No to pierwszy dach?
https://tvnwarszawa.tvn24.pl/ulice,n...hu,265318.html
Printable View
No to pierwszy dach?
https://tvnwarszawa.tvn24.pl/ulice,n...hu,265318.html
Wystarczy najechać kołem na koło i dach gwarantowany.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
I wcale to nie jest pierwszy dach Stelvio :) W ogóle SUV + dachowanie to nic nowego pod słońcem. Cena, która się płaci za jazdę "na wysokości".
Opis sytuacji wg kierowcy:
http://www.wykop.pl/artykul/4436491/...porade-prawna/
Cały jego lament może i śmieszny, jest zapewne w szoku. Poduszki OK, prędkość nie musiała być duża, przeciążenia pewnie za małe na odpalenie.
Ale w kwestii systemu automatycznie powiadamiającego o wypadku to ma prawo się przyczepić.
W końcu mógł np. jechać bez pasów i poobijać się na tyle, że nie mógłby sam wezwać pomocy. A w końcu taki jest sens i wymóg pracy dla takiego systemu.
Nie wiem jakie są dokładne algorytmy wykrywania kolizji/wypadku, ale system w oparciu o GSM automatycznie zgłasza się do służb ratunkowych.
Wymóg prawny na ten system wszedł w kwietniu tego roku, więc Stelvio nie miało obowiązku go posiadać. Nigdzie też nie widzę wzmianek, że ma taki system.
Więc może to jeszcze jeden pokolizyjny fake.
[MENTION=2635]mareksz159[/MENTION] -eCall – ogólnoeuropejski system szybkiego powiadamiania o wypadkach drogowych. eCall jest związany z inicjatywą „eSafety”, która jest częścią kompleksowej strategii Komisji Europejskiej, zmierzającej do zachowania bezpieczeństwa na drogach i poprawy efektywności transportu w Europie. Urządzenia eCall są obowiązkowo montowane we wszystkich nowych pojazdach osobowych oraz dostawczych do 3,5 tony, które uzyskały homologację po 31 marca 2018 roku.
Najlepsze są komentarze i odpowiedzi tego gościa. Dziecko przez duże D.
Mam nadzieję, że nie będzie się tu udzielać.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Typowy polaczek-buraczek-cebulaczek - "kupiłem se kurffa nowo ALFE, SÓVa, stać mnie, a co i tera fszystko ma być tak jak ja chce, jak mówię że poduszki majo wyszczelić to majo to zrobić i koniec a jak nie to podam ich kurfffa do sondu!"
Niektórzy w tym narodzie to jednak powinni mieć komunę i trzymanie krótko za mordę bo później wyrastają tacy co to myślą o sobie 'pan i władca'.
Miałem parę kolizji przy prędkościach 20-30km/h i ani razu poduszki nie wystrzeliły
Chevrolet volkswagen i renault, nie licząc aut z którymi była kolizja tam też poduszki nie wystrzeliły
"Producenci określają, że poduszki czołowe otwierają się wtedy, gdy następuje zderzenie z przeszkodą pod kątem 30 stopni od osi wzdłużnej pojazdu, a opóźnienie wynosi 8-15 g. To odpowiada mniej więcej uderzeniu w twardą przeszkodę z prędkością około 30 km/h.- A kiedy poduszka nie otworzy się?- Jeśli prędkość będzie mniejsza lub kąt uderzenia większy niż 30 stopni. Sterownik poduszki ma zakodowane kilkaset sytuacji, w których powinien odpalić poduszkę. Te symulacje przeprowadza się na komputerach o dużej mocy. Chodzi o to, żeby uniknąć przypadkowego zadziałania airbagu. Czasem kierowcy skarżą się: miałem wypadek i poduszka nie otworzyła się. Najczęściej po dokładnej analizie okazuje się, że poduszka wręcz nie powinna zadziałać, ponieważ jej otwarcie groziłoby obrażeniami. Dotyczy to np. sytuacji, kiedy auto wypada z trasy, koziołkuje, ale w nic nie uderza. Gdyby w trakcie koziołkowania poduszka otworzyła się, mogłaby spowodować poważne obrażenia, a nawet zabić kierowcę. Przy koziołkowaniu auta ważne są pasy bezpieczeństwa, one muszą napiąć się i przytwierdzić kierowcę i pasażerów do foteli."
