Czy ktoś ma godny polecenia i praktyczny bagażnik rowerowy dla Giulii? Jak spisuje się w praktyce? Zastanawiam się nad bagażnikiem na klapę, ale nie chciałbym uszkodzić auta. Co polecacie ?
Printable View
Czy ktoś ma godny polecenia i praktyczny bagażnik rowerowy dla Giulii? Jak spisuje się w praktyce? Zastanawiam się nad bagażnikiem na klapę, ale nie chciałbym uszkodzić auta. Co polecacie ?
Moim zdaniem najlepiej na dach. Na klapę jest chyba niepraktyczny bo dostęp do bagażnika (jeśli się nie mylę) będzie niemożliwy. Jest też opcja na hak, ale nie wiem jak z montażem haka.
Osobiście używam THULE ProRide 591 (widze, że teraz już jest jego następca 598) i jestem zadowolony. Szybki montaż i demontaż, zaciskanie na ramie poprzez pokrętło tuż nad dachem, demontaż podobnie - wciskasz przycisk i zdejmujesz rower.
A jakie masz belki do mocowania uchwytów?
Ja mam wszystko z Thule, belki Wingbar 118cm, stopy 754, kit 1836, box Motion 600 i 2 bagażniki rowerowe proride 591 i do tego komplet 10 wkładek na jeden klucz żeby było wygodniej. Bagażnik rowerowy jeden mi zmoddyfikowali w sklepie- obrócili, dzięki czemu mam dwa rowery skierowane przeciwnie ale zamki z jednej strony - to mus bo na belkach ~120cm z boxem 60cm rowery musza być ustawione jeden do przodu, drugi do tyłu, a nie było by dobrego dostępu do zamka gdyby bagażnik nie został przerobiony.Załącznik 258221Załącznik 258222
nie mam fotki na Giulii z boxem/rowerami, mam jeszcze ze 159 (z taką drobną różnica że tam miałem belki inne aerobar 120cm)
Załącznik 258223
bardzo dawno temu (~2004, jeszcze jak miałem lanosa), miałem bagażnik na klapę - marne to było, niewygodne, źle się mocowało, trzymało wg mnie na słowo honoru- jak kupiłem alfę to od razu bagażnik na dach a tamten dałem komuś za free
Odkopuję temat z zapytaniem, czy przewoził ktoś Giulią 4 rowery, albo czy w ogóle jest szansa taką ilość rowerów zabrać? Jaki wybrać najlepiej sposób/bagażnik do przewozu?
na te belki thule wchodzą 4 rowery - woziłem jeszce w 159 ale w Giulii są tej samej długości belki.
witam, podepnę się pod temat - zastanawiam się nad boxem, nie wiem jaka wielkość w sensie długość, tak żeby wizualnie to siedziało, ktoś coś może polecić....
Belki kupiłem oryginalne te zaokrąglone z alfa romeo (katalog akcesoria)
Ja często wożę 4 rowery na dachu (ale b.lekkie).
Belki Thule Wingbar 118cm (dedykowane dla Giulii są 127, ale mi zostały z Subaru i długość spokojnie wystarcza).
Dokupiłem tylko dedykowane dla Giuliii stopy mocujące.
2 rowery przodem, 2 rowery tyłem bez problemu się mieszczą.
Ale uwaga, wg instrukcji max obciążenie dachu to niestety tylko 50kg.
2belki + 4 uchwyty to już pewnie 12-15kg.
Czyli na rowery zostaje 35-38kg.
Zatem 4 normalne dorosłe rowery (inne niż jakieś szosowe carbony) w żadnym razie się nie zmieszczą w limicie.
Jeśli dziecięcy rower to ok. 9-11kg, młodzieżowy ok. 12kg, lekki góral/cross 12-13kg, treking 15-16kg, a miejski 18-20kg, to nietrudno policzyć, że w zasadzie nie ma szans się zmieścić.
Do tego jazda nie jest zbyt przyjemna, a spalanie przy np. 110 na tempomacie przekracza 11-12/100 zależy jak wiatr wieje.
Poza tym, jak żona kiedyś musiała gdzieś sama pojechać i chciała wziąć rower, to bez szans, bo większość dziewczyn nie da rady wrzucić roweru na dach.
Jakbym już tego całego sprzętu nie miał, to chyba wybrałbym jakąś dobrą odchylaną platformę na hak jednak.
na ja też mam też dokładnie 118cm, i rowery dawane na przemian przód/tył - też został mi zestaw ze 159, tam było 70kg z tego co pamietam, tu kurcze piszesz 50kg - nawet nie sprawdzałem - dokupiłem tylko adaptery i docelowo zmieniłem tylko na wingbary licząc że będzie ciszej niż na poprzednich aerobarach (niestety raczej nic to nie dało).
tak, na dach źle się wkłada rowery, potem trzeba uważać żeby gdzieś nie wjechać, a spalanie rośnie o ok 3l/100 przy trasach. długie trasy do tego męczące, bo hałas jest taki że daje popalić.
rozwiązanie na hak wydaje mi się fajniejsze, ale tu problemem jest to czy ma się hak - większość nie ma, sam zestaw też będzie droższy do tego trzeba dodatkową tablicę rejestracyjną.
No niestety, tabela na str. 191 instrukcji mówi o 50kg. Absurdalnie mało.
Co ciekawe Thule (poważna firma) na stronach swoich bagażników dla Giulii daje adnotację, że max obciążenie dachu dla Giulii to ... 60kg.
