Witam. Zastanawiam się nad założeniem LED H7 do Alfy Romeo 159. Jeśli będą kiepsko świecić to wyrzucę. Moje pytanie jest następujące, jakie żarówki LED, zmieszczę bez przerabiania dekielków? porsze o konkretne odpowiedzi.
Printable View
Witam. Zastanawiam się nad założeniem LED H7 do Alfy Romeo 159. Jeśli będą kiepsko świecić to wyrzucę. Moje pytanie jest następujące, jakie żarówki LED, zmieszczę bez przerabiania dekielków? porsze o konkretne odpowiedzi.
bosma h7 led
a czy ktoś widział ledy o temperaturze 5000k? 6000k podobno masakra w deszczu
Philips też robi na swoich diodach. Większość montuje i tak lumileds od Philipsa jakieś odpadki. Wszystko jedno co kupisz, nic nie ma homologacji i tak.
Wiem o tym ale chciałem bez przeróbek.
to musisz szukać leda na tych paskach do chłodzenia a nie z radiatorem okrągłym
Chyba tylko Philips ma przetwornicę na tyle małą, żeby ją upchnąć w lampie. Reszta ma duże, więc i tak trzeba dziurę zrobić żeby kabel przepuścić.
Jeśli dobrze zrozumiałem to te ledy emitują mniej ciepła, a głównym niszczycielem odbłyśników w lampach jest temperatura. Po regeneracji odbłyśników przy braku świateł dziennych to ma sens
Testowałem 2 komplety LED'ów H7. Były to niby wersje premium z diodami ceramicznymi i własnym wentylatorem (6000K i 8000 lm). Jedne z zewnętrzną przetwornicą a drugie z wbudowaną w korpus. Obydwie zmieściłem w lampie od 159 bez problemu. Jednak dla lepszego chłodzenia powiększyłem dekielki lamp rozwiercając je i doklejając z tyłu plastikowe nakładki. W żadnej z nich nie było problemu z przegrzaniem.
Niestety widmo światła było gorsze niż w halogenowych i nawet przekręcanie minimalne nie dawało idealnego efektu. Przed autem miałem mniej światła niż po bokach... Domy i żywopłoty były idealnie widoczne ale asfalt tylko wystarczająco. W deszczu ogólnie porażka.
Jedna z żarówek padła dość szybko. Jej dystrybutor stwierdził, że napięcie pracy miała za wysokie:) (13,9-14,1 w zależności od warunków) i proponował mi cyfrowe "obniżacze napięcia":) Informacja w instrukcji pokazywała napięcie wejściowe między 10-28 V, więc sami sobie to skomentujcie.
Drugi komplet zdemontowałem od razu bo światło było ewidentnie zimniejsze niż 6000K i fatalna była widoczność nawet na suchym.
Zdjęcia gdzieś mam dość dokładne ale jako, że nie polecił bym ich nikomu bez wielu zastrzeżeń to nie widzę zbytnio sensu tworzyć epopei. Jak będzie taka potrzeba i znajdę chwilę to mogę zrobić opis ze zdjęciami.
- - - Updated - - -
Niby niektórzy deklarują 5000K ale w rzeczywistości daleko do tej wartości. Nawet Philips podaje 6000 a barwę ma cieplejszą niż niektóre 5000 w innych zestawach.
- - - Updated - - -
Niby niektórzy deklarują 5000K ale w rzeczywistości daleko do tej wartości. Nawet Philips podaje 6000 a barwę ma cieplejszą niż niektóre 5000 w innych zestawach.
Ma ktoś ? Uzywa ktos? Poecicie odradzicie?
Spaliła mi jedna H7 i myśle czy nie wsadzić Ledów. Oryginalne są tragiczne.
H7 mam Philips Bluevision i w 159 jest tragedia. Natomiast w gtv Spider są bardzo dobre.
Więc może podzielicie sie opiniami i spostrzezeniami.
Pozdrawiam
To w takim razie nie h7 jest problemem tylko lampa do regeneracji . Co do ledów h7 kiedyś widziałem jak to święci w fordzie cmax to po prostu śmiech i katastrofa w jednym. Widzenia w nocy ci na pewno nie poprawi. Wręcz przeciwnie. Pozdrawiam.
Masz na 99% wypalone odbłyśniki. Światła H7 w 159 są bardzo dobre nawet na standardowych żarówkach, jedyny warunek to odbłyśniki w bdb stanie.
Jak założysz LEDy lub HIDy na te odbłyśniki to dalej będzie tragedia :) Zregeneruj i będziesz bardzo zadowolony.
Ale większość chwali sobie. Czemu wypalone odbłyśniki? Radiato jest na zewnątrz co chłodzi led myślę nie zamykać wcale lampy bo sie teoretycznie nie da. Za duzy ten radiator. To on chyba jest odpowiedzialny za odprowadzenia ciepła. Na fb chłopaki co mają chwalą sobie ledy.
P.S ja mam na mysli Ledy za 400zł nie za 100.
Są wypalone, bo Twoja 159 ma już ponad 10lat i przez ten czas zdążyły się już zużyć. Nie ma cudów niestety.
