Może ktoś chce sobie poczytać /za darmo w przeciwieństwie do Auto Świata ;-)
Sporo o koncepcji i technice tego auta.
http://alfetta.pl/2019/alfa-romeo-giulia-projekt-552/
Printable View
Może ktoś chce sobie poczytać /za darmo w przeciwieństwie do Auto Świata ;-)
Sporo o koncepcji i technice tego auta.
http://alfetta.pl/2019/alfa-romeo-giulia-projekt-552/
Jest już całkiem długi temat "Giulia- Testy, filmy, zdjęcia.". W dodatku link tam już się pojawił ;)
a to przepraszam i dziękuję ;)
Pojawił się, ale tutaj możemy podyskutować o tym artykule, w tamtym wątku niespecjalnie.
Po jego przeczytaniu chyba już nikt nie będzie miał wątpliwości dlaczego Giulia nie jest tanim samochodem i dlaczego nie można jej porównywać z pospolitymi modelami klasy średniej. Bardzo żałuję, że pomimo ogromnego wysiłku i pieniędzy zaangażowanych w ten projekt przez FCA sam model sprzedaje się słabo i nie odbudował pozycji marki. Dwa lata to za mało, żeby od podstaw zrobić w pełni dopracowany model , także wpadki wieku dziecięcego były do przewidzenia. Szkoda tylko, że w tych czasach coraz mniej uwagi poświęca się przyjemności z prowadzenia a coraz więcej multimediom i różnego rodzaju asystentom jazdy, niewielu poznało się na głównych atutach Alfy a wielu narzekało na braki w wyposażeniu. Skoro Giulię wprowadzano w pośpiechu, to pierwszy lifting powinien być zaplanowany już na 2018 rok, żeby usunąć niedociągnięcia oraz wprowadzić nowe opcje na które w 2016 roku nie było czasu. A tak mamy dramatyczny spadek sprzedaży w tym roku i niewiadomą, czy platforma Giorgio będzie dalej rozwijana.
no niestety już nie ma :(
a szkoda bo każde technikalia o Giulii są na wagę złota.
Załącznik 258706
Jest, tylko autor poprawił tytuł z 552 na 952 i zmienił się link ;)
http://alfetta.pl/2019/alfa-romeo-giulia-projekt-952/
Przeczytane,świetny artykuł, gratulacje
Wpadki? Samochód jako model jest niezawodny póki co, nie wycierają sie napędy łańcucha rozrządu , nie gnije po pierwszym myciu , nie płonie w trasie i w garażu . W paru egzemplarzach nie rozkładały sie lusterka. To nie jest wpadka tylko nic nie znacząca pierdoła.Cytat:
Dwa lata to za mało, żeby od podstaw zrobić w pełni dopracowany model , także wpadki wieku dziecięcego były do przewidzenia
Krótko mówiąc ten samochód to są perły przed wieprze, gdybym był jednym z twórców Giulii to zwatpiłbym w sens pracy po przeczytaniu ,ze to kiepski samochód bo nie można zmienić tapety w radyjkuCytat:
Szkoda tylko, że w tych czasach coraz mniej uwagi poświęca się przyjemności z prowadzenia a coraz więcej multimediom i różnego rodzaju asystentom jazdy, niewielu poznało się na głównych atutach Alfy
W marcu jest juz nieco lepiejCytat:
A tak mamy dramatyczny spadek sprzedaży w tym roku i niewiadomą
Co do wpadek to kilka jednak było, też uważam że nic istotnego ale niektórych użytkowników na naszym forum doprowadzały do szewskiej pasji do tego stopnia, że żałowali że nie kupili BMW ;). Po prostu przy cenie premium wymagania użytkowników też są premium.
Co do multimediów błędem było zlecenie tego włoskiej firmie z koncernu "po znajomości". Obecnie za dużo ludzi zwraca na takie pierdoły uwagę, żeby nie zatrudnić do tego najlepszych z branży. Do tego wpadki ergonomiczne, do których czepiają się testerzy, brak innowacyjnych rozwiązań "gadzeciarskich" bez których inne marki nie wypuszczą nowego modelu. Mogę zrozumieć, że na to w dwa lata nie było czasu ale powinno się zrobić szybko lift i tyle.
Stelvio pod wieloma względami jest bardziej dopracowane bo było więcej czasu na dopieszczenie niż w Giulii.
No tylko po myciu wariuje temperatura i np grzeje ci na maxa (już się przyzwyczaiłem że omijam lusterko przy myciu :D) w lato a spryskiwaczy reflektorów użyłem raz i odpadły. Problemy Stelvio z zalewaniem kompa i wariowaniem elektryki, opadająca klapa, check engine itp itp. Trochę tego było ale fakt ogólnie nie jest źle. Nie płoną :D
Ja bym zwątpił w dział który zajmował się multimediami. Nie zmienia to faktu, że to chyba najlepiej prowadzący się samochód w swojej klasie. Układ jezdny jest genialny i NIKT dosłownie NIKT temu nie zaprzecza. Silniki póki co też bez zarzutu ekonomiczne i mocne. Jednak multimedia lezą. Po prostu na tle konkurencji wypada blado. Tym bardziej że mają systemy z Fiata czy mogli po prostu wpakować tam androida jak chyba honda i wszyscy by byli happy. Nawet za dodatkowy hajs.
