Ani słowa jeszcze na forum? Nowy SUV Alfy - premiera w Genewie:
https://www.autocar.co.uk/car-news/n...ev-compact-suv
Załącznik 255558
Printable View
Ani słowa jeszcze na forum? Nowy SUV Alfy - premiera w Genewie:
https://www.autocar.co.uk/car-news/n...ev-compact-suv
Załącznik 255558
Koncept niestety.... Powinien już być w sprzedaży. Gama zalosna, Julki i stelvio juz nie nowości , Niemcy ja z rękawa sypią kolejne modele. Stelvio Q ma już kilku konkurentów z podobną mocą . Słabo niestety to wygląda
No ładny:)
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci...ie/1pj4pdl.amp
No tylko właśnie jedno "ale" tak jak kolega powyżej napisał, można by się było jarać, jakby to była prawdziwa premiera, a nie concept i wejdzie do sprzedaży może w 2022 roku...
Chyba napęd na przód? Jeśli tak to chyba rozmija się trochę z "DNA" marki?
Sent from my SM-G960F using Tapatalk
to DNA marki jest mocno zmutowane już od jakiegoś czasu (chyba że powierzchowność i pozory to było to właściwe DNA Alfy, no chyba że tak) ) , więc nic się nie rozmija, skoro SUV sam w sobie czy crossover się nie rozmija ? to co tam napęd. Może i na jedno koło zapasowe być, to bez znaczenia przy tym.
Ale w zasadzie to jest całkiem fajny SUV, taki najlepszy z SUV'ów - którego nie ma.
Cudowna! Szkoda że koncept,miejmy nadzieję że dużo z niego pozostanie,dla mnie przednie reflektory i tylne światła mocno nawiązują do 159,Brera, poprostu bajka. Ale tak jak już ktoś wyżej napisał, gdyby to była premiera było by cudownie,pozostaje czekać a za dwa,trzy lata może być różnie.
Nigdzie nie widze, jakie to ma mieć rozmiary. Pewno identyczne (ok 440 cm) jak Jaugar E-Pace, ktory jest prawie identyczny z boku:
https://images.caricos.com/j/jaguar/..._2560x1440.jpg
A ja mam calkiem odmienne zdanie odnosnie Tonale. ROzczarowala mnie Alfa mocno. Desing Stelvio bije na glowe Tonale. To taki future monster..., wg mnie wnetrze auta nie pasuje do Alfy, virtual cocpit zamiast dotychczasowy wskazowkowych zegarow, ogolnie bardzo futurystycznie poszla Alfa z tym modelem. Ciekawia mnie jeszcze jednostki napedowe oraz przeniesienie napedu w tym aucie.
Moim zdaniem projekt udany w połowie: przód genialny, fenomenalny, przepiękny, a tył zrobiony komputerowym algorytmem uśredniającym wygląd innych suvów z rynku - nuda do kwadratu. No i te "biodra" na tylnym błotniku tragiczne.
a ja jestem wprost przeciwnego zdania, chociaż przód mi się coraz bardziej podoba. Jeśli chodzi o tył, to gdzie Ty coś podobnego widziałeś na rynku w SUVie/crossoverze? :D nie wiem jak się dokładnie to nazywa, ale chodzi o to, że najbardziej wysunięty punkt z tyłu nie jest na dole, na zderzaku, tylko przy górnej krawędzi klapy. Oczywiście na tyle, na ile to możliwe w użytkowym samochodzie, i to jeszcze suvie. Na nieszczęście pewnie to akurat rozwiązanie nie przejdzie do produkcji, bo zderzak jest od tego, żeby nim walić po słupkach, a nie karoseria. To nie disco volante :D
Styliści Alfy kolejny raz pokazali swoja klasę, to auto ma styl Alfy, jest rozpoznawalne z daleka, nikt nie starał się go na siłę upodobnić do lepiej sprzedawalnych konkurentów. I to nawet segmencie aut-SUV, gdzie Alfa, moim zdaniem , w ogóle nie powinna się znaleźć, podobnie jak wśród samochodów ciężarowych i aut terenowych, trolejbusów (tam już na szczęście jej nie ma).
Linia dachu, zwisy i linia okien identyczna praktycznie - mowa tylko o boku.
Przód i tył to juz inna bajka i typowa Alfa :D
To, że różni się innymi szczegółami, to wiadomo.
Z Mazdy tez ma trochę, nowe Mazdy nie mają prawie przetłoczeń na boku, tak samo Tonale. Stelvio i Giulia już ma wiecej kreski.