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...a-airbag/jf76k
Rozbił całkiem nowe auto, w zasadzie nie ma wątpliwości chyba, że szkoda całkowita. Z jego winy zdarzenie jak sam opisuje, więc cała szkoda z AC. Może tym lamentem o poduszkach chce podciągnąć pod szkodę całkowitą, bo wstępnie rzeczoznawca jednak mu powiedział że "to się wyklepie", szyba, trochę blach i będzie jak nowa, w końcu poduchy nie wystrzeliły to nie trzeba zmieniać deski, boczków itd.
Znam relację z ust Kolegi , który widział ten wypadek. Wszystko wyglądało (tak opisał) jakby ktoś zwolnił film. Było to bardziej "przepchnięcie" niż zderzenie. Samochód wysoki i przy skręconych kołach o wywrotkę nie trudno.
Fajne te SUVy są. Taki duży bezpieczny samochód :D
Przy zderzeniu z maluchem są bezpieczne :) z racji wysokości przejedzie się po maluchu
Przejrzałem wątek na wykopie, właściciel coś kręci ewidentnie, chyba fejmu szuka.
Auto lekko tylko pogiecione, konstrukcja nie naruszona. Trudno nazwać dachowaniem coś, co można określić przetoczeniem się :D Opowiada, że walnął głową w kierownicę, to chyba by musiał bez pasów jechać - poduszki wtedy nie strzelą z zasady. Takie niby potężne strzały przyjął, a nawet kołnierza ortopedycznego nie dostał (a przynajmniej o tym nic nie mówi). Wybił niby szybę ręką, i tylko ją sobie rozciął, powodzenia :D
Poduszki są po to, żeby reagować w przypadku silnego uderzenia i dużych przeciążeń, a nie po to, żeby komuś było wygodnie jak go przepychają.
no własnie z tego co widzę trudno znaleź jednoznaczną odpowiedź. Na pewno system monitoruje zapięcie pasów.
- - - Updated - - -
Homologuje się model samochodu przed wypuszczeniem na rynek, Stelvio był homologowany już wczesniej, więc nie musi mieć tego systemu, ale to nie znaczy, że go nie ma. trzeba by zapytać.
eCall - system do którego nie jest przygotowana Polska. Jak na razie system 112 działa w 85-90%.
No tak by logika podpowiadała ale z drugiej strony jak twarzą zaryjesz w kierownicę albo wylecisz przez szybę to też niekorzystnie. Może już lepsza poduszka? Nidzie nie znalazłem jednoznacznej informacji, że poduszka nie zostanie uruchomiona jeśli odpowiedni pas nie zostanie zapięty.
Odpalona poduszka i brak zapiętych pasów to najgorsza sytuacja.
Obrażenia są większe, niż gdyby nie odpaliła. Poduszka działa poprawnie tylko we współpracy z pasami.
Zanim człowiek do niej "doleci" ona musi skończyć się napełniać. Inaczej eksplozja ładunku i fala uderzeniowa uszkodzą daną część ciała (głowę, kolana lub bok).
Ok jak wynika z instrukcji zapięcie pasów nie jest warunkiem koniecznym do uruchomienia poduszki.
"Poduszki powietrzne przednie (kierowcy i pasażera) chronią pasażerów miejsc przednich w przypadku zderzeń czołowych o średnio-dużej energii zderzenia, oddzielając poduszką pasażerów od kierownicy i od deski rozdzielczej.
