Czy istnieje możliwość podłączenia kamery, która jest już w samochodzie do rejestratora video? Jeżeli nie to jakich rejestratorów używacie (jeżeli używacie :)). Czy są jakieś opcje żeby kabel nie "dyndał" na środku szyby?
Czy istnieje możliwość podłączenia kamery, która jest już w samochodzie do rejestratora video? Jeżeli nie to jakich rejestratorów używacie (jeżeli używacie :)). Czy są jakieś opcje żeby kabel nie "dyndał" na środku szyby?
Nie słyszałem o możliwości wykorzystania fabrycznej kamery. może to być dość trudne, chociażby z koniecznosci dodania pamięci do zapisu. Ogólnie proces nie opłacalny finansowo.
Wideorejestrator używam bardzo sobie chwalę. Mam novitel r600 daje radę.
Kabelek nie wyobrażam sobie aby dyndał.
Kamerkę wklejasz najlepiej za lusterko wsteczne max do góry. Kabelek przepuszczasz podsufitka(bez problemu wciśniesz tam kabelek) następnie pod słupkiem od strony pasażera dalej pod uszczelka drzwi.
Kabelek wypuszczasz do bezpieczników w nogach pasażera.
Zastosujesz bypass pod bezpiecznik + proste gniazdo zapalniczki i masz kamerkę zainstalowana w niewidoczny sposob, która odpala się w momencie uruchomienia samochodu.
Ja mam Viofo A119S. Polecane przez wieku jako najlepsze w klasie do 500 zł. Zobacz jak mam zamontowaną w wątku opisującym moje auto. Giulietta sport version. Tam jest fotka.
Pewnie, że się da, ale czy to się będzie opłacać? Jeśli z ori kamery wychodzi normalny sygnał analogowy a nie jakiś tam cyfrowy działający tylko z komputerem samochodu, to nawet by nie było to super trudne ukraść ten sygnał. (są rejestratory z wejściem na dodatkową kamerę).
Pytanie tylko po co? :D są kompaktowe kamerki, z dużo lepszą jakością obrazu. Kabel nei musi wisieć, można rejestrator umieścić na samej górze i puścić kabel od razu w podsufitkę, podłączając na stałe do zasilania oświetlenia kabiny. Viofo, o którym [MENTION=80414]XJ6[/MENTION] pisze akurat jest bardzo kompaktowy, montowany bezpośrednio na szybie, i po ukrycia kabla w ogóle nie będzie zwracał na siebie uwagi.
viofo 129 duo (przód i tył)
nie byłem przeciwnikiem kamerek,
ale jakoś nie miałem parcia na nie...
dopóki wczoraj pojazd (karetka-ale to bez znaczenia) nagle zaczął cofać i się oparł o mój samochód...,
także chyb też wykorzystam ten wątek i podpytam co polecacie i jak to ustrojstwo zainstalować ;-)
Ja będę montował coś takiego jak na zdjęciach.
To jest Neoline G-Tech X53
lista rzeczy do alfy rośnie..
Ja mam viofo a119 kupiony chyba rok temu ale jeszcze go nie założyłem porządnie :D
Tzn jutro przy wyzycie w serwisie poproszę speca od alarmów o ukrycie kabli i wyprowadzeniu na powerbanka.
Trochę mam uraz do wideorejestratorów bo jak miałem go w poprzedniej to rozwaliłem przód w garażu. Ja w tej go nie zamontowałem to żadnych poważnych zniszczeń nie było :)
Pewnie chodzi o adaptery do bezpieczników. Jeżeli tak to są potrzebne dwa lub jeden w zależności jaki adapter stałego zasilania kupiłeś. Ma to znaczenie przy funkcji parkingowej. W największym skrócie: Jeżeli masz zasilacz na jeden bezpiecznik to funkcja parkingowa włącza się po kilku minutach bezruchu. Jeżeli masz zasilanie na dwa bezpieczniki to funkcja parkingowa włącza się po wyłączeniu zapłonu - drugi bezpiecznik "rozpoznaje" zasilanie po stacyjce. Ogólnie nie ma znaczenia czy jest to Giulia czy maluch :)
Wg mnie zamiast powerbank kup zasilanie stałe (j.w.)
tak samo działa Viofo a 129 GPS duo- mam zamontowane - podgląd na telefonie tez jest- każdemu polecam. Choć uważam że z modułu GPS spokojnie można zrezygnować- dróg nie mamy na pustyni.Załącznik 259815Załącznik 259816Załącznik 259817Załącznik 259818
Użyłem 'Xblitz Park View Ultra Full HD/5"/170 Dual', głównie dlatego, że zależało mi na kamerze do przodu w zderzaku (tę mam zamontowaną w środkowym oczku scudetto).
