Ello wszystkim Alfisti. Cześć koleżankom i kolegom.
Jutro zabieram się za montaż soczewek (przeróbkę) w lampach po FL. Czym rozkleić lampy? Bo reszta to pikuś.
Printable View
Ello wszystkim Alfisti. Cześć koleżankom i kolegom.
Jutro zabieram się za montaż soczewek (przeróbkę) w lampach po FL. Czym rozkleić lampy? Bo reszta to pikuś.
Opalarka lub piekarnik, filmiki z retrofitu znajdziesz na Youtube.
Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka
Opalarka. Ustawiasz na pierwszy bieg i jedziesz powoli dookoła lampę na zgrzewie między kloszem a obudową. Uważaj żeby nie przygrzać za mocno ani nie urwać zatrzasków. Objedziesz tak ze 3-4 razy po obwodzie całe szkło i zacznij podważać płaskim, dużym śrubokrętem. Jak nie będzie się chciało poddać, to jeszcze jedno okrążenie i znów próba. Da skutku - delikatnie, ale stanowczo. Potem wydłubujesz resztki kleju i szukasz na allegro "wałek butylowy" albo "sznur butylowy". 5-6 mm grubości wystarcza, jak kupisz ~10m to powinno starczyć na 2 albo 3 komplety lamp.
Pamiętaj że gdybyś się zdecydował na malowanie maskownic, to daj im 3-4 dni odpocząć, żeby mieć pewność że cały rozpuszczalnik odparuje z lakieru, bo jeżeli skleisz świeżo pomalowane, a resztki rozpuszczalnika zaczną od ciepła z żarówki parować, to mogą zmatowić klosz od wewnątrz.
Sklejanie jest już proste: układasz wałek butylowy w rowku po kleju w obudowie, grzejesz dookoła opalarką i ściskasz szkło z obudową.
Jeden reflektor sam się praktycznie rozpołowił przy wyciąganiu :D więc jeden kłopot z głowy, ale będę potrzebował nowych kloszy niestety.
Myślałem, że od środka dadzą się wyczyścić, ale niestety są już zmęczone. Na Alledrogo poszukam lampy po FL z połamanymi uchwytami. Byle klosze były w miarę dobre.
Jak wsadzasz soczewki to bierz lampy z anglika. Cała konstrukcja jest taka sama, a różnią się jedynie wyprofilowaniem odbłyśników, na które i tak przyjdzie cały zespół soczewka+bańka odbłyśnika kontynentalne.
Czytanie ze zrozumieniem boli? Zespół soczewka z odbłyśnikiem, które mają wyprofilowanie do ruchu prawostronnego nasadza się na starą kołyskę z odbłyśnikiem w fabrycznej lampie, więc oryginalne wyprofilowanie odbłyśnika znajdującego się w kołysce nie ma znaczenia, bo przesłona na soczewce będzie nadawać linię odcięcia światła dostosowaną pod ruch prawostronny. Dlatego przy uszkodzonej lampie przerabianej na soczewkę lepiej kupić tańszą oryginalną gb, niż np. zamiennik eu.
Na filmie masz pokazane co i jak, skoro czytanie idzie z takim oporem:
https://www.youtube.com/watch?v=KR6CrzH6n_g
Źle zrozumiałem.Filmik nie jest mi potrzebny.W pierwszej 156 którą miałem naście lat temu przerabiałem na soczewki.I wcale nie dla tego że ori słabo świeciły a z powodu wyglądu...
Jeśli ma się tak jak ja xenon to soczewka jest niezbędna! Bez soczewki na zwykłym odbłyśniku strumień światła jest rozpraszany co było widać na przeglądzie. W starej Alfie miałem soczewki od kolegi z forum i na przeglądzie już nie było problemów a i soczewka nadaje pewnego stylu Alfince :o
Czym wypolerować wnętrze kloszy??
