Mógłbym prosić o opinię na temat auta z tym silnikiem. Jak się sprawuje, koszty eksploatacji, blacharka, spalanie.
Czy silnik daje rade.? Jeżdżę obecnie 147_ka 105km jak dla. Mnie koc znosna. Jak ten silnik 1.8 wygląda w 159?
Printable View
Mógłbym prosić o opinię na temat auta z tym silnikiem. Jak się sprawuje, koszty eksploatacji, blacharka, spalanie.
Czy silnik daje rade.? Jeżdżę obecnie 147_ka 105km jak dla. Mnie koc znosna. Jak ten silnik 1.8 wygląda w 159?
W tamtym temacie jest dużo narzekania, można się zrazić. Niedawno kupiłem 159 z tym silnikiem i jestem zadowolony. Samochód nie zrywa asfaltu, to fakt, ale jeśli nie ma się ciśnienia, żeby ruszać jako pierwszy na światłach, to w zupełności wystarczy. Da się nim dość dynamicznie wyprzedzić, rozbujanie go do 180 to też nie problem, szybciej jeszcze nie próbowałem, ale coś tam jeszcze było pod stopą.
Biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku paliw, wydaje mi się, że jest to jedyna sensowna opcja silnikowa. Problemem jest bardzo mały wybór na rynku, no i marny stosunek ceny do wyposażenia, ale za pieniądze zaoszczędzone na paliwie można przecież sobie ją fajnie doposażyć :-)
Musisz tylko uważać przy zakupie, spory odsetek to trupy. Podstawa to wizyta na stacji kontroli pojazdów. Ja zapłaciłem 50zł, a dzięki temu uniknąłem wtopy na 4-5000 w jednym przypadku, bo się okazało, że amory zdychają, maglownica cieknie itp, itd... Akurat ten egzemplarz już poszedł, ktoś będzie miał niemiłą niespodziankę przy przeglądzie :-/
weź pod uwagę, że to jest podstawowy silnik, jedyny ze skrzynią 5-biegową. co za tym idzie, jest ich jak na lekarstwo, z reguły w podstawowym wyposażeniu. a cena nie jest wiele niższa od np. 120KM diesla, który wcale więcej nie pali (porównując diesel do LPG) i wersje wyposażeniowe są z reguły dużo bogatsze.
5-biegowa skrzynia z tego co się orientuję, to nie jest awaryjna M32, więc traktowałbym to raczej jako plus. Poza tym ludzie piszą, że 6-biegówka ma po prostu krótsze przełożenia, żeby lepiej wykorzystać moment diesla, ale tu mogę się mylić. Jeśli chodzi o spalanie, to z raportów na Autocentrum wynika, że średnie spalanie 120 jtdm to około 7 litrów, natomiast 1.8mpi to 10 litrów gazu. Ropa przekroczyła 5zł, gaz tankuję za 2.08 :-) No i jeśli ktoś jeździ głównie na krótkich dystansach i do tego po mieście, to średnio się jtdm opłaca, bo spalanie to chyba coś koło 8-9 litrów ON.
No właśnie tamte posty są stare, a nie ma jakiś aktualnie szych...
Wszyscy piszą że ten silnik za mały jak na tą budę, a jeżdżąc teraz 147ka 105 koni tragedii nie ma, jak dla. Mnie dynamiczny jest.
- - - Updated - - -
Nie wiem tylko czy lpg do tego silnika jest rekomendowany bo zdania są podzielone regulacje ma luzu zawodowego też trzeba przeprowadzać.
gdy nie użytkowaniem auta z takim silnikiem i nie wiem czy warto się polasic hehe
Jeśli silnik w dobram stanie i od razu ogarniesz luzy to będzie służył. Skrzynia 5tka jest dobra do jazdy na miejscu, przy jeździe autostradowej może być bardziej uciążliwa. Poczytaj opinie na forum Opla na temat tego silnika. Na tym forum jest ich mało.
Stan silnika ciężko ogarnąć... Jakoś prawdzie. Dopiero wychodzi w czasie
Możesz sprawdzić czy chodzi równo lub czy nie wydaje podejrzanych dźwięków, sprawdzić zapisane błędy w ECU, wsadzić endoskop za 20 zł w otwór korka wlewu oleju i zobaczyć czy nie ma syfu. Ogólnie obejrzeć czy nie ma wycieków itp.
No tak można to fakt.
Mam od 4 lat, i jestem zadowolony. Dynamika trochę nie powala, ale koszty eksploatacji są na umiarkowanym poziomie. Częstą usterką jest wyciek spod chłodnicy oleju. Silnik jak i skrzynia biegów pochodzi z opla. Auto dobrze znosi LPG.
lukas, cieszy ze kolejna osoba interesuje sie tym silnikiem, bardzo chetnie Ci pomoge i odpowiem na nurtujace pytania, jednak prosze najpierw przegladnij to, co juz na forum jest.
