Witam pytanie mam czy w Giuliettach występuje problem z uszczelką smoka? szczególnie chodzi mi o TBI.Pozdrawiam Wacenty.
Printable View
Witam pytanie mam czy w Giuliettach występuje problem z uszczelką smoka? szczególnie chodzi mi o TBI.Pozdrawiam Wacenty.
Jest taka uszczelka w Tbi. Wymiana na nową nie jest czymś karkołomnym i nie kosztuje też dużo.
Zastanawiam się właśnie nad wymianą latem jak będę olej wymieniał.Teraz jak ją odpale rano to kontrolka ciśnienia gaśnie jako ostatnia sekunde po marchewce.Kolejne odpalenie już gaśnie przed marchewką.Komunikatów żadnych nie mam.
Występuje, nie występuje, ja profilaktycznie wymieniłem. Autkiem zamierzam jeszcze jeździć długie lata więc nie ma co oszczędzać ;)
Przebieg ok 130 tyś i wymiana uszczelki pod słynnym smokiem/ profilaktycznie bo typowych objawów brak/
Załącznik 262786Załącznik 262787Załącznik 262788
Uprzedzę pytania
Wymieniam olej max co 10 tyś
i stosuję płukanki
Po zakupie olej wymieniałem 3 razy w ciągu pierwszych 10 tyś i mimo to syf nadal.
To ciekawe co tam było jak ją kupiłem.
Cześć, odgrzebię temat. Będę wymieniał olej i robił płukałnke. Poczytałem trochę o tej uszczelce smoka. Żadnych objawów późno gasnącej ikony ciśnienia nie mam ale profilaktycznie po 9 latach wymieniłbym przy okazji serwisu olejowego.
Czy może się ktoś podzielić numerem oe tej uszczelki? Giulietta QV. Dzięki. Pozdr.
Post niżej patrz foto
O, nier zauważyłem, dzięki!
Uszczelka miski też nadaje się do wymiany przy tej operacji?
Miska na masę uszczelniającą, np: dirko
A oryginalnie jest masa uszczelniająca czy uszczelka?
Na masę uszczelniającą podobnie jak dekle od góry
Ok dzięki
Odkopię temat.
Czy do zdjęcia misy trzeba rozpiąć wydech?
Która uszczelka będzie pasować do smoka pompy oleju, bo eper podaje: 71754365
Są jeszcze dostępne: 6000625326 jedni mówią, że pasuje a inni, że to tylko do 1.6 i 2.0 jtdm. Jest ktoś w stanie potwierdzić?
Mowa oczywiście o Giulietcie z silnikiem TBI przed fl
Trzeba rozpiac przednia rure ta za turbo ,uszczelka 71754365,tamte wygladaja podobnie ale jednak nie to samo.
Tak myślałem, pytałem się o te numery bo np. na allegro nie ma dostępnych w oryginale 71754365 tylko 6000625326. Jeden ze sprzedawców napisał, że one prawdopodobnie jak on to nazwał "crosują się na wspólny zamiennik", ale pewności nie ma.
To właśnie z tym sprzedawcą rozmawiałem. Aukcja dostępna, ale uszczelki nie dostępne:)
Jest jeszcze inne rozwiazanie ,customowa uszczelka robiona przez Ital Performance Torun,znajdziesz ich na Facebooku.Cena 250zl
Widziałem i też mi chodzi po głowie. Myślicie, że będzie to lepsze rozwiązanie? Ktoś to montował? Są różne przeróbki, ale ta z Ital Performance wygląda najpewniej. Nie chciałbym przekombinować, wiadomo to układ smarowania.
Jeszcze Kamil tu z forum oferuje, wersja wspólna 2.0JTD i 1.75:
https://www.shopefi.pl/sklep/ricambi...0jtdm-1-75tbi/
Co do trwałości, to niestety nie wiem :( Byś musiał go pytać, może coś wie więcej.
To jest uszczelka od Ital Performance,w rogu jest napis.
Racja, mój błąd.
Dostałem uszczelkę, będę dziś zmieniał. Czy ktoś zna prawidłowy moment dokręcania śrub misy i kolejność w 1.75 TBI?
Jak nie to dokręcę jak w JTDm pewnie różnicy za dużej nie ma.
