleju- ale pompe byś na pewno słyszała.
Pompa zasysa powietrze - za mało oleju w misce
oleju dolałam :) było za mało...
nie sądzicie że ts lubią brać olej??
aniucha jedne biorą więcej inne mniej ale to temat który wielokrotnie przewijał się na forum więc proszę w tym temacie bez OT.
Witam, mam problem z moją alfą, kupiłem ją jako nie sprawna, zrobilem wał panewki, glowice, pierscienie, uszczelniaze etc wszytskie częsci w oryginale oprócz panewek ( wał po szlifie) ale komunikat "low oli engine pressure" nadal sie zapala, wymieniłem pompe oleju i niby troche lepiej bo rzadziej sie zapala.Ale dzisiaj pojeździłem troche ostrzej i ten komunikat znowu sie zapala i co dziwne zapala sie tylko podczas zatrzymywania. Niewazne czy jeszcze na automacie czy manualu (selepseed), zapala sie zawsze jak obroty spadają.
Ma ktoś jakis pomysł??
Tak jest zawsze (pokazuje się na niskich obrotach), kiedy miałem zalane na max pokazało się tylko raz, kiedy auto już ewidentnie "kaszlało", ostatnio pokazało się ze 2 razy przy dojeździe do skrzyżowania i okazało się, że trzeba dolać ponad litr (!!!) oleju...
jak wy jeździcie bez oleju?Jazda ze słabym ciśnieniem oleju to jest katowanie silnika które szybko doprowadzi do jego remontu.Łukasz-łodz a czujnik ciśnienia oleju sprawdzałeś?
Ludzie jak pika wam błąd ciśnienia oleju to jest już po zawodach - panewki przytarte... - bagnet jest po to żeby sobie jednak poziom oleju sprawdzac
Ano sprawdzałem w miarę regularnie i olej trzymał się na rozsądnym poziomie, aż tu nagle zaczęła pić biedaczka... Ale nie spadło dużo poniżej min.
Słuchajcie. Ja po każdym wlączeniu zapłonu mam na wyświetlaczu pokazany stan oleju. Wiadomo miarka jest zawsze miarką ale ten wskaźnik jest też w miarę wiarygodny. To jak nie zwracacie na to uwagi czy też nie we wszystkich 147 jest ta opcja?
ja jak kupilem alfe to na wyswietlaczu bylo max i to chyba tez nie jest dobrze dla alfy :/ bo po rozebraniu nadkola zobaczylem ze kapie z uszczelniacza na walku :/ na miarce mam troche ponad polowe a na wskazniku elektrycznym mam max :/
u mnie tę elektroniczna miarke to o kant dupy potluc..
raz pokazuje 3 kreski.. a jest ful..
i w druga strone tez...
wiec chyba najlepiej lukac na bagnet..
czujnik oleju jest ok bo tez wymieniłem, olej mam ponad pół stanu i tak staram sie trzymać, od połowy do maxa
kontrolka tylko sie zapala po dłuzszej jeździe (30km) na ktorkich odcinkach się nie zapala.
Dzisiaj słyszałem ze to moze byc jeszcze wina głowicy, ja w swojej wymienialem uszczelniacze prowadnice to co było nie tak. A wałki rozrządu?? moze coś z nimi być nie tak??
Z tego co mi wczoraj mechanik mowil..
to taki komunikat moze pojawic sie w zime jak auto stoi kilka dni.. i olej troche zgestnieje..
w innym wypadku jakis zonk sie dzieje..
jazda bez ciśnienia ,lub bez oleju ściera krzywki na wałku rozrządu .To że zaświeca się po przejechaniu 30 km to nic dziwnego bo wtedy olej się nagrzewa i robi się rzadszy a co za tym idzie ciśnienie oleju się zmniejsza.Milkyyyy jak olej jest gęsty w zimie to ciśnienie oleju jest większe i tym bardziej nie powinna się zaświecić kontrolka.
Lukasz-lodz weź pod uwagę że jak dzieją ci się takie rzeczy to może oznaczać to również że ciśnienie oleju jest wystarczające żeby zgasić kontrolkę ciśnienia,ale nie jest na tyle duże żeby odpowiednio smarować silnik co prowadzi do jego degradacji.Podam ci przykład:
Jeździłem seicento w kjs.Jak silnik dostał wycisk to na wolnych obrotach świeciła się kontrolka oleju,ale na dojazdówkach olej się schładzał i nie świecił.Ale z biegiem czasu działo się to coraz częściej a po krótkim czasie było już tak że ciśnienie oleju gasło przy 1500obr.Po rozebraniu silnika okazało się że 3 krzywkom na wałku rozrządu brakuje 2mm wysokości.
Krótka piłka z mojej strony, przy mojej eksploatacji (krótkie odcinki ok 10km) auto zużywa max 450ml oleju na 2400KM. Z zasady sprawdzam jednak olej co 300-500km po to by wiedzieć ile mam - wolę czasem dolać do poziomu 3/4 niż później płakać...."nie smarujesz, nie jedziesz" tu ta dewiza się sprawdza.
się podepnę żeby nie zakładać nowego tematu olej sprawdzam praktycznie co dwa dni więc wiem że jest tyle ile trzeba dzisiaj unikając stłuczki(koleś skręcając już na skrzyżowaniu rozmyślił się i postanowił jechać prosto) trochę przydusiłem moją alfę zgasła kaszląc zapikał komp że niskie ciśnienie itp itd potem już wszystko było ok i czy to normalne jak silnik się bardzo dławi?
