-
Szarpanie
Witam, mam problem z silnikiem 1.9 jtd 8v 120km. Moja alfa 147 fl zaczęła się dziwnie zachowywać, po przekroczeniu 70-75*C przy obrotach od 1500 do 2000 zaczyna szarpać samochodem, problem występuje tylko na ciepłym silniku, na zimnym jest wszystko w porządku. Problem znika po dodaniu gazu lub po zdjeciu nogi z gazu. Dopóki trzymam jednostajnie gaz w okolicach tych obrotów będzie tak ją cały czas szarpało. Ktoś się spotkał z czymś takim?
-
-
Chyba nie, mogę to jakoś sprawdzić? Może poprzedni właściciel zaślepiał.
-
To zaślep i się przejedż to dość typowa usterka
-
Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o kwestie silnikowe, nawet tak nieobeznana osoba w temacie jak ja da rade to samemu zaślepić czy lepiej udać się do kogoś bardziej doświadczonego?
-
Lepiej udać się do kogoś doświadczonego. Powinni zobaczyć Ci to od ręki ;)
-
Jeszcze jedna sprawa, zapomniałem dodać w pytaniu, po zakupie auta nie było praktycznie paliwa w baku, byłem zmuszony zatankować na jakiejś stacji NONAME, po zatankowaniu tylko 3 litrow paliwa komputer wywalił błąd "water in diesel fuel filter" po czym odpalił, może to też być filtr, czy to zupełnie inna bajka?
-
Po zakupie olej i filtry to raczej profilaktycznie do wymiany [rozrząd].Nie wiadomo nigdy co było robione
-
Jak kolega Tomano wspomniał, zaleca się wymianę zestawu filtrów w tym filtra paliwa, ale nawet po wymianie może Ci się pojawić ten komunikat. Pod filtrem paliwa jest śrubka, którą należy odkręcić, wtedy wyleje się woda i wszystko będzie ok. Mogę dodać, że jak ostatnio pisałem z PabloGarageto wymiana wszystkich filtrów i oleju, to koszt 400,00 zł.
- - - Updated - - -
Najlepiej podjedź na serwis i sprawdź czy nie czekają Cie wydatki. Ja kupiłem jako drugie auto w zeszłą niedziele, a we wtorek ładuję 4 tysiące ;) Wymiana sprzęgła w tym właśnie filtry itp...
-
Dziękuje, filtr paliwa wymienię za tydzień i zaślepię egr. Filtr powietrza, kabinowy i olej wymieniłem w ten sam dzień po zakupie, tylko filtra paliwa nie mieli na stanie jak wymieniałem i tak się odkładało, ale czas najwyższy. Jak wymienię to się odezwę czy pomogło czy dalej to samo :)
-
Jeżeli masz ecu edc15 mozesz zaślepić jak edc16 to musisz wylączyć egr w ecu
-
Możecie mi jeszcze powiedzieć czy mój termostat jest również do wymiany? Mianowicie alfa nagrzewa się bardzo szybko, wystarczy 2-3 km o tej porze roku żeby złapało temperature, dochodzi do 70-72*C i spada do 62-63 i znów wzrasta(niezależnie od włączenia ogrzewania, chociaż po włączeniu również dość szybko spada ale to chyba oczywiste), nieważne czy stoję czy jadę, w lato nie było problemu, trzymało 90*C (czasami do 85*C spadło ale zaraz nagrzewał się znowu), termostat?
-
Termostat lub pompa wody do wymiany. Kiedy rozrząd był wymieniany i czy z pompą wody?
-
Był wymieniany zaraz po zakupie czyli jakieś ~2 miesiace temu
Razem z pompą
-
U mnie gdy tak falowała temperatura to z powodu zepsutego termostatu właśnie. Po wymianie trzyma 90 niezależnie od pory roku.
-
No to raczej, termostat. Ciężki dostęp jest żeby się do niego dobrać. Trzeba kombinować.
-
Witam
Panowie a jak narazie nic nie dzieje się z moja alfą i nie mam zaślepionego egr to zacząć sie tym powoli interesować czy zbędny temat ?
-
Zaslep
Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
-