Pomóc, nie pomogę, ale jakbyś robił to strzel parę fotek dla "potomnych"
Uszczelka wymieniona, misa dokręcona z wyczuciem, wszystko trzyma. Poprzedni właściciel widać już ją zmieniał, bo nie była jeszcze mocno twarda. Tylko nie wiem skąd w misie były kawałki skostniałego sylikonu, podejrzewam, że mechanik który poprzednio wymieniał oring czyścił misę bez rozkręcenia osłony i smoka wewnątrz - niech tylko nikomu nie przyjdzie do głowy tak robić, bo zawsze coś powpada podczas czyszczenia. Uszczelkę wymieniałem, bo według mnie kontrolka od ciśnienia oleju trochę za późno gaśnie przy odpalaniu zimnego silnika. Nic to nie dało, kontrolka jak gasła tak gaśnie. Filtr i olej oczywiście wymieniony. Dodatkowo silnik do momentu zgaśnięcia kontrolki jakby trochę głośniej pracował. Poniżej film, nagrane odpalanie w garażu po nocnym postoju, na mrozie było tak samo, żadnego komunikatu o niskim ciśnieniu nigdy nie miałem. Jak ktoś mógłby z użytkowników tego silnika się wypowiedzieć to byłbym wdzięczny.
https://www.youtube.com/watch?v=xTsY6_ZhIoE
Tylko czy dźwięk z wariatorów pochodzi od zbyt niskiego ciśnienia czy od ich zużycia? Czujnik ciśnienia jest ok bo po ponownym odpaleniu kontrolka gaśnie znacznie szybciej.
Niskie cisnienie moze byc powodem ich szybszego zuzycia,ale one tez sie zuzywaja i moga podlegac wymianie.Np u mnie ,nie mialem nigdy problemu z uszczelke smoka i cisnieniem ale wariatory juz wymienialem, bo grzechotaly po odpaleniu a po jakims czasie walilo bledami .
Samochód ma 64 tys. kilometrów potwierdzonego przebiegu, a więc z dystansem biorę pod uwagę niskie ciśnienie oleju, chociaż i tyle kilometrów wystarczy aby zajechać motor. Pytanie czy u innych użytkowników 1.75 TBI tak samo działa kontrolka ciśnienia oleju. Może nie potrzebnie szukam dziury w całym.
Działa tak samo, jak samochód stoi i jest zimny to nie znika od razu po odpaleniu, chyba tak ma być :) Też wymieniałem uszczelkę smoka profilaktycznie, żadnej zmiany.
Natomiast dziwny jest ten dźwięk od razu po odpaleniu, radzę skontrolować u mechanika czy to nie jakiś wariator kończy żywot, miałem u siebie tak samo ale skończyło się na szczęście na zworze sterującym, ceny wariatorów obecnie to jakiś kosmos.
To wariatory i szczerze to moje tak robią od 5 lat.
Dużo zależy od marki oleju oraz poziomu.
Generalnie im niżej na miarce tym częściej i chyba głośniej.
Jak jest 3/4 i wyżej jest spokój.
Dla pewności nagraj to z pod maski.
Możesz umyć w myjce elektrozawory od wariatów.
Niektórzy twierdzą ,że to im pomogło.Uważaj na te sitka bo lubią się gubić [emoji16]
Ogólnie to jest uszczelka, którą produkuję ja :) Bazowaliśmy na rozwiązaniu, na które ktoś wpadł już wcześniej, dopracowaliśmy tylko szczegóły - w związku z tym mogę ręczyć za jakość wykonania i materiały. Pierwsze sztuki robiliśmy chyba już dwa lata temu i z tego co wiem, to sprawdza się to i eliminuje problem raz a dobrze.
Jakieś nowe wieści w temacie uszczelki i kontrolki? Mam 67 tys przebiegu i po dlugim postoju objawy takie same (dźwięk i kontrolka), też myślałem o uszczelce przy wymianie oleju.
Witam, czy uszczelka o numerze 71754365 pasuje też do 1.75tbi z rocznika 2015/2016? Pytam ponieważ na stronach pokazuje, że stosowana w 04.2010 - 09.2013r.
A co ty masz z tbi z 2015?
Na autostradzie zapalił mi się check engine, mechanik podpiął kompa i pokazało błąd P1541-21. Samochód mam pół roku i jest to moja pierwsza alfa, nie wiem ocb. Przebieg auto 130 tys km, ostatnio zmieniałem olej, poziom w normie.