Nie traktuje tego jako narzekanie (bo i Jag i Mazdy mi się podobają), bo projekt mi się podoba i za 2 lata zagości w garażu coś czuję :D
https://i.imgur.com/XA1tZrK.jpg - duża fota.
Ja rozpoznałbym tą Alfę z daleka z całej tej trójki na zdjęciu, niby profil podobny ale jest ten specyficzny styl, podobnie jak Alfa 164 - z boku profil typowy, ale jest rozpoznawalna. Ale z Giulią już dwa razy się pomyliłem chcąc ją obejrzeć w parkingu podziemnym, podchodzę a to BMW :)
Dla mnie trochę za bardzo futurystyczny wygląd ale może jestem zbyt konserwatywny. Nie jest brzydka, jest oryginalna - tego odmówić nie można.. Niestety poruszając aspekt ilości oferowanych modeli przez Alfę, jestem rozczarowany.. Gdzie nowa Julka? Gulia SW? Może Gulia Coupe? Niby marka z aspiracjami sportowymi a tak na prawdę od dłuższego czasu nie mają w ofercie żadnego rasowego coupe z napędem na tył i konkretnym silnikiem. Owszem jest zajefajna Gulia Q no ale to nie coupe :D
Piekna. Dla mnie majstersztyk.
Załącznik 255669
Na żywo prezentuje się genialnie
Wygląd mnie nie urzeka, po prostu nie podobają mi się budy samochodów typu CUV: wysokie i krótkie. Z g. bata nie ukręcisz!
Jestem ciekaw co się wiąże z tym stwierdzeniem:
Czy będzie to coś więcej niż w Jeepie: silnik elektryczny z tyłu, oraz z jakimi osiągami to się będzie wiązać.Cytat:
We will not launch just another CUV. We will launch a CUV as only Alfa Romeo can.
Dalej faza konceptu, ale miło się ogląda:
https://youtu.be/bHxTppaNhjQ
https://youtu.be/RvSlcbtCKNw
W produkcji najwcześniej na koniec 2020 roku, czyli w 2021 roku.
Ładna nie powiem ale albo mazda jest za bardzo jak alfa albo odwrotnie ostatnimi czasy Załącznik 255734iZałącznik 255734
Japończycy od zawsze kopiują, ale w imię zasady, że jak kopiować, to od najlepszych :)
Alfa Romeo Tonale będzie pokazana na Targach w Poznaniu od 28 marca
Jeśli chodzi o Suv-y to wydaje się, że jeżeli kształt ma być bardzo aerodynamiczny (taki autostradowy suv) to linię maski i tylnej szyby mocno ogranicza właśnie aerodynamika, co przy podobnych gabarytach daje bardzo podobny kształt i proporcje, więc styliści pracują głównie wytłoczeniami, grillem i światłami - a pod tym względem wskazane samochody nie mają nic wspólnego. Wrażenie podobieństwa może potęgować kolor i trendy czarne nadkola - znane z innych marek.
Zwróć jednak uwagę ile nawiązań do poprzednich modeli jest w Tonale - jak dla mnie Alfa wraca do korzeni pozostając jednocześnie zgodna z aktualnymi trendami, wszak to nie tylko sztuka - auto musi się sprzedawać...
Ja ogólnie jestem na tak :)
https://streamable.com/jjwic
Załącznik 256346
Załącznik 256347
Załącznik 256348
Załącznik 256349
Załącznik 256350
Załącznik 256351
Załącznik 256352
Załącznik 256353
Załącznik 256354
Załącznik 256355
Załącznik 256356
Załącznik 256357
Załącznik 256358
Załącznik 256359
Załącznik 256360
Załącznik 256361
Załącznik 256362
Załącznik 256363
niedługo będzie, że podobne do czegoś tam, bo też ma 4 koła :D oczywiste jest, że pewne elementy, bryła i tak dalej musza być podobne, bo kazdy dązy do optymalizacji pod kątem miejsca w bagażniku/dla pasażerów/aerodynamiki/zwisów/rozstawu osi. Gdyby zrobili inną linię dachu, to by albo ktoś na tylnej kanapie walił głową w sufit, albo by ucierpiał cx.
No chyba, że komuć nadal marzą się alfy, które tylko wyglądają, a nie jeżdzą/brakuje im funkcjonalności :D
W produkcyjnym Tonale mają być zmienione światła z przodu, z tyłu i normalne lusterka zamiast kamer. Kształt, linia boczna pozostanie bez zmian.