W TS raczej normalne, jeśli zdechnie...
a w jtd też normalne teraz sprawdzałem olej jest ok jeszce się zaraz nim przejadę zobaczę czy wyskoczą jakieś niespodzianki ale żadnych wycieków nie mam turbina też nie bierze oleju
Hej. 1,9 jtd 16v. Poziom oleju wg wskazowek wyswietlacza na max. teraz podczas jazdy wyswietlil sie komunikat engine oil pressure low, auto zgaslo. Zapalilem, dojechalem 500m do domu. Teraz auto stoi. Co robic? podpiac pod kompa , sprawdzic czyjnik cisnienia oleju lub ew. pompe? Jakies inne sugestie
Zacznij od sprawdzenia bagnetu :D.
Sprawdze zaraz choc watpie, bo malo jezdze a do tej pory nie bral mi ani grama oleju
Mogła pójść jakaś uszczelka - niekoniecznie musiał spalić ten olej.
oilej pod max jest
Pompa ? Podjedz do jakiegoś lepszego serwisu i niech Ci na maszynie sprawdza cisnienie oleju, najlepiej na lawecie...
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
No wlasnie tez sie zastanawialem czy jechac czy lawete brac.
Nie wiem czy nie taniej wyjdzie kupno manometru i sprawdzenie ciśnienia samemu ;)
Rozkiminilem tak. Jakis czas temu mialem problemu z szarpaniem silnika, nastepowalo to podczas jazdy i wyswietlala sie kontrolka swiec zarowych. Pod kompa podpialem, zaczalem test i w momencie pojawienia sie kontrolki i szaprniecia komputer juz nic nie pokazywal. Wyszlo na to ze prawdopodobnie jest jakies zwarcie. Poruszalo sie wiazka kabli pod maske, mechanik stwierdzil ze szkoda szukac igly, wiec pojechalem. I od tego momentu szarpanie nie wystapilo. Czyli raczej napewno jakies zwarcie albo przetarcie kabelka wystepuje?? I dzisiaj przed zaswieceniem sie komunikatu niskiego cisnienia objaw powyzszy wystapil. Wychodzi na to ze moglo wystapic zwarcie i czujnik cisnienia oleju dostal zla wartosc i tak oto pojawil sie komunikat.
Sprawdz czy nie masz luznej masy ako-sillnik albo ako-buda..
Odkopuje- pojawia mi sie komunikat Engine Oil Pressure Low rano. Odpalam diesla i przez 10 minut daje mu sobie pochodzić na spokojnie. Potem jade 3-4 km do pracy, raczej nie katuje go z rana wysokimi obrotami, spokojnie do 2 tys.. Zostawiam w pracy na jakieś 30-40 minut żeby silnik pochodziłi i złapał 90 *. Jak wracam żeby zgasić, to świeci sie właśnie ten komunikat. Silnik JTD 16v 2004 r. W innych okolicznościach nie wyświetla. Czym to może być spowodowane? w zeszłym roku zimą (a były spore mrozy) nie pokazało mi nigdy nic takiego. Poziom oleju max ( odczyt z bagnetu). Jak po pracy jeżdze więcej i dłużej to nie pokazuje komunikatu. Jakieś sugestie?
W jakim celu grzejesz silnik przez 30-40 minut "żeby złapał 90C " ? Z tego jak ja zrozumiałem Twój post to silnik pracuje przez ok 60 minut a jest obciążony tylko przez jakieś 10 - to właśnie te 3-4 km jazdy. Komunikat "Engine Oil Pressure Low" to nie jest to samo co sygnalizacja spalonej żarówki, po to pali się na czerwono żeby się tym zainteresować. Często jest to tylko uszkodzenie samego czujnika (tak było u mnie), ale jeśli faktycznie ciśnienie jest za niskie to nie wróżę długiej przyszłości temu JTD.
stary olej ,płukanke zrób zalej nowy ,kanaliki pozatkane mogą byc,jest temat podobny w dziale o gt :)
Stary z listopada/ grudnia zeszłego roku? Bez przesady. Grzeje po to przez 30 minut że więcej stoi niż jeździ więc pasuje żeby troche pochodził ;p
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
http://www.forum.alfaholicy.org/gt/1...ssure_low.html zobacz jak kolega od gt załatwił ten problem
Dodano po 3 minutes:
roczny?to zawsze stary sumie:)ile tysiecy na nim zrobiłes?i jaki?umnie w sumie to przez rok to 5,6 wymian:))
Przejechane 7,5 tys. Przecież to nie są oleje naturalne sprzed 20 lat, tylko sztuczne wytwory.
olej 5w40
EDIT: No to najwyzej doleje tego Cleanera, pojeżdze chwile i zmienie filtr oleju i olej. Skoro wszystkim pomaga, to u mnie też pomoże? ;p