Witam.
Czy ktoś z forumowiczów zabierał się już za wymianę sprężyn w swojej Giuli?
Przymierzam się na dniach do wymiany na zestaw Eibach który właśnie do mnie dotarł i potrzebuje informacji jak najprościej wyjąc kolumny McPersona.
Pozdrawiam
Printable View
Witam.
Czy ktoś z forumowiczów zabierał się już za wymianę sprężyn w swojej Giuli?
Przymierzam się na dniach do wymiany na zestaw Eibach który właśnie do mnie dotarł i potrzebuje informacji jak najprościej wyjąc kolumny McPersona.
Pozdrawiam
Mozna wiedziec jaki efekt kolega zamierza uzyskac?
Obnizenie? Utwardzenie?
Obniżenie i delikatne utwardzenie
Ja nie jestem pewien, ale formalnie nie ma sprężyn dedykowanych do Q4, a ten Eibach jest testowany i robiony pod RWD (informacje głównie z giuliaforums.com).
Eibach robi tez do Q4. Są to sprężyny o oznaczeniu E10-10-013-02-22
Załącznik 259203
Do 2.0 RWD chyba katalog jest taki - E10-10-013-99-22. Nigdzie nie mogę tego znaleźć, napisałem do Eibacha.
Jakbym miał taki zamiar to bym nie pytał ;)
Dane z Eibach de
2.0: E10-10-013-01-22 z manualna skrzynia oraz E10-10-013-02-22 do Automatu.
Załącznik 259233
Gościu z eibacha polska mi właśnie próbuje sprzedać do 2.0 RWD z naciskami 920/1150 zestaw E10-10-013-02-22, dedykowany w sumie do Q4 o naciskach 1015/1170 i upiera się, że to jest dobrane wg katalogu Eibacha...
a dla 2.2 jtdm jest dedykowane E10-10-013-01-22 i naciski - 940/1150. Powiem szczerze, że zgłupiałem.
Nr E10-10-013-99-22 jest dedykowany na rynek szwajcarski i jest wlaśnie do 2.0 rwd, ale z tego co widzę, ma parametry jak 01-22 do 2.2 jtdm.
https://shop.eibach.ch/de/produkteka...013-99-22.html
Masz manualna, automat i czy auto jest z polskiego salonu?
Przeglądałem dzisiaj niemieckie alfisti.net i natrafiłem na tekst w którym pisze ze jest różnica w obciążeniu osi miedzy wersją na Niemcy a na Austrię przy tym samym silniku i napędzie ...na Szwajcarię pewnie tez. ???
Załącznik 259238
Dla mojej Veloce Eibach de podaje: 1020/1170 i obniżenie 25/25 , Eibach ch: 1015/1060, 25/25. No ok
Dla twojej 2.0, de: 915/1156, 25/25 ch: 920/1150(5kg różnicy nie robi), ale20/25. Tu coś innego
2.2JTDM 150KM E10-10-013-99-22: 25/25
2.2JTDM 180KM E10-10-013-99-22: 20/25
Z tego co wiem to silnik ten sam tylko inna mapa. To jakim cudem 20?
Może jest coś czego nie wiem.
Jak masz w dowodzie 920 to powinieneś kupić do 920.
Ale nie wiem czy te 25mm niżej nie było by za dużo. Veloce jest na standardowych wyższa o jakieś 14mm względem wersji z Q2
Już napisałem do eibach.de, istnieje ryzyko, że jest po prostu pomyłka w zestawieniach i będą to sprawdzać.
Na 100% maja jakaś pomyłkę.
Wymieniłem dzisiaj standardowe na Eibach i Giulia wygada teraz, jak serynie (dla mnie) wyglądać powinna. A nie usportowiony sedan z zawieszeniem off-road;)
Załącznik 259378
Wygląda kozacko! Można wiedzieć co to za odznaka nad napisem Veloce? Również prezentuje się bardzo fajnie
Dzięki ;)
Nieporozumienie to mało powiedziane. Moja stara kochana 159tka w dizelku prezentowała się z prześwitem ładniej :D
Przejechałem nią raptem 10km i co do prowadzenia to się jeszcze nie wypowiem, ale jest jest różnica.
A co do wizualnych to przyciąga więcej głów:cool:
https://www.ebay.de/itm/0057-Aufkleb...72.m2749.l2649
Wszystko spoko poza tą naklejką ;p kojarzy mi się z Ferrari...
Jak się jeździ na zglebionej? Nie ma problemu na prograch? Tył też usiadł chyba?
W mojej RWD jak jedzie ktoś oprócz mnie jeszcze, zdarza się przytrzeć o próg zwalniający nawet przy maksymalnej uważności. Samemu mi się nigdy nie zdażyło.
Ale to nie znaczek z logo Ferrari wiec dla mnie możne być ;)
W okolicy nie mam żadnych progów zwalniających, wiec nie mam z nimi problemów. Za miesiąc jadę na Urlop do Polski wiec wtedy się okaże :D
Tak z bliska wygląda przód i tył:
Załącznik 260375
Załącznik 260376
Tak sprężyny Eibach i standardowe:
Załącznik 260377
Załącznik 260378
to które sprezyny w koncu wziales? podaj prosze numery. koszt wymiany jaki? cos po wymianie trzeba robic - np ustawienie geometrii?