Przy okazji max. obciążenie kuli haka to 65kg, czyli też niewiele.
Same Wingbary są praktycznie niesłyszalne nawet przy 150km/h i to ogromny postęp względem poprzednich belek jakie miałem, ale:
- musisz mieć zamontowane te gumowe listwy w rowkach od góry i te krótkie od dołu przy stopach, wtedy tam wiatr nie gwiżdże. Ja mam te gumy pocięte na mniejsze odcinki i je wtykam między uchwyty;
- mówimy o samych belkach. Jak wieziesz rowery czy box, to te rowery czy box strasznie szumią, więc brak hałasu od belek niewiele zmienia;
- sposób mocowania belek w Giulii (łapa wchodząca pod uszczelkę drzwi) powoduje więcej hałasu niż np. w moim Legacy Kombi, gdzie stopy są dużo mniejsze (mocowanie na wkręt ukryty w listwie dachowej) i nic z nich nie wystaje. Za to w Giulii montuje się je znacznie szybciej. Ogólnie hałas od drzwi to jest duży temat w Giulii i ten sposób mocowania belek nie poprawia sytuacji.
Trochę mnie ten temat rozjaśnił, bo przyznam, że nie brałem obciążenia pod uwagę. Niestety raczej nie zmieszczę się w wadze bo żona ma rower na prąd a ten skurczybyk waży jak 2 normalne MTB.
Ostatnio zdejmowałem z dachu bagażnik i go zważyłem, może komuś się przyda.
Zestaw 2xThule Wingbar 118cm + 4 uchwyty rowerowe (2xAtera Giro + 2 inne raczej lekkie) waży łącznie 17kg.
Czyli na rowery zostaje 33kg, zatem tylko jakieś carbonowe szosówki, jeśli się chce 4 załadować....
Panowie, czy ktos interesował sie zakupem uchwytu rowerowego na klapę bagażnika ? Powiem szczerze będę ozywał go sporadycznie możne kilka razy w ciągu 2-3 msc, żeby przewieźć rowery w odległości 100km, dlatego też cena jest kluczowa. Nie wchodzi w grę bagażnika dachowy czy na hak.
https://allegro.pl/oferta/uchwyt-row...ery-9025390117
Trochę z innej beczki - a wozicie czasem rower w bagażniku? Wejdzie bez problemu, po złożeniu oparcia tylnej kanapy?
Dwa raczej nie ma szans zeby weszły, przy jednym troche zamieszanie bo kierownice trzeba składac, bo od srodka roweru nie włożysz.
A o jakim rowerze mowa? Wejdzie szosowy z barankiem do środka? Sprawdzałem w salonie i otwór po złożeniu siedzeń jest bardzo nisko. Może być problem z pedałami.
Kupiłem crossa, Unibike Viper. Nie pakowałem do bagażnika jeszcze ale dam znać, musi wejść! :D
MTB na kołach 29 cali rama XL (naprawdę duży rower) wszedł mi przy zdjętym przednim kole i poluzowanej kierownicy (obróconej o 90 stopni) bez większych problemów.
Do bagażnika wchodzi MTB po zdjęciu przedniego koła (26") bez problemu, bez przekręcania kierownicy, trzeba tylko uważać na harmana pod tylną półką :)
Używał ktoś takie coś? Piszą, że niby działa, ale jakoś temu nie ufam. Nie chcę zakładać bagażnika na stałe, bo potrzebował będę kilka razy w roku wyjechać 50 km za miasto i tyle.
https://allegro.pl/oferta/bagaznik-r...ki-10914210068
Dzień dobry wszystkim dwa lata temu również myślałem o przewożeniu rowerów i po prostu myślałem, że będę tego potrzebował nie często ale w końcu po przeczytaniu forum doszedłem do wniosku, że najlepiej jak hak holowniczy ale sam bagażnik jest droższy a montaż haków holowniczych to jeszcze zadanie ale w końcu nie żałuję wydanych pieniędzy miałem frajdę z montowania i zdejmowania wszystkiego (hak też szybko posiwiał westfalia) nawet wydanych pieniędzy. zrobiłem ponad tysiąc km z rowerami za czasami zapominam że tam są bo nie ma hałasu ani wibracji. .na Autobahn jechał 170km/h wszystko dobrze przepływ nie zmierzył ale myślę że będzie niższy niż z mocowaniami na dachu . Pomyśl więc, ile pieniędzy zaoszczędzisz, jeśli Twojemu ukochanemu carbonowemu bianchi odpadną przyssawki i jako pechowiec uderzy od tyłu w przednią szybę piętrowego autobusu .
Heheh ja kupiłem bazę na dach oryginał Alfa Romeo oraz uchwyt na rower, nie żaluzje, wyglada to niezłe a i box w zimę mogę zamontować.
Co do różnic w spalaniu to na przykładzie mojego innego samochodu, Peugeot 407 SW 2.0 HDi:
- 2 rowery na dachu, spalanie na autostradzie 6.5l ON
- 2 rowery, ale z bagażnikiem na haku, spalanie jak jazda bez bagażnika, tj. 5l
Przy obecnych cenach różnica wynosi 11zł/100km, jeśli ktoś często podróżuje z rowerem to ekonomiczniej jest zamontować hak. Z innych plusów takich bagażników to większy udźwig (oficjalnie 75kg, ale 100 też wytrzyma), większe boxy, dużo trudniej o uszkodzenia lakieru no i można podłączyć przyczepę.