-
Alfa 156 i system Bose
Witam. Jak to jest z tym systemem Bose mam oryginalne radio z nawigacja (TravelPilot DX)i chcialbym odtwarzać pliki MP3. Z tego co wiem to akurat do tego radia nie podejdzie żadna zmieniarka ani kabel aux. Więc zostaje tylko wymiana radia. Sterowanie z kierownicy to wiem ze trzeba adapter,ale jak podłączyć inne radio? Jedno piszą że wystarczy jeden kabel podpiąć i tyle a inni ze to nie takie proste. To jak tak na prawdę to wygląda?
-
Jeśli chodzi ci o sam system BOSE na oryginalnym radiu to sprawa jest prosta, ponieważ radio ori jest fabrycznie wyposażone w gniazdo C1 do którego to pinu nr.6 podpinasz sterowanie wzmacniacza (jeden przewód) wówczas nie tracisz nic; ani sterowania z kierownicy ani fabrycznej zmieniarki.
W nowych radioodbiornikach jest tak popierdo****, że niestety nie ma możliwości wpiąć fabrycznego sterowania z kierownicy. Zmieniarka wówczas jest zbędna ponieważ w tej sytuacji mamy już do dyspozycji gniazdo USB = pendrive lub/i mikroSD.
Sam teraz kombinuję co zrobić aby u siebie mieć zmieniarkę MP3. Mam Yatour, ale świnia nie współpracuje z radiem Blaupunkt TravelPilot RNS4 :/
Cały czas szukam dobrego radia MP3 USB BT z kompletem gniazd ISO miniISO
-
A czy jak wymienię radio i kupię O to taki adapter https://allegro.pl/oferta/adapter-do...dShowitemShare to będzie działało sterowanie z kierownicy? I czy nie bedzie problemu z podlaczeniem?
-
I to jest coś!! Co prawda nie wiem jak się sprawdzi z systemem BOSE, którego nie dawno zakładałem, ale dałeś mi do myślenia. O ile gniazdo w adapterze posiada pin nr.6 w gnieździe C1 to nie powinno być problemów.
Znaczy się z BOSE nie będzie prawie żadnego problemu z jakimkolwiek radiem, problemem natomiast jest sterowanie wzmacniacza z pinu nr.6 +12V
-
Właśnie nie wiem bo nie chce na darmo kupić radia oraz tego adaptera jak miało by to nie zadziałać...
-
Przed chwilką zamówiłem radio 4019B + ten adapter i zobaczymy jak to będzie funkcjonowało.
- - - Updated - - -
Radio które kupiłem nie ma fizycznie sterowania w kierownicy więc ten adapter się nie sprawdzi. Dzwoniłem do sprzedającego i powiedział, że nie zadziała.
Na szczęście radio posiada sterowanie bezprzewodowe, które przyłącza się do kierownicy i nie ma problemu. Jest obsługa BT, USB, MicroSD oraz AUX więc wypasik i oby się za szybko nie spierdolamento.
https://allegro.pl/oferta/radio-reak...-23-7109092716
-
To daj znać jak to podłączysz,ja jednak bym wolał zostać przy oryginalnym sterowaniu.
-
Radio będę miał we środę to napiszę co i jak.
-
Ale ten adapter w końcu kupiłeś? I pytałeś może się tego kolesia jak to by było z podłączeniem z systemem Bose?
-
Adapter pod to radio nie podejdzie. Tak powiedział. Powiedział również, że taki adapter działa z markowymi odbiornikami radiowymi mające luźno wypuszczone przewody. Moim zdaniem coś udziwnia facet i nie chciałem już w nic wnikać ponieważ zraził mnie swoją gadką do siebie.
- - - Updated - - -
https://www.youtube.com/watch?v=Wv2pF0y4gm4
Filmik jak to podłączyć w Oplu z markowym radiem Alpine. I wszystko jasne.
BOSE na to nie ma wpływu. Jeśli jest system BOSE to będzie grał jak dotąd.
-
No ja chce radio alpine albo peyinga (i mówił ten koleś ze do tego radia trzeba dodatkowy kabelek koszt 17zł).
Ale żeby podłączyć te radio to trzeba chyba jakieś kable pozamieniac żeby Bose zagrało. (Bo inaczej niby nie będzie dźwięku,tzn trzeba pobudzić wzmacniacz)
-
Dla sterowania wzmacniacza wystarczy podać +12V po zapłonie. Taki pin jest w kostce ISO w radiu.