Każdego użytkownika 159 prędzej czy później to czeka. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że po regeneracji światła zrobiło się duuuuuuużo więcej i jazda nocą stała się przyjemnością. Nie potrzeba żadnych LEDów czy HIDów, wystarczą porządne standardowe żarówki. A na Tungsram Megalight Ultra +90% jest naprawdę super.
Bo w Polsce naród mamy taki, że jakby choroba weneryczna dawała +5 pkt do prestiżu, to każdy by sobie chwalił rzeżączkę. Druciarze poniosą każdy koszt, byle tylko ich samochód świecił na biało, a następnie będą przekonywać wszystkich wokół, że to działa i tak powinno być.Cytat:
Ale większość chwali sobie.
We wszystkich testach sprawa wygląda tak, że LED-y faktycznie, dają dużo więcej światła tuż przed pojazdem, na odległość jakieś 5-10 metrów. Na dalszych dystansach jest już gorzej niż z halogenami. Stąd efekt wow przy montażu i pochlebne komentarze. Ponieważ w większości przypadków i tak jeździ się po oświetlonych drogach, to część nawet nie zauważy mniejszego zasięgu, a reszta będzie siedzieć cicho byleby nie przyznać, że wywalili hajs w błoto.
Kolega wyżej dobrze ci radzi. Regeneracja odbłyśników + polerowanie szkieł reflektorów. Na koniec załóż sobie dzienne duolighty i kup dobre żarówki +120 Philipsa albo Osrama. Dzięki temu, że przez większość czasu jeździł będziesz na dziennych, wzmocnione żarówki dłużej posłużą, światła będziesz miał wyraźnie więcej i dodatkowo nie podpadasz pod UPoRD.
Nie jeżdżę na światach w dzień. Wiem że trzeba ale nie jeżdżę.
To gdzie zregenerować odbłyśniki? Są jakieś firmy co to robią?
Szkła sobie spoleruje sam bo mam maszynę polerską.
- - - Updated - - -
I wytłumaczcie mi dlaczego w moim Spiderze z 1996 roku nadal światła są mega. Ma przebieg 210tys km a Dają naprawdę dużo swiatła to samo z długimi. Jazda jest bardzo przyjemna.
Natomiast w 159 z 2007r jest prawie 300tys km i taki szit sie zrobił. Boje się ze mimo ze zrobie regeneracje odbłyśników to i tak światła będą słabe.
Przebiegi w autach mam napewno oryginalne.
Światła H7 w 159 nie powalają już w dniu opuszczenia fabryki a co dopiero po latach eksploatacji. Między nimi, a bixenonami w 159 jest przepaść.
Regeneracja odbłyśników na pewno poprawi widoczność w nocy, ale pierwsze co powinieneś zrobić nim zainwestujesz w regenerację czy też zestaw LEDowy to wyczyszczenie soczewek. Po tylu latach są zabrudzone, a ich czyszczenie przynosi dobre efekty. Trzeba niestety do tej operacji zdemontować reflektory, ale nie trzeba ich rozklejać.
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja regenerowałem tutaj: http://regeneracja-hc.com/ i jestem zadowolony. Znajdź temat o regeneracji odbłyśników i tam będziesz miał opinie o różnych zakładach, z których korzystali forumowicze.
Też u nich regenerowałem, mają na wymianę, przyjeżdżasz ze swoimi starymi i bierzesz zregenerowane. Płaciłem w styczniu 90zł/szt
Alces ja chyba od razu oddam do regeneracji. To co jest u mnie nawet nie moge określic co to jest. Po prostu masakra. Ja się boję wyjeżdżać autem w nocy. Nie chce miec wypadku albo kogoś potrącić. Auto kupiłem naprawdę rewelacyjne wszystko git prócz tych przednich świateł. Pewnie od razu skorzystam z regeneracji tym bardziej ze nie jest to droga sprawa. Mnie bardzo dziwi że z takim przebiegiem tak poleciały te odbłyśniki.
W GT miałem swietne światła, w Spiderze są super a w 159 to kpina.
Wystarczy, że w poprzednich odbłyśnik był z innego materiału.Cytat:
W GT miałem swietne światła, w Spiderze są super a w 159 to kpina.
Przeczytałem kiedyś kilka tematów o światłach, ale teraz nie pamiętam dokładnie, co będzie najlepszym rozwiązaniem:
1. regeneracja oryginalnych soczewek? Za ile i jak długo trwa, i gdzie najlepiej?
2. wymiana soczewki całej na jakąś biksenon, od czegoś ponoć łatwo pasuje, ile to kosztuje i z jakimi modyfikacjami się wiąże w sumie?
3. kupno nowych lamp zamienników?
W lecie to tak nie przeszkadza, ale przed jesienią pasuje coś zrobić z tymi światłami, bo w 159 i 156 są straszne.
Regeneruj odbłyśniki, koszt regeneracj jednego koło 90zł, ja sam rozbierałem lampy, wyjmowalem odbłyśniki i zawoziłem do pana Huberta Cugier (znajdziesz go na necie). Różnica w świeceniu lamp kolosalna
hej.
