Hajka,
czy ktoś z Was ma zainstalowane w swojej Julce felgi 17" na zaciskach BREMBO ??
Jeśli tak, to poproszę o szczegóły (typ, mode itp...).
A jeśli jest to Julka VELOCE z Brembo to już pełnia szczęścia ;-)
Printable View
Hajka,
czy ktoś z Was ma zainstalowane w swojej Julce felgi 17" na zaciskach BREMBO ??
Jeśli tak, to poproszę o szczegóły (typ, mode itp...).
A jeśli jest to Julka VELOCE z Brembo to już pełnia szczęścia ;-)
Kolego oryginalne felgi do Giulietty np. o oznaczeniu 420. http://motobase.pl/alfa_romeo,giulie...y_osobowe.html
Mam takie założone na zaciskach Brembo i wchodza bez problemu.
Dzięki.
Czy może jest to ta https://allegro.pl/alfa-romeo-giulie...672091265.html
Wygląda jakby to była ta 420-stka
Dokładnie ta :) ale warto sie upewnic przed zakupem ze to oryginał
na brembo wejdą wszystkie felgi 17" i w górę ori z Giulietty, 159, Brery, Giulii, jak rówież niektórzy producenci alufelg oferują modele dedykowane pod Alfę np MAK,MSW i jest też kupa chińczyków. Z innymi problem co najwyżej jest taki że trzeba dołożyć mały dystans (i o tyle dłuższe śruby)
Teoretycznie tak. Z tą "kupą" :-), to chyba jednak nie tak. Mam już drugi zamówiony komplet pod Julkę i lipa. Zestaw zmawiany i ustalony telefonicznie z pracownikiem, niby na 100% pasuje, na pewno pod BREMBO, na pewno 2018, i ... ?
I nie to, że brakuje niewiele, tam by trzeba włożyć dystans z 7 cm.
Według konfiguratorów to wyrzuca całą masę np. na oponeo. Po telefonie to się okazuje, że jednak nie, bo to, bo tamto itd. A jak pasuje, to nie wchodzi :D
Wszystko zalezy od ET.
min na duze brembo to ET41.
Zawsze można zastosować dystanns 6-7mm.
W giulietta rozstaw możemy zmienić do 12mm na stronę.
Tył wchodzi bez dystansów.
Felgi kupne na zimę ET35 dostępne na Allidrogo
Do tego dorobione dystanse 8mm Wypalone.
Oryginalne ET było 41.
https://photos.app.goo.gl/C3Lnc6KSmbUD9gBd8
Samo ET 41 nic nie daje- kwestia kształtu ramion niestety tylko OE 17 cali i 18 cali gwarantuje brak kombinowania z dystansami
Masz tutaj z ET 35 i pasują na dystansach.
https://allegro.pl/oferta/felgi-17-5...era-7641447314
Wystarczy zastosować dystanse i po problemie.
ET felgi ma mieć min. 41 i wszystko się zmieści.
Kształt jak najbardziej ale tylko i wyłącznie poniżej ET41
Ja jakoś śmigam a koszt dystansów to 35 zł.
Nie rozumiem w czym problem
Niższe ET to kolego obręcz bardziej wysunięta na zewnątrz, więc powinno być łatwiej, ale przy wielu nieoryginalnych felgach i to nie pomaga i trzeba dystans. Jak do ET35 dołożysz np 5mm dystans to masz ET30 - to tak w ramach edukacyjnych dla Ciebie.
No nie wiem czy w Giulietcie można zastosować aż tak duży dystans przelotowy, czy nie zostanie za mało centrowania. Trzeba uwzględnić że centrowanie na końcu pisaty ma małą fazkę, a sama felga też ma fazkę - często 3mm (ale tu może być różnie, np felgi od Giulii mają aż 7mm fazki wewnątrz otworu centrującego). Trzeba zapewnić tak z 6mm centrowania.
Nie mierzyłem piasty w Giulietcie więc nie wypowiem się dokładnie, ale powyższych zasad trzeba się trzymać dla właśnego bezpieczeństwa.
konfiguratory typu oponeo to biorą tylko pod uwagę rozmiar felgi, ET, srednice centrowania, rozmiar otworów.
Z nieoryginalnych tu masz MAKi dedykowane pod Alfę, powinny być OK:
https://www.makwheels.it/en-ww/brand...a-romeo-1.aspx
Tu MSW/OZ też coś wypluwa:
https://www.ozracing.com/find-your-c...omeo/giulietta
znalazłoby się jeszcze trochę.