Po kupnie sprawdzałem luzy przy okazji wymiany uszczelki pokrywy zaworów i były w normie. Te silniki potrafią dużo znieść, bo znam auta od nowości na gazie gdzie przebiegi są w okolicy 200 tys.km. i luzy są w tolerancji. Rudej nie odnotowałem. Spalanie w jeździe mieszanej 10,5-11l LPG. W trasie potrafi spalić 11L ale da się też zblizyć do 9L zależy to od prędkości jazdy.
Obawiam się właśnie rudej, bo moja 147 ja ma i jestem zawiedziony trochę... Poza tym super autko. 159tka jest niby dopracowana ale czy nie ma jakiś uciążliwych usterek?
Po co tobie te usterki . Każde może się zepsuć . Lepiej nie zawracaj sobie głowy póki jest dobrze . Zepsuje się to napraw . Naprawisz i dalej w drogę . Niech Hula jak jalepiej .
Mam 159 z 1.8 mpi.
Co do osiagow, auto to nie demon predkosci, ma 10 sekund do setki. Do zwyklej jazdy wystarczy. Na autostradzie przy 140 ma 4 tys obrotow, nie jest jakos uporczywie glosno.
Nikt nie wpomnial o najwiekszej i w sumie jedynej bolaczce tego silnika czyli kola zmiennych faz rozrzadu. Objawia sie to stukaniem zaraz po odpaleniu, olej splywa do miski i po odpaleniu kola przez chwile pracuja na sucho przez co po 100tys km zwykle mozna juz je wymieniac, lub olac to dopoki nie zacznie sypac bledami ;)
Generalnie kopania wiedzy jest na forum opla o tym problemie. Nie jest to jakas kosmicznie droga naprawa, kola 1000 zl robota jak przy wymianie rozrzadu wiec mozna to zrobic na raz po zakupie auta i miec spokoj przez najblizsze 100 tys km
Biorac pod uwage ze nie mamy dwumasy, wtryskow, skrzyni m32 oraz turbo te 1000 zl za nowe kola to chyba nie duzo.
Ja jezdze na benzynie wiec nie powiem zbyt duzo o gazie, ale spalanie benzyny potrafi dojsc do 11 l po miescie w korkach. W trasie krajowkami przepisowo 7 litrow, na autostradzie 9.
zeby zapobiegac uszkodzeniu kola zmiennych faz rozrzadu, zaleca sie stosowanie 'dlugiego' filtra oleju, np Man. U mnie jest 152 000 km i kola na razie ok. Regulacja luzow zaworowych kosztowala mnie siedemset paredziesiat zlotych u specjalisty od opli. Robilem profilaktycznie, nie bylo zadnych problemow z silnikiem.
Odnosnie spalania:
raz mialem spalanie katalogowe 6,2 l / 100 km. Ale to nie moja wina, jechalem za znajomym :)
Spalanie 6.2 w tym silniku to chyba przy jezdzie z wiatrem bez hamowania i przyspieszania 60km/h ;p
W praktyce nigdy nie mialem wyniku nizszego niz 7 litrow.
A może ktoś zRobić porównanie alfa 147 1.6 105km do Alfy 159ki 1.8 140km?
Osiągi zbliżone
Załącznik 246118
Z doświadczenia wymienial ktoś zawias cały? Ile kosztował i jaka firma i ile już uzytkuje ?
Przod, tyl
tez analizowalem ten temat przed zakupem. dowiedzialem sie, ze: orginalny wytrzymuje okolo 100 000 km. jego naprawa to: przednia os 4 sztuki wahaczy x 500 zl (orginalne) = 2 000 zl + robocizna. i ma wystarczyc na kolejne 100 000 km. moje doswiadczenie jest takie, ze wybilo mi na liczniku 152 000 km i ani mechanik ani diagnosta zadnych uwag nie zglasza. od przebiegu 83 000 km funia jezdzi po polskich drogach.
A tył? A końcówki drążków i same drążki? A łączniki stabilizatora i gumy? Jakieś doświadczenie Masz?
Zależy od dróg na których jeździło auto. Przy dobrych nawierzchniach przednie zawieszenie wytrzyma ponad 150 000 km albo i lepiej. Tylne jeszcze więcej. Niestety muszę rozczarować co do kosztów. Komplet zawieszenia przód na oryginalnych wahaczach na pewno przekroczy 3000 zł (same części). Jeśli chodzi o zamienniki to górne wahacze są dostępne w dobrej jakości, dolne to loteria. Ale na zamiennikach można zrobić przedni zawias za 2000.
