Witam
Wszystkich od kilku dni mam stelvio z handsfree
i pytanie czy da się wyłączyć ten obciachowy dźwięk gdy zamykam i otwieram auto?
w menu nie znalazłem niczego
Witam
Wszystkich od kilku dni mam stelvio z handsfree
i pytanie czy da się wyłączyć ten obciachowy dźwięk gdy zamykam i otwieram auto?
w menu nie znalazłem niczego
ok, dziękuje, pojadę na serwis to przy okazji ich przycisnę o to
Nieco inne pytanie..
Czy likwidował może ktoś dźwięk niezapiętych pasów po odpaleniu?
Później mi nie przeszkadza (bo pasy zapinam) i go rozumiem, ale wkurza strasznie na początku, zanim się ruszy, bo głośny strasznie.
Chyba muszę nabrać nawyku zapinania przed odpaleniem :/
Jak to piszczy przed ruszeniem? U mnie drze gębę dopiero od pewnej prędkości po ruszeniu
A czym jest to?
https://youtu.be/OLL0rV27CkY
Dziwne, u mnie też dopiero jak ruszę odzywa się, aż do momentu zapięcia pasów. Czyli np. Odpalam, cisza, ruszam, pika, zatrzymam się, nadal pika. Ale nigdy tak jak na filmiku, że od razu (auto z 2019), może coś zmienili w nowszych wersjach?
Dziwne u mnie jest sygnał dopiero jak zacznę jechać bez zapiętych pasów. Na początku świeci się tylko kontrolka pasów, ale sygnał akustyczny dopiero po ruszeniu. Może jak kolega [MENTION=839]bartas82[/MENTION] sugeruje nastąpiła jakaś zmiana w oprogramowaniu.
A może tak ma wersja amerykańska?
Przypomnę się z tematem sygnału przy zamykaniu samochodu stelvio.
Drażni mnie to niemiłosiernie- przypomina pikanie w latach 90 samochodów jak kupowano Tika i Matizy. Wtedy pod sklepami wszyscy mrugali i pikali alarmami.
W serwisie powiedziano ze tylko wersja holenderska ma możliwość wyłączenia ponieważ tam jest zakaz takich brzęczków.
Czy ktoś to może wyłączył?
Ja wyłączyłem w serwisie, włąśnie wskazując że niby auto jeździ po Holandii. Z tym, że zastrzegam, to było w Giulietcie, ale nie widze powodów, zby to miało inaczej działać w Stelvio czy Giulii.
Ja mam wersje Austriacka i nigdy nic nie bzykalo....nawet nie wiedziałem ze inne wersje maja jakis audio sygnał przy zamykaniu/otwieraniu. Nie mam takze alarmu.
bo nie masz ori alarmu, niektóre (chyba te 2016 do ?? 2018) maja wymuszone pikanie. nie dotyczy to aut bez alarmu i z innymi (np ja mam mopar/metasystems dolożony w aso i nie pika)
Warto, bo ostatnio zauważyłem ciekawe zabezpieczenie. Kilkukrotnie w trakcie ruszania zauwazyłem, że raz po przełączeniu na R lub D sam mi zwalnia hamulec postojowy, a raz nie. Zaczęło mnie to irytować i pierwsza myśl to oczywiście kaprysy pieknej Włoszki, ale potem zaobserwowałem, że jak zapne pas, to sam zwalni aręczny, a jak nie, to trzeba to zrobic palcem, bo trzyma jak zły :)
Właśnie, u mnie zmienili na Niderlandy i wszystko jest po polsku.
W Giulii?
kolega ma zwyczaj skakać po różnych wątkach i wrzucać bzdety- dla przykładu u mnie w Wigry 3 nie pika ale w Jelczu pikało- jak żyć?
W Wigry i w Jelczu... jak się nie czyta że zrozumieniem i wybiórczo to późnej się takie pytania zadaje.
chłopie nie zaczynaj znów - znów srasz w wątkach - to już jest żenujące - co ma Giulietta do softu w Giulii czy Stelvio? proszę cie - powstrzymaj się w pisaniu durnot ok?
