Witam. Planuję wymianę panewek i teraz pytanie czy da radę to zrobić z kanału bez rozbierania silnika? 166 2.4jtd 140hp
Printable View
Witam. Planuję wymianę panewek i teraz pytanie czy da radę to zrobić z kanału bez rozbierania silnika? 166 2.4jtd 140hp
Da radę.A czemu chcesz wymieniać te panewki?
Profilaktycznie, koszt niewielki a z głowy będzie
Ciekawe podejście.Wymieniać dobre na nowe.Szczerze powiedziawszy,nie słyszałem,żeby w 2,4 bez konkretnej przyczyny leciały panewki.Moja ma bliski 0,5mln. zrobione a ciśnienie trzyma jak z fabryki.No ale ,każdy robi według uznania.
Moja prawie 450000 tyś. Itak ściągam miskę to co mi szkodzi
żeby się po tej wymianie nie zaczeło, potem dopiero kruczki wyjdą jak się okaże żem jednak nie spasowane idealnie, przechodziłem kiedyś to, jeżeli nic się nie dzieje to w żadnym wypadku bym nie ruszał a Ty zrobisz jak uważasz, jak brakuje Ci problemów to działaj.
A dużo roboty to rozebrac żeby zobaczyć w jakim stanie są? Ile czasowo może zejść ?
Kolego,jest taka zasada,że jeżeli coś dobrze działa,to nie kombinujemy.Bo może przestć działać dobrze i zacznie źle.Jeżeli chcesz zmienić główne panewki,to nie wiem,czy bez rozpięcia rozrządu i wyjęcia skrzyni da radę.Mniemam,że nie.A panewki na korbach odkręcasz i tyle.Tylko wymiana samych na korbach,to też mija się z celem,skoro zostają główne stare.
Może się mylę i główne też da radę wymienić bez rozbierania przodu i tyłu.Choć znając zasadę i budowę raczej nie da rady .
Dwóch skrajnych na pewno sie nie da. A miska zejdzie bez problemu? Godzina starczy na zdjęcie miski?
Godzina raczej nie.Może [MENTION=34058]KaaC[/MENTION] się wypowie,bo często tam grzebie.Ja nie przyglądałem się,jak wyjąć miskę,bo nigdy takowej potrzeby nie miałem i tym się nie interesowałem.Wiem,że jest ciężko miskę wyjąć,bo jest jakiś problem z dojściem do którychś śrub.
Kanał, płaski 10 na grzechotce do smoka, do tego torx do miski, te przy skrzyni wałem okrecisz - na kole zamachowym masz specjalne rowki, żeby do tych śrub dojść.
Pamiętaj o prawidłowym dokreceniu stopek korbowodów bo tu nie ma żartów - poważnie. Dokrecasz 24-26Nm i raz 60st.
Więc kątomierz i klucz dynamometryczny jest absolutnym minimum do tej roboty.
A i jak ściągniesz panewki to sobie dobrze wal pomierz, co prawda to bardziej do szlifierza należy, ale skoro musisz to działaj.
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Jednak dobrze ze zdecydowałem się to rozkręcić okazało się ze pęknięte są 2 podpory wału nr 2 i 3 co dalej ? Wymieniać? Zdemontować wał?
Pytanie tylko czemu pękły?Przegrzany silnik?Kiedyś samozapłon?Blok silnika raczej by nie strzelił.Objawy jakieś były?Żeby wyjąć wał,to skrzynia i przód do rozbiórki.Ja bym wymienił podpory.
Kiedyś wały we Fiatach 125p pękały,bo była tylko 1 podpora.Więc były przeciążenia.Dopiero w Polonezie poprawili na 3 podpory.
W 2,4 masz 4 podpory,więc same z siebie to mało realne jest.Musiało być coś,bo jeszcze nie słyszałem aby ktoś coś nt.kiedykolwiek pisał w 2,4.że mu pękły.Ot tak.
Takie mam coś złudzenie, że 2.4 10V są w takiej ilości na rynku i od tylu lat, że gdyby padały tam podpory namiętnie, to już dawno było by o tym głośno. Ale to takie moje zdanie ;)
Żadnych objawów żadnego hałasu :D dziwna sytuacja
Ja nie miałem, nie wiem co tam było robione, jak ją kupiłem miała niecałe 400 tyś najechane ja zrobiłem póki co jakieś 35 do tego mapa niewiadomego pochodzenia jest (poprzedni właściciel coś tam grzebał). Cieknąca miska mnie do tego skłoniła do tego z racji przebiegu chciałem profilaktycznie wymienić panewki wyczyścić smok a tu taki zonk po zdjęciu miski
I jeszcze w smoku jakieś małe aluminiowe kawałki znalazłem a skąd się tam wzięły i co się rozsypalo to nie wiem 0,5/0,5 cm 3 takie kawałki
Może to nie aluminium tylko ołów z panewek?
Nie, za grube na Panewki po za tym wszystkie panienki całe. Może resztki z turbiny bo się rozsypała pol roku temu
Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka
A tego odłamka nie mogę teraz namierzyć ale to raczej turbina bo rozsypana była w drobny makhttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/07/118.jpg
Złożone już, działa póki co :)
I ciszej chodzi