Łączniki stabilizatora po kilkadziesiąt zł za sztukę.
Duo kasy za zawias bardzo dużo. A dziadoskich dróg nie brakuje...
Porównywanie do innych marek. Z drugiej strony ile czasu zajmie Ci przejechanie Alfą 100 000 km? Co roku zawieszenia robić nie będziesz ;)
Wiem ale taka kasa jak spadnie z konta to mnie uszczupli, dlatego próbuje rozeznać się w temacie bo bardzo mi się podoba ten model. Mam 147 ale widzę że to nie to z cenami hehe
Biorac pod uwage:
1) jak to auto jezdzi,
2) trwalosc zawieszenia,
to naprawde warto :)
Alfa nie jest tanim samochodem w utrzymaniu. Koszt zakupu z tym wyposażeniem jest bardzo kuszące ale... Z drugiej strony ażeby wydać jednorazowo 3000zl na zawieszenie to trzeba sie napracować, mieć pecha itd Kto wymienia cale zawieszenie???
Rozglądałem sie za 1,8 lecz przestraszyłem sie słabego wyposażenia oraz słabej dynamiki samochodu. Ostatecznie padło na jtdm z 150km. Jeśli nie lubisz ropniaków to niedopełniaj mojego błędu.
Adam
Jeśli ktoś chce, żeby benzyna dobrze jechała to musi celować minimum w 2.2. Później do TBi lub V6 jest tylko przepaść ;)
Zalujesz diesla?
- - - Updated - - -
Zalujesz diesla?
- - - Updated - - -
No niby tak musiałbym naprawdę źle trafić przecież od czegoś są skp... Tylko ten silnik mnie nie powala. Nie chcę diesla bo jeżdżę głównie w mieście...
A może myślał bym też o gazie
Mój ropniak daje radę, przy zakupie pozbawiony egr i klapek. Najbardziej mnie irytuje głos klekota i długie grzanie silnika no i wredna skrzynia biegów.
Rekompensatę mam na stacji paliw... Pod warunkiem nagrzania sie silnika.
Wracając do tematu silnik 1,8 nie posiada wspaniałego rozrządu jak w 1,9 i 2,2. Czytałem opinie że głównie 2,2 maja problem z rozrządem.
Co do dynamiki jazdy, jeśli będziesz jeździł sam lub w 2 osoby może będzie akceptowalne. Wraz ze wzrostem obciążenia będzie brakować mocy i to bardzo i co ciekawe będzie Ci dużo palić. Czytałem ze masz 147 ... Załaduj do niej 10 worków cementu i sprawdź czy ci odpowiada taka jazda.
Hehe no już jeździłem moja z całym składem to fakt nie idzie to wogole czyli pewnie odpuszczę temat alfy:-/
Ja rozważałem dwa silniki 1,9 jts i 1,9 jtdm padło na ropę... Większy wybór, choć nie jestem bardzo szczęśliwy. W benzynie przestraszył mnie rozrząd i wariatory... W 156 był jeden mi miałem go po uszy a tu dobrobyt z dwoma.
Adam
Musiałbym się przejechać tym wozem i ocenić.
Generalnie 1.8 jest uznawany za wolny przez dramatyczna elastycznosc. Jezeli zdajemy sobie sprawe jak dziala wolnossacy silnik benzynowy tj. Nie boimy sie obrotow 4tys i wyzej to da sie tym przyjemnie jezdzic. Ludzie jezdza dieslem 120 konnym, sekunde wolniejszym przy przyspieszaniu 0-100 i nie narzekaja, wiec dlaczego mieliby narzekac kierowcy 140 konnej benzyny? Chyba tylko Ci ktorzy wyprzedzaja na 5 biegu i krzycza jaki to muł.
Przy tym silniku trzeba przyzwyczaic sie do wyprzedzania majac obroty 4-4.5 tys i wtedy naprawde nie ma czego sie bac. No chyba tylko spalania (ktore i tak bedzie nizsze niz w pozostalych silnikach benzynowych montowanych w tym modelu).
Alfa z tym silnikiem jest tez lzejsza, szczegolnie w porownaniu do diesli wiec to tez dziala na plus.
Jak obroty to trzeba gazowac natychmiast. Tylko silnik musi być w db stanie
Ja przed zakupem oglądałem 4 sztuki i wiedziałem że od dołu słabo jedzie. Ale już po zakupie miałem okazję przejechać się oplem signum z tym silnikiem, i do 4000 obr był zdecydowanie bardziej żwawy od mojej 159. Zgłębiłem temat i z czasem udało mi się usunąć usterkę, i co ciekawe wszystkie alfy którymi jeździłem były niesprawne.