Samo lusterko Xblitz jest nieco szersze od oryginalnego.
I o to mi też chodziło, bo - de facto - oryginalne, jak dla mnie, jest za wąskie.(W ogóle mi się wydaje że jest identyczne jak w mojej 159-ce, którą mam nadal i nie widzę różnicy, a 159 jest jednak węższym autem).
Kabel przepuścił mi dealer pod tapicerką i przez grodzie do maski, a przyłącze 12V też jest zrobione pod schowkiem. Nie straciłem zatem w ogóle gniazda 12V na desce, gdzie mam osadzonego pilota do bramy.
Całość wygląda jak z fabryki - żadnego śladu ingerencji i żadnych kabli.
Niestety - jednego nie uwzględniłem: kamerka dodatkowa (dedykowana jako wsteczna) po zamontowaniu z przodu daje obraz w lustrzanym odbiciu. A software Xblitz nie ma funkcji 'Mirror'.
Muszę wymienić samą kamerkę (są na "Alledrogo"), choć..już się przyzwyczaiłem :)
nie za bardzo Wam polecam podpinanie kamerki pod stałe 12V. Dlaczego? kamerka pojedyncza pobiera blisko 100mA z 12V, to 2.4Ah dziennie, czyli ok 2.5% pełnej pojemności aku. jeśli macie podwójną kamerkę to pewnie x2. Tylko dla ludzi którzy dużo jeżdżą i zdążą podładować aku.
Tu właśnie lepsze wydaje mi się użycie power-banka, tyle że trzeba pamietać że w aucie potrafi być >50C jak i <-30C, i tu trzeba byłoby zainwestować w PB przeznaczonego do takich warunków - jak coś kiedyś sprawdzałem to cenowo to było ok 1tyś. Tylko czy PB zdąży sie podładować wystarczająco podczas np krótszych jazd, czy nie trzeba będzie go co jakiś czas podpinać w domu? No chyba że dodać jakieś ogniwo PV do podładowywania PB - trochę wyjdzie jednak druciarstwo. Nie mam dobrego pomysłu, u mnie kamerka podłączona jest tylko na 12V po stacyjce (z bezpiecznika gniazda zapalniczki)
Czytam i nie wierze í ½í¸®
Czy nie prościej jest kupić urządzenie które ma funkcje ochrony aku...
nie! kolega nie ma chyba zrozumienia tematu. ja akurat zrobiem magistra z systemu ładowania w Giulii (proponuję poszukać/poczytać w innych wątkach).
jeśli chodzi o zabezpieczenie/ochronę aku to tylko zabezpiecza przed kompletnym rozładowaniem aku - najczęściej są ustawione fabrycznie na coś w stylu 11.3-11.5V, niektóre te droższe (250zł w górę), mają możliwosć kilku ustawień ale raczej poniżej 12V wszystkie. Jak aku jest poniżej 12V to znaczy że jest już solidnie niedoładowany. W Giuiach/Stelvio np wtedy nie działa ogrzewanie tylnej szyby (brak komunikatu, brak błędu, kontrolka świeci na przycisku, ale nie działa), do tego już przy rozruchu mogą pojawiać się błędy - np u mnie różne fałszywe w zimie się pojawiały.
Takie zabezpieczenie żeby miało jeszcze jakiś sens w naszych autach to musiałoby być ustawione na więcej niż 12V (np 12.3V), ale i tak wiecznie jeździłoby się na aku w połowie naładowanym z doładowaniem może o kolejne 10% podczas krótkich przejażdżek, a w takim stanie aku, w dłuższej perspektywie (rok-dwa) obniża się pojemność aku i jest coraz gorzej. Poza tym pewnie taki poziom napięcia aku osiągnie po paru godzinach pracy kamerki, więc sprawdzałoby się to raczej średnio jeśli komuś zależy na monitoringu np 9h pod miejscem pracy - mogłoby odcinać znaczenie wcześniej.