W swojej Giuli mam 111001302 (E1010013)
Tutaj jest pięknie pokazane które są do czego
Załącznik 260459
Wychodzi na to, że do Q2 i Q4 podchodzą te same o ile Q2 ma tez automat. Do Q2 i manualna -01
Sprężyny wymieniałem sam. Kupiłem jedynie ściągacz do sprężyn 80€ na ebay. Sprężyny na tylnej osi udało mi się ściągnąć bez odkręcania ani jednej śruby wiec szybko poszło.
Po wszystkim oddałem lale na ustawienie geometrii i do stacji diagnostycznej na wbicie nowych sprężyn do dowodu (bo Niemcy)
Wie możne ktoś czy amortyzatory w podstawowej i Veloce są takie same?
czy mógłbyś się podzielić jak auto się prowadzi na nowych sprężynach? czy jest efeket bouncingu na kanapie? chciałbym obniżyć autko ale nie chciałbym stracić właściwości jezdnych.
Po ponad 1000km przejechanych na nowych sprężynach mogę szczerze powiedzieć, ze jestem zadowolony. Nie zauważyłem żadnych niepokojących zachowań jakby np amortyzator był już wykończony czy cokolwiek innego. Na zakrętach jest zauważalnie lepiej, na małych nierównościach jak na oryginalnych. Przy większych czuć delikatnie różnice na minus, ale dla mnie tragedii nie ma. Przy 240kmh jedzie zauważalnie stabilniej.
Jeszcze na pewno dorzucę dystanse na przednia oś bo kola są za bardzo schowane i będzie perfekt.
Załącznik 260802Załącznik 260803Załącznik 260804Załącznik 260805
U mnie wleci za tydzień. dystans już siedzi
Które dokładnie wsadzasz? Jaki nr sprężyn?
Na tył nie wejdą mi żadne dystanse bo jest prawie na równi z górną częścią nadkola a nie wiem czy po pierwszej kontroli z Polizei nie będę musiał dokupić poszerzania nadkoli jak to czasami w Q mają. Miałem we wcześniejszym samochodzie przypadek ze TÜV to jedno a Polizei to drugie:cool:
Daniel, masz w swojej Veloce adaptacyjne amortyzatory, czy zwykłe?
Załącznik 261025Załącznik 261026Załącznik 261027Załącznik 261028
Giulia RWD 2.0 z automatem;
Eibach E10-10-013-02-22
Felgi:
Przód 8" + 15 mm dystansu
Tył 9" + 5 mm dystansu
15cm dystansu...lol
a serio to jakie dokladnie dystanse wrzucales? tylko pod ori felgi czy pod inne(zima) tez sie nadaja?
ajaj już poprawiłem, dystanse SCC (kupowane na shop.alfisti.net) 15 z kołnierzem, 5 przelotowe, mój pakiet zima to te same koła więc nic się tutaj nie zmieni.
Uprzedzam Twoje nadchodzące pytanie - kołnierz na piaście po założeniu dystansu 5mm wystarczy do wycentrowania koła.
czyli dedykowane pod frezy w feldze. tak kombinuja odnosnie zimy, tam mam nie ori 18x8 et33 i przydaloby sie z tym cos zrobic. z reszta lato przod tez fajnie byloby wystawic na zewnatrz
dla 4x8" et33 przód i tył 15 i będziesz zadowolony.
Na przód można nawet 17 lub chyba nawet 20, ale zestawy na tył:
15 na 8",
10 na 8.5"
5 na 9"
to już siedzi na styk.
Przeglądałem temat, ale chyba nikt nie napisał. Komplet sprężyn plus minus jaki to koszt? Warto rozglądać się za najkorzystniejszą ceną, czy na tym jest taka mała marża,że trzeba olać i zamówić z eibach.de?
Za sprężyn dałem 149€ i to raczej najkorzystniejsza cena. Na eibach.de wyświetla mi cenę 313€ wiec różnica spora.
A kupiłem tutaj:
http://shop.alfisti.net/Tuning-Styli...atz::9156.html
i znow jest na co wydawac kase...
Epsonix, biorac pod uwage, jak bezsensownie wysoko zawieszona jest veloce, jest to wg mnie na prawde uzasadniony wydatek. Szczegolnie, ze eibach nie tylko poprawia wyglad, ale i prowadzenie.
Mam eichacha prokit już w drugiej 159 i efekt jest bardzo dobry. Jeśli kupię veloce na pewno też ją obniżę. Możliwe, że niektórym to nie przeszkadza, ale dla mnie usportowiona wersja Giuli nie tylko nie obniżona, ale wręcz wyższa od serii to jakieś nieporozumienie...
OK, dzięki za feedback. Tak, pamietam nasze rozmowy kiedyś odnośnie zawiasu, jakoś długo mi schodziło z decyzją - może dlatego że nigdy nie miałem modyfikowanego i bałem się usztywnienia (bo na 19" i RF już jest ciut zbyt twardo), a głównym powodem zmiany jest tylko (czy aż?) zacny wygląd auta
Bedzie super pod kazdym wzgledem.Seryjna Giulia jest troszeczke za wysoko.Jak zrobisz pochwal sie zdjeciami.