Używek nie kupię, szkoda kasy. Po FL nie są takie tanie :(
Generalnie to Cię trochę rozumiem, bo widziałem lampy zrobione na starych, już wypalonych soczewkach z punto i nie dość, że to nie świeciło, to jeszcze była rzeźba odwalona taka, że aż strach. Natomiast nowe bańki szklane dają dużą poprawę na takiej samej żarówce, co bez soczewki, bo skupiają światło w miejscu, które Cię interesuje, czyli na drodze, to jest prosta fizyka. Pod warunkiem oczywiście, że światła są prawidłowo ustawione, bo to jest też duży problem w Polsce.
Kupiłem pastę polerską T-CUT i zobaczymy co się da wymodzić z tych kloszy.
Kloszy wewnątrz nie polerowałem, więc nie pomogę niestety. Jesteś pewien, że porysowane jest wnętrze?
Jedna już zrobiona, schnie. Tak to wygląda. Jutro z rana zabieram się za montaż drugiej soczewki. Lampa już rozpołowiona czeka.
Przyjrzałem się i raczej to nie środek. Kupię dobre środki i po zamontowaniu lamp na swoje miejsca postaram się przywrócić im dawny blask.
Załącznik 248835 Załącznik 248836
A zobacz na bokach, czy nie ma takiej łuszczącej się skórki. Oryginalne lampy miały nałożoną folię ochronną, którą trzeba usunąć (np. myjką ciśnieniową na bezdotyku :P ) przed polerowaniem.
Nie ma czegoś takiego. Wiem o czym piszesz, miałem to w poprzedniej Alfie. Tutaj wygląda to tak jak by plastik był popękany od wpływu temperatury.
Efekt końcowy. Oczywiście klosze jeszcze zmatuję, wypoleruję, polakieruję. Trytka na prawej lampie jutro będzie zdjęta :D
Załącznik 248859 Załącznik 248860
Nic nie widać. ;)
Po FL nie ma lakieru zewnętrznego co się łuszczy.
Po FL na kloszach pojawiają się pajączki, jednak są one po zewnętrznej stronie bo lakierem je zamalowując się maskują.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Dokładnie tak jak piszesz jaboleq cała masa pajęczynek, pajączków :/
Zostaje pewnie przeszlifowanie kloszy, polerka i lakier.
Nie rozumiesz.Forsujesz tezę że światła na soczewce są 500(%) plus.
A to kompletna bzdura.
Czysta fizyka??? Jak ma się do lampy projektorowej (jaką jest soczewka) i otwartych pól jaka jest w 156?Opisz to proszę.
Generalnie rozumiesz?Zakładałem praktycznie nowe projektory !!! Różnica w świeceniu jest taka że na soczewce ładnie widać odcięcie światło-cień.To właśnie wzmaga efekt lepszego oświetlania bo wyraźna jest granica oświetlenia.
Jak już pisałem kto ma dobre reflektory a słabo świecące musi sprawdzić czy cały prąd dociera do żarówki.
Oczywiste jest to że soczewki lepiej wyglądają i dobre lepiej świecą( a przynajmniej ma se takie wrażenie) i nikogo nie chcę zniechęcać do takiej modyfikacji.
Za bzdurne tylko uważam twierdzenia o nie świeceniu standardowych reflektorów w 156.
To ja powiem ,że właśnie wychodzę z takiej tezy ,że standardowe reflektory w 156 nie świecą ;) . Miałem dwie w obu świeciły tak samo czyli do dupy . Minimalnie lepiej po polerowaniu lamp i nałożeniu klaru , żarówki typu osram night braker poprawialy światło ale tylko na kilka miesięcy , później tak jakby się wypalały (takie miałem wrażenie)
Dopiero po zamontowaniu lamp soczewkowych była różnica i to już nawet na zwykłej żarówce . Miałem zostawić H7 ale po zamontowaniu zwyklego teoretycznie badziewnego zstawu hid (na próbę) efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania . Dodam ,że używam takiego zestawu już rok i niechce się zepsuć ;) temp. Barw też trzymają obydwa palniki dobrze . Polecam każdemu zmianę lamp na soczewkowe choćby te przerabianie i dołożenie do tego nawet chińskich ksenonów efekt w porównaniu do zwykłej lampy jest ogromny , trzeba tylko zwrócić uwagę czy lampa jest dobrze wyregulowana żeby nie świecić po oczach innym ;)