Chciałem być elegancki, liczyłem na inteligencję kolegi, próbowałem sobie ten wpis tłumaczyć błędem i pomyleniem działów ale widzę, że jednak zaśmiecanie wątku nastąpiło z rozmysłem. Poproszę więc wprost o niezaśmiecanie tematu Giulii i Stelvio informacjami dot. innych modeli. Bo jak zaczniemy porównywać pikanie alarmu w Gilii i Stelvio do wcześniej użytkowanych aut to może miejsca zabraknąć. Dlatego uprzejma prośba do kolegi XJ6 - trzymajmy się pewnych ram działu i tematu. Pozdrawiam.
[MENTION=86839]magicspeaker[/MENTION] - a wystarczyło przeczytać instrukcję, dodatkowo jest możliwość używania go jako "Hill Holdera" np. na skrzyżowaniach.
Będzie pisał o innych markach lub modelach to poproszę. Tymczasem, bedąc na tym forum już trochę czasu stwierdzam, że wyraźnie przykleiłeś się do tego działu nie mając nic konkretnego do powiedzenia na temat Giulii lub Stelvio. A musisz zrozumieć, że g..no mnie obchodzi działanie Giulietty. Jak będę potrzebował się dokształcić w tym zakresie, zajrzę do odpowiedniego działu, a może nawet zapytam Ciebie. Ale na pewno nie będę kolegom od Giuliett czy Mitek zaśmiecał forum opowieściami o Giulii.
Może ma chociaż plakat z Giulią lub Stelvio?
Ja chciałem pomóc per analogiam, bo to pewnie w Giulii wyłącza się identycznie jak w Giulietcie o ile jest alarm fabryczny. Tylko tyle. A Ty szorujesz po dnie zastanawiając się czy może mam giulie na plakacie. Nie. Nie mam giulii nawet na plakacie, mimo że bym chcial, bo mnie nie stać. Nie stać mnie niestety na ulepy przystankowe z JuEsEj ściągane, bo takiego eksperta nie stać żeby pójść i jak człowiek kupić auto w salonie. I nie stać mnie jak tych bogaczy z jednoosobowych DG co kupują Giulie veloce w leasingu i każą mi się zamknac, mimo że kasy na kupce nie mają na bieda wersję Giulietty. Za to stać mnie na giuliette z salonu, nie na plakacie, przez kt tu jest tyle drwin, złości i szyderstwa że mnie. Bawcie się dobrze swoimi cacuszkami, będę obserwowal, a jak już mnie bezie stać żeby dołączyć do waszego zacnego grona posiadaczy czy właścicieli i będę mógł otworzyć buzie, nie tyko z podziwu dla waszych cacek z USA, to poproszę o udzielenie głosu. Jednak dziwne jest to forum. Trudno gdzie indziej dostać taką porcje nienawisci i szydery z powodu tego że człowiek chciał pomóc, wyrazić opinie w temacie. Dziękuję, do widzenia.
Weź wyluzuj. Wmówiłeś sobie, że osoby zwracające ci uwagę poniżają cię bo nie wydałeś kasy na G/S. Nie. Chodzi tylko o to, że nawet per analogiam to nie ma sensu bo to są różne samochody i takie analogie tylko wprowadzają zamęt. Już nawet nie musisz mieć takiego samochodu, wystarczyłoby żebyś ogarniał temat koledze czy klientowi. Super. Ale jak mówisz o innym samochodzie to równie dobrze mógłbyś nie mówić nic.
I rozpętujesz gównoburzę. I z tego co kojarzę to po raz kolejny.
Tu jest wiecej osób, które nie posiadają Giulii lub Stelvio. Ale nie piszą jak w ich autach działa coś lub nie działa.
Myślę, że niepotrzebnie rozpetaliscie gównoburze. Niektóre rozwiązania są charakterystyczne dla danej marki a nie modelu i pewnie dlatego kolega przytoczył przykład giulietta.
Wracając do głównego pytania i wątku- nikt w Stelvio tego nie wyłączył w serwisie metodami dostępnymi legalnie?
masz ori alarm czy dokładany? jeśli ori nie masz w menu radia ustawienia? jeśli ori alarm a w menu nie ma ustawienia to pisałem co się robi - kraj na Holandię -wyłączałem w Stelvio. mogę Ci to ja zrobić (choć zakładać bypass pod taką mała robotę w Stelvio to przerost formy nad treścią), możesz jechać do serwisu
W którym miejscu w MES jest opcja zmiany kraju?
proxi
Ja prosiłem o wyłączenie tego obciachowego pikania w ASO przy pierwszym przeglądzie (Giulia Veloce 2018 z alarmem fabrycznym).
Powiedzieli, że się nie da.