Koledzy, mam pytanie. Mianowicie czy silnik 3.2 JTS to indywidualna konstrukcja alfy romeo, czy jakiś mariaż z jakąś firmą, która myśli, że produkuje samochody??
Printable View
Koledzy, mam pytanie. Mianowicie czy silnik 3.2 JTS to indywidualna konstrukcja alfy romeo, czy jakiś mariaż z jakąś firmą, która myśli, że produkuje samochody??
GMowska konstrukcja... niestety
Kurcze, a już myślałem że to coś porządnego:( Szkoda że już nie ma tego słynnego V6 by Alfa Romeo
Holden dokładnie , to już nie AR
---------- Post dodany o godzinie 20:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:00 ----------
ostatnie 3.2 by AR znajdzesz w GT
Cze,a mam pytanko ,są w ogole jakieś informacje czy Alfa będzie w przyszłości budować jakieś V 6 ,czy ten dział został zamkniety ,i pozostana tylko 4 cylindrowce .
a czy ktos zna z wlasnego doswiadczenia ten silnik?
Jak wygladaja koszty serwisowe (plyny, swiece, rozrzad) i jak czesto to trzeba robic?
Fiat kupił (ponownie) udziały w VM Motori i w przygotowaniu jest nowy diesel V6 3.0
Swego czasu był już taki testowany w 159.
Prawdopodobna premiera w lancii thema (chrysler 300C).
Co do benzyny to będzie V6 3.6 Pentastar od Chryslera, premiera u Fiata w modelu Fremont (Dodge Journey). Polecam http://italiaspeed.com/ tam są zawsze newsy.
---------- Post dodany o godzinie 22:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:45 ----------
Myślę, że koszty serwisowe są znikome w porównaniu do zużycia paliwa. Fakt duża benzyna musi palić, ale w tym przypadku nie dostajesz niczego w zamian poza ładnym brzmieniem, no chyba, że po prostu cię stać.
Jakiego serwisowania? Jeszcze nic nie robiłem ;) Rozrządu w ogóle się nie robi, bo to łańcuch (chociaż wiadomo, że w praktyce go też się czasem wymienia, gdy zaczyna dzwonić).
Moje auto ma dopiero 53k przebiegu, z czego ja zrobilem 5k. Za mało na rozmowy o serwisowaniu.
Dodałbym świetną reakcję na gaz, która w połączeniu z całkiem niezłym momentem, potrafi dać frajdę z jazdy :)
dowcip miesiąca :D:D:D
http://www.youtube.com/watch?v=WSgjA...layer_embedded
Brzmienie jakby się miał zaraz silnik rozlecieć....a niebieska .... POEZJA !!!
Szukałem tego filmiku dosc długo i sie znalazł sam:) Podoba mi sie dzwiek silnika V6 alfowskiego i takiego też chciałbym miec w swojej, ale brak kasy:( W nowych alfach ten silnik 3.2 gta jest jakis wykastrowany:(
W 159 jest 3.2 jts od GM, auto nie ma oznaczenia GTA. 147 GTA (tak jaki i 156 GTA) ma 3.2 busso, czyli to prawdziwe V6 Alfy. Ostatnia Alfa z V6 busso to GT 3.2.
Ciekawostka: Testowano potajemnie 159 GTA, ale ta miała V8 z Maserati, ten sam co w 8C, niestety projekt zarzucono. Skończyło się pewnie na jednym egzemplarzu ktory dzisiaj moze juz nie istnieć.
Ale jednocześnie podkreślił (zwłaszcza w porównaniu do TBi), jak ten silnik znakomicie brzmiał - właśnie pod tym względem bardzo go chwalił.
Chyba nie bardzo. O tym 3.2 JTS słyszałem już różne opinie: że kundel, że żłopie, że muł, ale pierwsze słyszę, że ten silnik ma fatalny dźwięk! Akurat dźwięk jest jego ogromnym plusem, więc przypuszczam, że coś z tym na filmiku było jednak nie tak...
Kolega Yonash mógłby się wypowiedzieć w tym temacie, ale mi coś w tym filmiku nie pasuje...
World Crisis, a Volvo bawi się w rzędowe turboszóstki, o turbopiątkach nie wspominając, Saab ma GMowe 300KM w V6, Insignia z tym samym silnikiem 280, o nie przejmujących się tym Amerykanach i ich Cadiilaciem CTS z minimum 2.8 V6 w I generacji o mocy 213KM nie wspominając, a w II generacji, gdzie nowsze powinno byc mniejsze, bo bardziej eko i trendy, dali 3 litrowe V6 o mocy 274KM w podstawowej wersji. Ale nie porównujmy USA do EU.
Bądź co bądź, duże silniki na szczęście ciągle są oferowane, szkoda tylko, że Alfa Romeo zrobiła przerwę.
Prawda jest taka że Fiat odcina Alfie przyrodzenie brakiem włoskiej v-szustki. Porażka :-/ Wielka szkoda - wypada czekać na powrót tych benzyniaków.
Niestety tak jest...
A orientujecie się jak to jest w V6 w 166? Bo do któregoś roku była 3,0 wersja 220KM, a potem 3,2 240KM. Jakie są różnice? Ta druga jest dalej jednostką Alfy? Czy różnica w dynamice jest odczuwalna? Co z automatem? Jest taki sam, czy inny?
ale jeszcze V6 busso to samo co w 147 i 156 GTA.
Co do dźwięku to ten filmek można sobie darować. Kiedyś ustawiłem się z kolesiem i porównywaliśmy dźwięk obu silników. No coż, nie było ani jednej osoby łącznie z właścicielem brery V6, która by powiedziała że moja gta "gra" gorzej.
Niezmienia to faktu, że V6 of GM fajnie chodzi.
Myślę że temat trzeba by rozgraniczyć na dźwięk silnika i dźwięk wydechu ;)