Jak to z Alfami bywa na zdjeciach dziwadlo a na zywo kosmos. No i trzeba sie przyzwyczaic do wygladu. Jak VW Audi czy Skoda po roku na rynku wygladaja jak niedzielne bryczki dziedzica gdzie poczatkowy zachwyt szybko gasnie a auta wtapiaja sie w szara rzeczywistosc to Alfa Romeo dopiero sie rozkreca i kiedy czlowiek przyzwyczai sie do nowosci dopiero zaczyna dostrzegac piekno. To tak jak zaczynasz przygode z 16 letnia Whiskey single malt, ktora pijesz pierwszy raz. Zastanawiasz sie co ludzie w tym smaku widza, dopiero za ktoryms razem zaczynasz dostrzegac smak czy finisz. Tak samo jest z designem Alfa Romeo. Chyba tylko 8C Competizione zachwycila od razu. A tonale to chyba bedzie nastepca Giulietty ?
Tak mi to wyglada, ze Alfa bedzie w C rywalizowac SUVem jak Nissan Qashqaiem. Ja wolalbym aby byl klasyczny kompakt ale z punktu widzenia biznesowego moze byc to rozsadne. Tym samym Alfa Romeo wprowadzi najtanszy model, ktory bedzie kosztowal na poziomie 90tys zl. Tak mnie sie to widzi chociaz moge sie mylic.
Subiektywnie to zachwyciła od razu 145, 156 i 159, Brera, 8C
Nie zachwyciło: Mito, Giulietta, 166, 147, 146, Stelvio, Giulia, 4C
Po czasie: Giulia, 166, Giulietta.
btw Kiedyś nie mogłem patrzeć na przód Giulietty a teraz nawet mi się podoba :)
Ciężko, żeby samochód z segmentu C miał przód od sportowego 2 miejscowego coupe z silnikiem V8 :). Aveo też nie ma przodu od Camaro :D.
Do 145 musiałem się przekonać Brera 156 i 159 faktycznie od razu zamiatają. Mito , 75 i Arna nie daje rady żeby ogarnąć.
Z Giulietta mam podobnie przód nie zachwyca na zdjęciach. Dopiero proporcje widząc auto na żywo widać jak światła są skomponowane z przodem i płynnie rzechodza w blotniki i scudetto jest wypchane do przodu zmienia to postać rzeczy. Na zdjeciach nie widać tez jak są wyprofilowane boki przechodząc do tylu widać to podczas wsiadania do przodu auta. Na zdjęciach często takie niuanse nie jesteśmy w stanie wychwycić i Alfa traci. Ja zawsze mówię Alfę trzeba oceniać po oględzinach na żywo. Giulia na zdjęciach jest nudna......na żywo zaś w wersji Veloce ? :) Tył auta jest tak przysadzisty i poszerzony, przetłoczenia z boku. Na zdjęciach to podobna do BMW 3 na żywo zupełnie inne auto.
To są niuanse na które nie wszyscy zwracają uwagę i maja tego świadomość. Alfa tez traci przez to cześć swoich potencjalnych nabywców. Ktoś zobaczy, ze mumin i od razu odpuszcza. Pudełkowate proste kształty ze sznytem nowoczesności trafiają od razu do potencjalnego odbiorcy. Po roku na taki samochód nikt nie zwraca uwagi. Auta szybko się starzeją i wypasione Audi za 280 tys zł. Nagle staje się zwykłym autem a jeśli nagle staje koło niego np. Maserati Ghibli z tego samego rocznika Audi kojarzyć zaczyna się z autem drugiej kategori zaczynasz dostrzegać wady auta, które jeszcze niedawno wydawało się nowoczesne i na czasie. Szkoda, ze tego typu porównania należą do takiej rzadkości. Ja miałem okazje zerknąć ostatnio przed biedra na Ghibli i A6.
Dla każdego coś dobrego a o gustach się nie dyskutuje :)
Załącznik 258063
- - - Updated - - -
Dla przypomnienia
Załącznik 258063
Giulietta to takie rozciągnięte Mito. Z przodu trochę im nie wyszło.
I Mito i Giulietta to koncepcje designerskie AR 8C (cudownej AR 8C zaznacze ;)). Tak jak 159 i Brera to koncepcje Brery (prototypu)
W przypadku Designu 8C problem polega na tm, ze o ile Giulietta jeszcze sie broni i jest z dobrymi kolami nawet bardzoladna i intrugujaca to Mito jest troche za male a swiatla z przodu mocno szpeca cala koncepcje. Tyl i bok Mito jest bardzo udany moim zdaniem ale przod i wnetrze jest do zmiany.
Przydałyby się badania profilaktyczne. Podejrzenie - astygmatyzm.
W obecnym motorze wśród premier no niby jest Tonale na 2020 rok. Tutaj też link potwierdzający niby że Tonale trafi do dealerów w 2020 roku
https://www.autoexpress.co.uk/alfa-r...d-release-date