Brak temperatury płynu chłodzącego czy czas podróży i automatyczne resetowanie to nie gadżety tylko narzędzia codziennego użytku. Nie potrzebna mi jest kula ziemska czy G meter tylko info czy akumulator mi się ładuje i czy z chłodzeniem wszystko ok i ile jechałem już bez liczenia z zegarkiem.
Przecież jest temp. oleju, czyli nawet lepiej?! Akurat automatyczny reset tripa mi nie przeszkadza, bo często miałem tak, że wsiadłem do auta, ruszyłem i przypomniało mi się, żeby sprawdzić jaki wynik po ostatniej trasie, a tu dupa, bo trip się już skasował... wolę sam kasować. Ale to są drobnostki.
Chociaż jestem gadżeciarzem, to wybrałem Giulię, ponieważ żadne inne auto nie dawało takiego fanu z jazdy. Jakbym kierował się stricte bajerami to padłoby pewnie na BMW albo Audi.
EDIT:
ważyłem Giulię (280KM, Veloce, Q4 + LSD, AT): 1740kg
(Pełny bak, kierowca 80kg, 2 foteliki)
Przód/ tyl: ok 860kg (najeżdżając jedną osią na wagę)
W dowodzie i tym tekście podane 1530kg.
Zakładam, że tam jest goła wersja, nie wiem też ile paliwa, ale i tak dość duża rozbieżność...
Im dłużej jeżdżę tym mniej mi przeszkadza infotainment. Prosty, czytelny, szybki, nie przeładowany. Radio i muzyka grają, szybko da się przełączyć na carplay, który załatwia mi wszystko czego potrzebuję.
Za to z chęcią wymienię standardowe głośniki na coś co gra, ale na razie nie mam pomysłu komu to zlecić.
Ja też przyłączam się do pytania o głośniki. Może ktoś sam wymieniał?
Nie będę dopłacał do lepszego systemu fabrycznego bo zachwytu nie widzę poza tym nie chcę suba, wolę pojemniejszy i bardziej praktyczny bagażnik. Melomanem nie jestem sali koncertowej w aucie nie potrzebuję, wystarczy żeby grało przyzwoicie. Ogarniał ktoś jakieś rozsądne głośniki do wnętrza na podmianę 1:1 za fabryczne?
- - - Updated - - -
Właśnie się zorientowałem że to wątek odnośnie Gulii a mnie chodzi o Stelvio, najmocniej przepraszam za zamieszanie.
Chociaż może głośniki są takie same?
Jaki masz przebieg? Mam wrażenie,ze z czasem dzwięk sie poprawia,więc może porządne wygrzanie głośników cos daje. No i źródło tez bardzo ważne, duzo daje zmiana kodeka bluetooth- mój telefon był ustawiony na stratnym, po zmianie jest całkiem inaczej.Cytat:
Za to z chęcią wymienię standardowe głośniki na coś co gra, ale na razie nie mam pomysłu komu to zlecić.
W Giulii na razie małe kilka tys km, może się jeszcze rozkręcą tę głośniki. Ale... po prostu w poprzednim aucie miałem Bang&Olufsen, który zaskoczył mnie bardzo pozytywnie jakością dźwięku, środek i góra były nieporównywalnie lepsze od tego co oferuje AR i Volvo w konkurencyjnych samochodach. Co prawda B&O nie miał ostrego basu, ale akurat to dla mnie była zaleta.
Spróbujcie z pendrive'a odpalić FLAC - ja mam harman kardon i jest naprawdę przyzwoicie. Przez bluetooth gra dużo słabiej.
Tyle, że koledzy mają głośniki z Pandy, czyli bazowe audio. Z tego wiele się nie wyciśnie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niby w moim LG G7 ma być jakies lepsze audio (HiFi quad DAC na wyjściu słuchawkowym, jakies DTS:X 3D surround), pytanie czy strona kodeka BT nadąża za tym czy tu jakis standardowy? jak to sprawdzic i ew zmienic?
- - - Updated - - -
nawet te z HK dalej wyglądają jak z pandy, ja mam średni zestaw audio, pewnie kiedyś wymienię głośniki i trochę wygłuszę drzwi
W Androidzie w opcjach programistycznychCytat:
niby w moim LG G7 ma być jakies lepsze audio (HiFi quad DAC na wyjściu słuchawkowym, jakies DTS:X 3D surround), pytanie czy strona kodeka BT nadąża za tym czy tu jakis standardowy? jak to sprawdzic i ew zmienic?
dzieki, mam zaznaczone 'Użyj selekcji systemowej (Domyślne), a do wyboru jeszcze: SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC, włącz kodeki opcjonalne, wyłącz kodeki opcjonalne. coś sugerujesz? rozumiem że obecnie sam sobie dobiera który czy do tego muszę ustawić 'włącz kodeki opcjonalne'? albo któryś wymusić? jak sprawdzić na którym się połączył mi obecnie?