A co myślicie o tym? w końcu technologia idzie do przodu...
https://pl.aliexpress.com/item/Headl...ceBeautifyAB=0
Nie dopuszczone w Polsce do użytku na drogach publicznych . Dowód do wora przy kontroli drogowej
W pierwszej kolejność zobacz w jakim stanie masz odbłyśniki. Jeśli są słabe to nawet super żarówki czy LED nie pomoże. Jeśli masz w dobrym stanie lampy to zakładaj LED. Ja założyłem diody Philipsa ( nie kupuj najtańszych, bo to nic nie pomoże), widać bardzo ładne odcięcie jak laserem i równe światło bez plam.
Temat rzeka.... Prawda ogólnie znana, że seryjne lampy w 159 są do bani. Nie pomogą czary i taniec szamana. Swoją kupiłem jako 4 letnią , więc można przyjąć, że lampy powinny się kwalifikować do kategorii "prawie nówka". Oczywiście świeciły tak, ze w nocy strach było jechać. Pomijając fakt, że żarówki H7 do najtrwalszych nie należą włożyłem w ich miejsce ZENONY. Proszę nie wypisywać o rozkładzie światła, plamach, temperaturze itp. Świecą dużo lepiej i to jest najważniejsze. Granica cienia jest prawidłowa nikogo nie oślepiam (przynajmniej nikt mi o tym nie meldował, nikt się "długimi" nie skarżył). Oczywiście wiem, ze sa to zestawy "tuningowe" przeznaczone do jazdy na torze :) Kupiłem Zenony bo LEDów jeszcze w owym czasie nie było (4lata temu). Teraz raczej bym się nad LEDami nie zastanawiał. Badania pokazują, że świecą lepiej niż halogenowe, ponadto producenci cisną na zmianę prawa, żeby było dopuszczone do ruchu. Poza tym pamiętajmy, że w soczewkach dużo trudniej spowodować "niebezpieczne" oświetlenie. W przypadku niewłaściwego źródła światła w najgorszym przypadku będzie świecić dużo gorzej. Co innego w lampach "odbłyśnikowych" - tu rzeźbę widać od razu. Oczywiście nie neguję poprawy świecenia poprzez regenerację. Jęzeli to bardzo poprawia oświetlenie to proponuję zestaw max: regeneracja + LED lub HID.
Masz na mysli takie: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7226022681
?
Takie nawet do taczki się nie nadają. Niby philips z alliexpress.
Takie polecam: http://allegro.pl/h7-led-philips-x-t...251548550.html lub http://allegro.pl/bosma-zarowki-led-...197516316.html
Dorzucam pytanie o zachowanie się reflektora z takimi ledami zimą. Czy nie ma problemów z rozmarzaniem reflektora? Ledy grzeją się w podstawie (stąd takie rozbudowane podstawy z radiatorami), a nie w palniku jak tradycyjne żarówki, więc klosz nie dostaje ciepła (podstawa jest poza reflektorem) i zimą pozostanie zamarźnięty.
Nowe reflektory, przystosowane pod ledy mają rurki odprowadzające ciepło do klosza, albo całe obiegi powietrza, aby rozwiązać ten problem, ale te ze 159 nie były projektowane pod ledy.
Cytując Auto świat (link http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/co-...la-led/4qmdn):
Cytat:
Ale to niejedyna ich wada – wymagają bardziej skomplikowanej konstrukcji reflektora oraz układu chłodzenia, bo grzeją się zupełnie inaczej niż żarówki: nie od strony elementu świetlnego, ale od tyłu – nie ma więc mowy o tym, żeby np. w czasie jazdy schłodził je strumień powietrza opływającego samochód. A że diody nie grzeją się z przodu, czyli od strony szyby, to klosz musi mieć układ wymuszający cyrkulację ciepłego powietrza, żeby w czasie jazdy zimą światła nie zamarzały.
też pytanie czy zamknie się dekielek przy tych żarówkach ?
Żeby LED zmieścił się w lampie, trzeba kupić z paskami chłodzącymi, z radiatorem się nie zmieści.
a jakie z tym paskiem polecacie?
Mi wszedł zestaw Bosmy H7 Led cały do środka lampy razem z przetwornicami. Radiator dotyka prawie tylnego dekielka, w środku lampy sajgon około 60-70 stopni. Używam już 2 miesiące i na razie jest ok. Brat używa też zamknięte w lampie ale w Seacie działają elegancko już rok. Jeśli miałbym porównać to do zwykłych żarówek H7 jakie używałem to jest przepaść. LED to LED i daje radę. Na początku miałem ogromne obawy jak to będzie świecić i priorytetem było też żebym nie oślepiał innych użytkowników drogi. Jeszcze nie zdarzyło się żeby ktoś blindował więc chyba jest ok.
Zastanawiam sie jak szybko te 70 stopni w środku lampy wykończy odbłyśnik....
To jest wysoka temperatura. Mi np nie uśmiecha się regenerowanie odbyłsników co 2 lata....