zrozum to że system ładowania w Giulii jest sknocony - powyzej 75% naładowania wg IBS zaczyna kombinować i zmniejszać ładowanie, powyżej 85% już jest tylko podtrzymanie (12.7V) przez co nawet bez żadnych urządzeń pobierających prąd na postoju aku trzyma się w okolicach 70-75% naładowania gdy jeździ sie głównie krótkie odcinki, a z kamerkami to raczej coś w stylu 60-65% z własnego doświadczenie (S&S przestaje się załączać poniżej ok 67% z moich testów). dokładanie kamery która zeżre 2.5% aku na dobę (lub 5% przy podwójnej) to tylko pogarszanie sprawy.
miałem, wiem, też miałem zabezpieczenie a w końcu wymieniałem aku (który swoja drogą był jakiś wadliwy, w resztą nie tylko u mnie). kamera to po miesiącu używania była już przepięta pod 12V po stacyjce bo problem szybko wyczaiłem, ale mimo to aku z miesiąca na miesiąc był coraz słabszy.
kawałek z danych tej kamery, którą ja montuje:
Tryb parkingowy
Tryb parkingowy OFF po czasie parkowania: 6/12/24/36 godz.
Tryb parkingowy OFF przy napięciu akumulatora:
- instalacja 12V: 11.5/11.7/11.9/12.1/12.3 V
- instalacja 24V: 23.5/23.7/23.9/24.1/24.3 V
Czujnik wstrząsów (G-sensor)
Czujnik wykrywajÄ…cy ruchu w polu widzenia kamery.
Nie bardzo by mi się widziało wyciąganie z samochodu powebank i ładowanie go w domu co dzień czy dwa. Trochę to upierdliwe.
Trzeba się liczyć że w tych samochodach akumulator jest do wymiany co rok max 2 lata. Jest to normalne i nie widzę powodu by się tym specjalnie przejmować.
Problem dotuczy wszystkich bogato wyposażonych samochodów, nie tylko alfy.
no to chociaz tyle ze mozesz w swoim sprzecie ustawi >12V zabezpieczenie, moze producenci poszli po rozum do glowy w tej sprawie. tak czy siak bedziesz rozladowywal aku do ok 50-60% jesli malo jezdzisz.
co do powerbanka to ja mialem na mysli zrobienie tego tak ze po stacyjce jest podlaczony do ladowania, wiec jak jezdzisz to sie doladowuje, a jak jezdzisz wystarczajaco duzo to moze i nigdy by go nie trzeba bylo doladowywac. taki konfig jest o tyle lepszy, ze nie drenujesz aku na postoju nigdy, a wiec latwiej jest go trzymac na wyzszym stopniu naladowania, natomiast ladowanie power-banka podczas jazdy nie obciaza Ci ladowania aku w zaden sposob, bo alternator jest sterowany na napiecie ladowania, wiec dodatkowy pobor na power-bank pojdzie z zapasu jaki ma alternator a sam aku bedzie ladowany dokladnie tak samo jak bylby gdyby nie bylo podlaczonego power-banka. tu jest wlasnie ten zysk/dodatkowa zgromadzona energia na zasilanie kamerki.
mi tez by sie nie widzialo wyciaganie z samochodu power-banka - jestem zbyt wygodny, dlatego mam chocby AndroidAuto po WiFi (na kablu to jakies nieporozumienie) i zrobilem sobie automatyczny wylacznik start-stop (wkrotce w sprzedazy), czy zamowilem auto z "dostepem bezkluczykowym", wiec wiedz ze rozumiem bezsens wyciagania power-banka.
Jutro jeden gość będzie mi montował rejestrator podłączany bezpośrednio do aku z zabezpieczeniem rozładowania. Zobaczymy jak to będzie działać. Jeźdżę przynajmniej 20km dziennie. Plus weekendty po kilkaset km. Zakładam, że będzie się doładowywać :)
no to moze da rade przy takich odcinkach. gorzej jak zostawisz auto na 2 tyg na lotnisku jeszcze w zimie i polecisz na urlop, zebys dal zabezpieczenie ktore jednak odcina blizej 12v a nie 11.
Mam wątpliwości czy przy krótkich odcinkach zdążysz doładować powerbank, ale trzeba by to wypróbować. Przy urządzeniu takim jakie założę u siebie nie ma możliwości bo jest zasilane z 12v a nie z USB.
Można jedynie dołożyć dodatkowy aku, jak przy monitoringu GPS. Chociaż ja osobiście uważam że bez problemu da się używać fabrycznego akumulatora.
