-
Czy to przepływomierz?
Witam
Problem jest taki że auto niema kompletnie mocy do 2tys obrotów ledwo dociąga, ale po przekroczeniu 2tys auto nagle dostaje kopa i idzie normalnie i tak na każdym biegu. Wymieniłem filtr powietrza i paliwa oraz wyczyściłem przepustnice i erg. I nadal bez zmian. Dziś wyjąłem wtyczkę z przepływomierza i auto idzie pięknie ale jak wpinam nazot to znów to samo. Czy to oznacza że problem w przepływomierzu? Na kompie nic niepokazuje
-
Jeśli masz wyraźną różnicę w mocy do 2k RPM po odpięciu wtyczki od przepływomierza, to wszystko na to wskazuje, że należy go wymienić.
-
No różnica bez porownania
-
Sprawdz szczelnosc egr (zaslep na probe)
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
-
Powiedzcie bo się nie znam. Jak czyściłam EGR to zobaczyłem jak jest podpięte i jest następująco. Jakas kostka nie jest podpięta do EGR tylko wisi z boku wlot do EGR z boku jest zaślepiony a ten wlot od dołu nie jest zaslepiony
-
W drugim wątku tego nie piszesz :).
Czyli chyba masz wycięty EGR w programie skoro zaślepiony i odpięty. Wystarczy blokada przepływu powieterza (spalin) w 1 miejscu.
-
Czyli EGR na bank nie. Dziś auto zgasło i przez 15 min. Nie odpalało i świecił się check potem odpaliło check zgasl przejechałem pare metrów i znów zgasło i zapalił się check więc je zostawiłem i wrzuciłem pieszo. Ratujcie chłopaki czy to może być coś poważnego? Nieznany auta kupiłem je tydzień temu
-
Samo gaśnięcie samochodu zastanawia. Zakładając, że nie kupiłeś zaniedbanego silnika (brak kompresji, przedmuchy do skrzyni korbowej, uszkodzona turbosprężarka, inne problemy) to być może gaśnięcie jest spowodowane zwarciem/przerwaniem przewodu na przekaźnikach przed akumulatorem.
Czy wiesz może kiedy były ostatnie wymiany eksploatacyjne w samochodzie: olej, filtry, płyny?
Ciężko Ci pomóc przy lakonicznych i chaotycznych odpowiedziach. Najbardziej pomógł by Ci uczciwy mechanik, który umie usuwać usterki w turbodoładowanym silniku diesel'a.
L.
-
Filtr powietrza i paliwa tydzień temu olej 5k RPM temu
-
Przyczyn gaśnięcia może być wiele - gaśnie albo z braku paliwa, ciśnienia paliwa albo z braku powietrza. Jak masz przedmuchy to traci kompresję i moc. I tak dalej.
Na pewno pomogłyby odczyty z MES/FES. CIśnienie paliwa, ciśnienie powietrza, masa powietrza, korekty wtrysków itd.
Jak pisze Ludvigus - znajdź mechanika znającego się na JTD/CDTI (najlepiej od alf/fiatów oczywiście) w twojej okolicy bo na odległość to my wykorzystujemy wiedzę i doświadczenia a tak naprawdę trochę wróżymy z fusów.
Sprawdź podforum regionalne - może cię ktoś nakieruje na jakiegoś fachowca, albo chociaż podjedzie z kablem i pomoże dokonać wstępnej diagnozy.
-
Kurcze a ja już oddałem mechanikowi który był najbliżej mnie bo nie dało się autem je have nigdzie dalej bo gasło po 40 min odpalało i dało się przejechać 500m i znów gaslo. Powiedział że to będzie grubsza sprawa ale tak szczerze niewiem czy dobrze zrobiłem bo ten warsztat wyglądał trochę januszowato
- - - Updated - - -
Dodam że wymieniał mi mechanik 3fni temu filtr paliwa który mi przecieka teraz
-
O_O mam nadzieję żę nie ten sam.
Z drugiej strony jeśli ciekł filtr paliwa to może po prostu silnik paliwa nie dostawał?
-
Mechanik dzwonił że auto zrobione i tak:
-powymienial wężyki podciśnienia
-wyczyscil EGR i podpiął bo powiedział, że w tym modelu EGR musi być podpięty i niemoze być zaślepiony
-uszczelnil filtr paliwa
-zalozyl nowy map sensor