Felgi od 159 też pasują 17 w górę, od Giulii też muszą (bo tam wszędzie jest Brembo). jest z czego wybierać.
Już chciałem pisać o tym ET ale kolega epsonix mnie ubiegł. ET35 + dystans, to felga wystająca na zewnątrz. (ET jeszcze mniejsze)
Oryginały nie są mi straszne, tylko to cenowy odlot. Dlatego, zanim podejmę decyzję, badam każdy trop.
Z kolei Allegro, to jednak ryzyko. Wolę nową.
Nic tobie nie wystaje na zewnątrz.
Zdjęcia masz 2 posty wyżej.
ET 43 mam na zimówkach czyli rozstaw kół o 4 mm więcej. ( do fabrycznego ET 41 gdzie felga od zacisku miała wolnego może 1,5 mm)
Moja rada zrób tak ja zrobiłem i wielu innych.
Czy te MAKi (https://www.makwheels.it/en-ww/brand...a-romeo-1.aspx) wejdą bez dystansów ??
nie kumasz, nie chodzi o to że wystaje np poza nadkole, ale że mniejsze ET to felga bardziej wystawiona w kierunku (a nie na) zewnątrz. Pisałeś odwrotnie dlatego Cię ja i kolega poprawiamy.
[MENTION=79423]RCMax[/MENTION], ja jeżdżę w Giulietcie na 18" ze 159:
Załącznik 252796
one są szersze 8", mimo tego samego ET41, przez szerszą felgę, po 1/4" w każdą stronę bardziej wystaje, czyli jest jak ET35 jeśli chodzi o "wystawanie" w porównaniu do 7.5", wygląda lepiej niż ori offset. To tak w ramach gdybyś zastanawiał się czy inne ET albo dystanse są spoko - jak najbardziej.
W mojej Giulietcie akurat są nie-Brembo zaciski, ale wiem że ludzie wkładali na Brembo felgi ze 159 (tylko akurat większe 19" ze 159ti)
co do Allegro, to znalazłem takie nowe z Giulietty, ale bez faktury:
https://allegro.pl/alfa-romeo-159-gi...717320406.html
mi się średnio podobają, ale ori.
ja bym szedła w MAK Torino, masz albo srebrne albo czarne z polerowanym frontem, wzór alfowy, całkiem fajne IMHO. ze 2 ludzi na forum zakładało do Giulietty, nie wiem jednak czy na Brembo (może się ktoś odezwie), ale jak pisałem to felgi dedykowane do Alfy, więc powinno grać (do tego firma włoska, to chyba orientują się w modelach) - zadzwoń do przedstawiciela is się upewnij.
Link który wkleiłeś nie działa.
Dlatego zastosowałem Dystanse 8mm
to Was ja nie rozumiem.
ja tam jestem zdania że jak już coś założyć to jak człowiek a nie dystanse - zawsze jest ryzyko że coś strzeli, pęknie, odkręci się. w katalogu akcesoriów sa 18 stki które spokojnie możan kupicw cenie nie co ponad 2 tys pln w ASO jako nowe, więc po co się męczyć?
18 na zimę
Ja zjechałem na 17 i profil 45 niżej na Brembo nie mogę z 18 profil 40.
I tak musiałem kupić felgi i kapciochy.
Ciekawe co ma się tobie pęknąć blacha grubości 8mm ???.
Mam na zimę 225 40 R18 i żyje! chce się mieć brembo - cóż. Nie ma wyjścia!
Załącznik 252811Załącznik 252812
Natomiast w dobie współczesnego gównolitu za dużo rzeczy które mogą pójść nie tak - od dystansów z badziewnego materiału czy śrub, innych kątów pracy zawieszenia.
-ale co tam przecież to tylko kawałek blachy!
dla dobra wątku - zostańmy każdy przy swoim zdaniu, a koledze dajmy wybór.
Jeśli S355J2 nazywasz gówno-litem to spoko nie mam o czym naprawdę rozmawiać.
Dystanse stosowałem w Stilo Punto i nie było nigdy żadnych problemów, śruby dobierałem zawsze dłuższe o grubość dystansów. ( koszt śruby 4-6 zł )
Metoda wypalone na laser-jet(AMADA) potem tylko pomalowane alucynk i gotowe.