Mam podobny problem u siebie, robię dosłownie kilka km dziennie i zwłaszcza zimą systemy "dogrzewania" zabijają mi akumulator. Już się przyzwyczaiłem że ładuję go co tydzień, wymieniam co 1-2 lata :) i mam to w poważaniu bo się cieszę że po minucie leci ciepłe powietrze.
Z tego co wiem to będzie regulowane napięcie.
Ciekawe na ile będzie starczać zanim odłączy. Mam Viofo a119 stary model bez matrycy SONY.
tez tego nie wiem, trzebaby sprobowac czy sie sprawdza. co do zasilania z 12V, nie kumam w czym problem, powerbanka mozesz przeciez zasilac z odpowiednio wydajnej przetwornicy 12V->5V, choc pewnie sa i takie powerbanki wlasnie do samochodow ktore od razu maja kompatybilnosc z "12V" samochodowymi. ja np nie cierpie doladowywac czegokolwiek, ani wymieniac aku co rok/dwa, wole jak jest mocno naladowany i ma swoja pojemnosc ktora trzyma przez lata. wielu pewnie chce tak jak ja, nie robic sobie problemow niepotrzebnie, stad moje uwagi i krytyka pewnych rozwiazan.
ciagle dobra kamerka, ja uzywam A119S
Ja próbowałem kiedyś z zwykłym powerbankiem ale ładował się zbyt długo i pewnie różnice temperatur szczególnie teraz by go zabiły.
Imho rozwiązania z AKU jest najprostsze, najtańsze i zawsze działające. Taka mam teorię zobaczymy jaka będzie praktyka :)
akurat po wymianie aku nie mam póki co problemów (od lutego), z tego co patrzylem kilka razy to tak raczej IBS raportowal OK 75% +-kilka. Traski raz na jakis czas tez robie, wtedy podskakuje wyzej (80-85), a przynajmniej tak robil jak kiedys sprawdzalem (sprawdze wkrótce bo w weekend jade 2x300km, w kolejny 2x120 a w sierpniu 700+250+550). Tak wiec u mnie sam aku raz na czas ma okazje sie troche podladowac, natomiast sa okresy 2-3-4 tyg ze nie robie zadnej traski tylko 3-5-10-20km odcinki, i przy takim uzytkowaniu wskazalem na problem gdy kamerka caly czas drenuje aku (szczegolnie w zimie). Trzeba sobie z tego zdawac sprawe przy decyzji o sposobie podlaczenia, i jesli jezdzi sie tak jak ja a koniecznie chce sie miec na stale, albo pogodzic sie z doladowywaniem aku raz na kilka tygodni, albo kombinowac cos z odowiednimi powerbankami, ogniwami slonecznymi czy jeszcze innymi wynalazkami.
Hejka,
Planuje zakupić wideorejestrator do Stelvio które będę chciał zamontować w salonie przed odbiorem auta. Mysle nad nowoscia od Mio: Mio MiVue 886 + Adapter zasilania MiVue Smartbox III. Nie do konca zalezy mi na trybie parkingowym jesli to ma taki wplyw na aku, ale fajnie byloby miec w razie czego. Ten adapter niby ma przełączniki umożliwiające programowanie napięcia granicznego (12.0V, 12.2V, 12.4V, 12.6V) oraz odstępu czasowego (6 / 12 / 24 godzin), po którym zasilanie kamery zostanie odcięte. Czy to bedzie spoko opcja? Chce po prostu miec pochowane kable w slupku zeby nie bylo na wierzchu podpiecia do zapalniczki i zeby nagrywal automatycznie po wlaczeniu zaplonu. Czy do tego potrzebuje tego adaptera czy po prostu ten adapter dodaje mozliwosc ladowania z aku podczas trybu parkingowego. Bede wdzieczny za rozjasnienie tematu.
A moze inna kamerke polecacie? Tak czy siak zestaw zostanie wyslany do ASO w celu montazu.