Brak uruchomienia poduszek powietrznych w innych typach zderzeń (boczne, tylne, wywrócenie się samochodu itp), nie oznacza nieprawidłowego działania systemu. Przednie poduszki powietrzne (kierowcy i pasażera) nie zastępują, ale uzupełnią użycie pasów bezpieczeństwa, które zalecamy zawsze zapinać, jak przewidują przepisy legislacyjne w Europie oraz w większości krajów poza Europą. W przypadku zderzenia osoba, która nie zapięła pasa bezpieczeństwa, przemieszcza się do przodu i może uderzyć o poduszkę już w fazie jej otwierania się. W tego typu sytuacji ochrona zapewniana przez poduszkę powietrzną jest dużo mniejsza. Przednie poduszki powietrzne mogą nie uaktywnić się w następujących przypadkach:
zderzenia czołowe z przedmiotami łatwo deformowalnymi, nie obejmujące powierzchni przedniej samochodu (np. uderzenie błotnikiem o barierę ochronną);
wjechanie samochodu pod inny pojazd lub barierę ochronną (np. pod ciężarówkę lub bariery ochronne na autostradzie).
Brak aktywacji poduszki w powyższych okolicznościach spowodowany jest faktem, iż poduszki powietrzne mogą nie zapewniać żadnego zabezpieczenia dodatkowego w stosunku do pasów bezpieczeństwa i w konsekwencji ich aktywacja jest niestosowna. Brak aktywacji poduszek w tego typu przypadkach nie oznacza niewłaściwego funkcjonowania systemu."
Powyższy opis wyjaśnia sytuację ze Stelvio.
- - - Updated - - -
Z instrukcji wynika, że i tak dostaniesz poduszką. Ja bym chyba wolał dostać mimo wszystko poduszką bez pasów niż ryjem albo klatką piersiową w kierownicę :)
Tyle, że wystrzał poduszki w twarz to śmierć na miejscu.
Nie do końca. Myślę że gdyby tak było to producenci samochodów by łączyli czujnik zapięcia pasa z poduszka w obawie o złą reputację. Spora część osób jednak jeździ bez pasów.
wg. tych badań http://www.upmc.com/media/NewsReleas...al-injury.aspx
różnicę w porównaniu do poduszki i pasów są następujące.
1.7 większe prawdopodobieństwo urazów kręgosłupa szyjnego i 2.4 rdzenia kręgowego - bez pasów z poduszką
1.3 większe prawdopodobieństwo urazów kręgosłupa szyjnego i 1.8 rdzenia kręgowego - bez pasów i poduszki
ok Czyli wychodzi że poduszka gorsza szczególnie dla rdzenia kręgowego.
Na całe szczęście nie przejechałem nigdy nawet kilometra bez zapiętych pasów. Nawet jak przestawiam samochód to odruchowo zapinam. Nie potrafię inaczej. Czuję się jak bez ubrania :D
Lepiej walnąć czołówkę ze ścianą, czy z innym autem, które pędzi w Twoją stronę? :P Poduszka powietrzna otwiera się w ułamkach sekund ze sporą siłą, więc dostajesz podwójny strzał. Energia kinetyczna twojej głowy się sumuję z energią otwierającej się poduszki. Dopiero w pełni otwarta poduszka amortyzuje uderzenie, otwierajaca się wręcz przeciwnie :P
- - - Updated - - -
no właśnie ja dlatego kompletnie nie rozumiem ludzi jeżdzących bez pasów. Dobrze ustawione kompletnie nie przeszkadzają, a jak się człowiek już nauczy, to bez pasów się czuje nieswojo.
Energie się nie sumują. Uderzenie w ścianę a czołowe zderzenie z innym autem różni się tylko tym, że to drugie auto może pochłonąć jakąś tam część energii z naszego auta, za to ściana tego nie zrobi, albo zrobi to w mniejszym stopniu. Choć przy większej prędkości samochody i tak ,,odskakują" od siebie, więc czas na ewentualne przekazanie energii jest mega krótki.
Było kiedyś w Mythbustersach.
Dziś dostałem takie zdjęcie z opisem - za dużo mocy.