Co do rozstawu kół producent przewiduje tolerancje 12 mm na stronę
po drugie to nie jest wielowachacz tylko zwykły McPherson.
Kąt pracy zawieszenia zależny od nawierzchni na jakiej się poruszasz a nie od rozstawu kół na danej osi
chodzi nam o to że myliłeś pojęcie ET i coś źle zrozumiałeś odnośnie wystawania.
wracając do tematu. chciałbym się Ciebie zapytać, o wymiary centrowania w Giulietcie, ile wystaje, ile jest zfazowane, ile masz fazy w centrowaniu na feldze. Martwię się że przy tych 8mm dystansu doprowadziłeś do sytuacji w której centrowanie działa na bardzo małej powierzchni (czy głębokości). Będę zgadywał, taka średnia ze 159 i Giulii - Z piasty centrowanie wystaje na 15mm ale jest faza 2mm, zostaje 13mm; felga ma fazę 3mm, zostaje 10mm. Dołożyłeś dystans 8mm, zostało 2mm wspólnego kontaktu pomiędzy felgą a piastą na centrowaniu. Wg opinii z forum bezpieczne minimum to 5mm. Pytanie czy wymiary są jakie podałem. W 159 było ciut lepiej (chyba 16mm i 1mm fazy, za to w Giulii jest 15mm i aż 3mm fazy, jeśli chodzi o felgi to też różnie, w 159 bodajże 3mm, dało się włożyć dystans powiedzmy do 7mm; w GIulii gorzej, bo przy ori felgach jest faza 7mm, więc nie da się dołożyć ani 1mm)
mówię nie o tym co Ty rozrobiełś sobie sam na zlecenie znając się na materiałach, ale co ludziska kupują np w necie- nie wiesz co trafisz. uwierz, że ludzka pomysłowość a raczej głupota nie ma granic.
jeszcze jedno - nie wiem co masz z tyłu w julce ale ja mam wielowahacz
a co do kątów pracy zawieszenia pozwolisz że przemilczę to co napisałeś.
Dystanse zastosowane sa w przodzie bo tam jest tylko problem i tu mamy klasyczny zawias.
Co do konta pracy zawieszenia przedniego proszę o wyjaśnienie nie milcz. ( bo tutaj po za zbieżność nic nie ustawiasz)
Po drugie jeśli dystans mieści się w tolerancji przewidzianej przez producenta nic Twojemu zawiasowi nie grozi (zużycie łożyska podzespołów zawieszenia itp)
- - - Updated - - -
Ferzing zrobiony jest na 3 mm felga spokojnie siedzi na osadzeniu.
Załącznik 252816
Ferzing - podtocznie pogłębienie otworu np pod śrubę z łbem stożkowym. (szwargot tokarzy) :)
Orginale ET na 18 miałem 41 teraz na 17 na zimówkach mam ET43 czyli rozstaw kół został zmieniony o 2mm na stronę. ( w sumie powiększył się o 4 mm)
wiadomo, ale pytanie było inne. napisałeś że dołożyłeś 8mm dystansu. to ile Ci zostało centrowania na którym felga się opiera? pytam bo nie znam wymiarów centrowania w Giulietcie (nie mierzyłem bo akurat mam felgi ori i na lato szersze ze 159 więc nie było problemów z dystansami).
Panowie, mam w tej chwili Abartha Punto Evo z silnikiem 200 KM/300Nm (Brembo 305) i nie bardzo rozumiem Wasze problemy. Po pierwsze, rozmiar opon, dystanse i ET kół może stanowić dla Was problem z ubezpieczycielem w razie kolizji - nawet nie z Waszej winy. Najpierw kupcie sobie porządne opony, choćby PS4, albo PS4S jako "dayli", Przejedźcie się na nich na seryjnych felgach, a potem dywagujcie. O ET, szerokościach i średnicach. A jak macie wątpliwości, to proponuję przetestowanie slicków, albo semi w Waszych autach.