Obecnie w Superbie mam wlasnie tak zrobione, ze adapter jest podpiety pod zapalniczke w schowku po lewej od kierownicy (nie trzeba bylo nic rozwiercac) i kabel jest poprowadzony slupkiem i pod podsufitka az do kamerki. Kamerka to Xblitz jakiÅ›.
ja mam viofo A129 GPS dual i Karta 256GB i jest oki- też nie jest podpięty pod tryb parkingowy bo z niego nie korzystam a zasilanie wpięte pod tylny port USB. Kamerka ustawiona tak ze po ok 10 sek wyłącza ekran - nic nie widać nic nie świeci
jak to wyglÄ…da https://www.forum.alfaholicy.org/giu..._giulii-4.html
post #40
Ja też mam dokładnie taki sam zestaw, ale z adapterem zasilania. Też zakładali mi w ASO. Montaż kosztował niewiele a mam adnotację w książce gwarancyjnej na "wszelki wypadek" ;-). W adapterze zasilania ustawiłem napięcie odcięcia na 12,4V co starcza na kilka godzin i myślę, że nie ma to żadnego znaczenia dla samochodu. Myślę tak ponieważ w innym nowym samochodzie dużo bardziej naszpikowanym elektroniką mam taki sam zestaw i przy ustawieniu 12,2V po nocy mam komunikat "urządzenie zewnętrzne rozładowuje akumulator" (co i tak nie ma znaczenia - elektryk w ASO polecał ustawić na 12V lub 12,2V jeśli akumulator "nie nowy";-)) ale przy ustawieniu 12,4V nie ma żadnego komunikatu. Zasilacz z przełącznikiem jest pod ręką we wnęce z bezpiecznikami, więc można wygodnie te ustawienia zmieniać. Moim zdaniem to Viofo jest najbardziej dyskretnym wideorejestratorem spośród tych z wyświetlaczem, a stosunek jakości do ceny jest bardzo korzystny. [MENTION=89668]invi[/MENTION], podobno lepszym rozwiązaniem są te z kondesatorem. W takich zasilanych akumulatorem (jak wybrany przez Ciebie) czasem zdarza się, że owe akumulatory puchną, rozsadzają obudowę i po prostu psują całe urządzenie. Jeśli Twój samochód będzie często w mocno nasłonecznionym miejscu, to takie prawdopodobieństwo jest. Generalnie polecam zadzwonić na infolinię tej firmy. Bardzo jasno i cierpliwie doradzają i pomagają dobrać urządzenia. https://www.wideorejestratory24.pl/z...dual-power-set
Powodzenia ;-)
Używam 2 kompletów viofo 129 i jakoś nigdy nie miałem problemów z naładowaniem aku.
Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka
Dzieki za opinie, w sumie auto bedzie na ten moment garazowane, wiec na sloncu nie powinno dlugo stac latem. Bardziej dal mnie przemawialo Mio bo ma kamerke 4K i po filmach widzialem ze jakosc jest mega spoko i tablice mozna nawet w nocy odczytac. Przyjrze sie temu zestawowi bo wyglada rzeczywiscie ciekawie i jeszcze ma druga kamere na tyl. Tez wczesniej Mio wypatrzylem wlasnie na wideorejestratory24.pl. Skoro 3 osoby polecaja to samo to powinno byc git, bo nie chce eksperymentowac :)
A pytanko braliscie filtry CPL w tym zestawie od Wideorejestratory? I jakie przejsciowki do bezpiecznikow wybrac?
Jeszcze raz dzieki
mam na przodzie filtr CPL
70mai A800S 4K, tez są wersje z kamerą cofania (RC06) i adapterem z trybem parkingowym (UP02). Mam również jedną sztukę Viofo i też jestem z niej zadowolony, chociaż czasami po dłuższym postoju potrafi zgubić ustawienia i trzeba ją od nowa konfigurować.
W Viofo mam filtr CPL i widać różnicę, do A800S nie miałem w zestawie, jednak w najbliższym czasie dokupię.
A co z tym przejsciowkami na bezpieczniki?
Ja wziąłem do dwóch samochodów dwa komplety takie:
https://www.wideorejestratory24.pl/z...piecznikow-4w1
bo nie wiedziałem, która będzie pasować ;-). W jednym ASO ich w ogóle nie użyli ... W drugim samochodzie tak, nie pamiętam, w którym.
Dowiedz się jaki rodzaj bezpieczników masz i kup pojedynczy, albo właśnie ten zestaw na wszelki wypadek.
Jeśli się zastanawiasz, który zestaw kamerek wybrać, to znajdź ich porównanie i poczytaj jeszcze o 4K, bo takie rozwiązanie ma też wady (więcej miejsca w pamięci, większy pobór prądu) a czasem jakość jest porównywalna. Chyba właśnie na stronie wideorejestratory24 widziałem jakiś filmik, w którym właściciel sklepu zwracał na to uwagę.
tutaj też są jakieś porównania: https://www.youtube.com/playlist?lis...TaRlooo5kTFwZl
Dzięki wielkie za pomoc, skuszę się na ten zestaw viofo