-
To myślę że nie będzie tragedii podpiąć radia i sterowania z kierownicy☺
-
Sterowanie wzmacniacza obsługuje również przewód sterowania anteną ;) więc jest kilka wyjść :)
-
Jakoś się to ogarnie. Jak jutro podłączyć radio to daj znać.Ja też zamówiłem radio Ale będzie dopiero czwartek,piątek. A później zamówie adapter do sterowania z kierownicy.
-
Radio dzisiaj oddałem w ramach obowiązującego mnie prawa o zwrocie. Różne cuda się z nim działy i nie chciałem go oddawać na gwarancję. Będę miał zwrot kasy na konto i kupię Alpine, Pioneer lub JVC. W każdym bądź razie coś markowego, gdzie będzie pasował adapter. Nigdy więcej Chińszczyzny!!!
-
No ja się pytałem to do peyinga adapter pasuje :)
- - - Updated - - -
Ale w ogóle to podłączyłeś i zobaczyłeś jak gra?
-
Podłączyłem i działy się różne rzeczy na wyświetlaczu pomiędzy zegarami :D Dźwięku w ogóle nie było :( więc od razu bez namysłu zwrot!
Teraz jadę w Kieleckie na Świętą Katarzynę, ale jak wrócę to w poniedziałek zamówię to radyjko. Ma bezpośrednie sterowanie z kierownicy ;-)
https://allegro.pl/oferta/alpine-cde...mp3-8146648125
-
Ja w weekend będę to robił. To się okaże jak wyjdzie. Jak będzie git to kupię adapter :)
- - - Updated - - -
Ja takie kupiłem https://allegro.pl/oferta/radio-gps-...dShowitemShare
-
a wiecie jak podlaczyc radio z bose gdy w aucie zamiast kostki z wiazka glosnikow normalna iso jest tylko mini iso....a chcemy zamontowac zwykle radio od 156 ktore takiego wyjscia nie ma...
-
Artur a który to dokładnie kabel podpiąć żeby to bose zagrało bo podłączyłem i jest cisza...Masz jakiś może schemat oznaczenia i w ogóle?
-
Bo mi z tej żółtej kostki wychodzi parę kabli...
-
1 załącznik(i)
Pin nr.6 w miniISO lub automatyczna antena w ISO. Jeden i drugi działa tak samo.
Załącznik 259194
-
U mnie to nie działa bo jest radio z nawigacją i systemem głośnomówiącym i trzeba adapter. Kupiłem adapter wszystko chodziło a w sobotę brak dźwięku i radio poszło na gwarancję...
-
Dzisiaj zamówiłem i już jedzie do mnie adapter + kabelek do radia ALPINE czyli komplecik :)
Sterowanie wzmacniacza i tak podepnę do sterowania anteną w radiu lub pod pin nr.6 adaptera.
-
u mojego kolegi tez ta zolta jest pełna wiec ma sygnałowe i zwykle radio nie działa bo nie ma audio
-
[MENTION=72237]Witboy[/MENTION] jedynie adapter go ratuje. Ale nie wiem jak jest wtedy z tym adapter od sterowania z kierownicy.
-
a ktore seryjne radio ma pelna zolta kostke? te z navi tylko ?
-
1 załącznik(i)
Już mam adapter. Jutro radio i powinno wszystko hulać ;) Oby :P
Załącznik 259318
-
-
Robię już poradnik z instalacji systemu "BOSE" mam nadzieję, że wytłumaczę w nim zrozumiale co gdzie do czego, aby to wszystko zatrybiło!!
Zdjęć będzie mało, ale wytłumaczę krok po kroku (dosłownie) co robić ;)
-
-
kris605690
Czy u ciebie adapter działał poprawnie? Bo u mnie kicha :( wciskam mute na kierownicy to wycisza mi o -20bd wciąż słychać muzykę :/ podgłaszanie i ściszanie nie działa, wyszukiwanie stacji nie dział ręczne jak i src :/
-
Jeszcze tego adaptera nie kupiłem Bo mam radio z funkcją podpiecia sterowania bez adaptera i z programowaniem przycisków tylko muszę to ogarnąć.