Spoko, ;-) dyskutujemy tylko, co najlepiej wejdzie na Brembo i to bez kombinacji. A, że koledzy rozkminiają przy okazji parę problemów, to nawet dobrze. I ja się czegoś z tego wątku dowiedziałem.
nie wiem o co Ci chodzi, nie wiem jakie felgi stosujesz w Abarcie, pewnie ori albo coś polecanego co pasuje? pytanie było o nieoryginalne felgi pasujące na brembo i nie używki - pytający 2 razy dostał felgi które już nie pasowały (bo firmy handlujące sprawdzają tylko rozstaw śrub, otwór centrujący, szerokość i ET, a to nie zapewnia komatybilności z Brembo). Poza tym, w Giulietcie na Brembo są tarcze przód 330mm a tył 278mm, więc coś inaczej niż u Ciebie. jak będziesz miał jakąś radę/rozwiązanie to napisz proszę.
Nikt tu nie chce zmieniać rozmiaru opon/ET czy innych spraw jako preferowane rozwiązanie - to że można dołożyć dystans do felgi która koliduje z dużym zaciskiem to inna sprawa (wtedy zmienia się ET), ale to też nie problem jeśli robi sie to dobrze (czyli nie jakikolwiek dystans o czym pisałem - trzeba zapewnić te ok 6mm głębokości przylagania powierzchni na centrowaniu). Co do ubezpieczalni czepiających się rozmiaru opon/felg itp - miejskie legendy powtarzasz - oczywiście jeśli jeździsz autem gdzie opony wystają na kilka cm poza błotniki, rozmiar różni się o wiele itp to ktoś może się przyczepić, ale nie w normalnych sytuacjach gdzie zmiana jest minimalna.
pamiętaj też że jesteś nowy, wchodzisz na forum z 2 postami i w 3 juz tu siejesz wiatr, troche bardziej wyważonym stylem wypadałoby się wypowiadać
Panowie, może jestem nowy, ale to nie znaczy, że sieję wiatr. Sam poszukiwałem alternatywnych felg do mojego auta i niestety d..a zbita. Niestety zaciski Brembo (305) wystają tak, że nawet felga ORI 17" ma 4mm luzu.
A z problemem ubezpieczalni kolega "alfista" ma jakieś doświadczenie? Ja się grubo tłumaczyłem ze zmiany profilu w innym aucie z 215/60/16 (homologowane) na 225/60/16.
pytanie było o coś innego. pytający szuka felg zamienników, pewnie najchętnij w ori rozmiarach, więc żadna ubezpieczalnia się nie będzie czepiać.
Brembo wystaje, to każdy wie. Prześwitu ramie felgi do zacisku było ze 3mm z ori felgami w każdym moim aucie na każdych ori felgach przy Brembo. Trzeba kupić felgi które pasuą na Brembo i tyle. To zawęża możliwy wybór felg zamienników (ale coś jest na rynku, i najczęściej we wzorach ładnie pasujących do Alf - bo to chyba głównie pod nie się takie pasujące na Brembo robi), albo zmusza do dołożenia dystansów. Małe dystanse (typu 3mm) można dołożyć bezpiecznie w większości przypadków (bo nie ori felgi mają tylko małą fazkę w otworze centrowania), byle by zostało wystarczająco (>=6mm) centrowania (dlatego innemu koledze pisałem wyżej że możliwe iż przesadził z grubością dystansu bo raczej mu tyle nie zostało). Tłumaczyłeś się ubezpieczalni ze zmiany opon, i co? wytłumaczyłeś i na tym się skończyło? Jeśli tak to nie ma chyba problemu więc po co tu straszyć? W razie czego trzeba kupić przyzwoity dystans i odpowiedniej długości/jakości śruby (na pewno nie wkręcać na ori bo będzie za krótko wchodziła śruba w gwint).
Do Giulii Veloce (330mm tarcza, duże Brembo) też kupiłem nieoryginalne felgi PSW - obecnie mam 18" ori jeszcze ze 159 (z większym ET), ale zmieniam je na nowe/bardziej pasujące stylistycznie (i z mniejszym ET). Są z katalogu właśnie jako zamienniki dedykowane do Giulii, a w opisie wymieniają je jeszce do 159/Giulietty itp. Jutro rano montaż.
W Giulietcie jeżdżę też na felgach ze 159 (szersze o 0.5" niż ori), i jest tip top i nie mam żadnych obaw że ktoś mógłby sie przyczepić. Kupa forumowiczów zakładała felgi np 19" ze 159 TI a niektórzy na sporym dystansie żeby jeszcze ja wystawić bardziej (bo jest miejsce). Więc nie ma co panikować - to są i tak symboliczne zmiany - nikt tu nie proponuje wystawiania koła poza błotnik.