Witam, krótkie i szybkie pytanie, gdzie znajduje się czujnik wałka rozrządu?
156 2.4jtd 136km 2000r.
Printable View
Witam, krótkie i szybkie pytanie, gdzie znajduje się czujnik wałka rozrządu?
156 2.4jtd 136km 2000r.
Pod kołem górnym rozrządu najpewniej.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Musisz rozpiąć rozrząd i zdjąć koło rozrządu. Nie da się go inaczej wymienić, niestety.
W 2.4 czujnik jest na wierzchu przykręcony na śrubkę 6 patrząc od strony walka ssącego
Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
W silnikach JTD jest na wierzchu przy wałku wydechowymhttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/11/181.jpg
Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka
Czyli wymiana jest na zasadzie wypiecia starego i wpiecia nowego bez rozpinania rozrzadu jak to ktos wczesniej napisał?
Niestety u mnie wygląda to inaczej
Dokładnie tak. W silnikach Twin Spark jest to znacznie bardziej skomplikowane i czasochłonne
Bo na zdjęciu jest nowsza wersja JTD, czyli JTDm, i to 16V. Twój to dziesięciozaworowy JTD z czujnikiem wałka za kołem rozrządu. Głupie to, wiem.
Na zdjęciu jest 1.9 16V ale to tylko zdjęcie poglądowe
Tak wygląda ten czujnik dla starszych JTD. W Twin Sparkach jest wizualnie tez podobny, ale nie wiem, czy taki sam.
Załącznik 252402
i jest zamocowany tu, widok po zdjęciu koła rozrzadu (zaznaczony na zielono):
Załącznik 252403
W JTD 16V i JTDm jest taki, i mocowany tam, gdzie na fotce od kwasnybartek:
Załącznik 252404
No to lipa, dzięki wszystkim za pomoc
w 2,4 10v nie ma innej mozliwosci i wyjecia czujnika walka rozrzadu jak tylko zdjecie gornego kola rozrządu.
Sprawdź dobrze czy to o niego chodzi u mnie komp wskazywał czujnik walka rozrządu a okazał się wału
Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
przy stałym bledzie czujnika walka rozrzadu(chyba p01320) motor nie odpali.Przy bledzie czujnika wału(nie pamietam kodu) motor odpali ale po kilku minutach pracy moze gasnąć samoczynnie az do obnizenia temperatury silnika.To są dwa rozne kody blędów,ciezko je pomylić.
Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka