Probował ktoś upadu do wersji 085?
Zaczynałem od v051, z sukcesem udało mi się zaktualizowac do v056. Dzisiaj ściągąłem wersję v085, ale system jej nie przymuje. Probował ktos aktualizowac, udalo sie?
Printable View
Probował ktoś upadu do wersji 085?
Zaczynałem od v051, z sukcesem udało mi się zaktualizowac do v056. Dzisiaj ściągąłem wersję v085, ale system jej nie przymuje. Probował ktos aktualizowac, udalo sie?
https://www.alfaowner.com/Forum/alfa...t-updates.html
nie ten plik ściagnalem :D
temat można skasowac
I co wnosi ta aktualizacja?
w podlinkowanym wątku jest pdf który opisuje conieco.
co do updatu, oprócz poprawek rozwiązujących problemy z potencjalnymi resetami/wyłaczeniem się radia, jeśli ktoś ma starszą wersję firmwaru (bodajże starszą niż MV072) i ma duży ekran 8.8", to obraz z kamery cofania będzie większy - na całą wysokość i proporcjonalnie szerszy.
BTW, MV085 na alfaowner są ode mnie, wysłałem to kiedyś jwq
Zauwazalne zmiany to jedynie obraz z kamery. Na zdjęciach niewiele się powiększa, ale w rzeczywistości różnica jest bardzo duza
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
a lepsza jest jakosc obrazu?
nie, to samo badziewie. po prostu nie jest ściśnięty obraz tak jak to jest wymuszone przy ekranach 6.5" (żeby strefy of PDC się zmieściły tam jest zmniejszony obraz z kamery, i tak było też zrobione dla 8.8 kiedyś)
a kombinowales zeby wsadzic tam lepsza optyke?
Czy update mogę robić bez przeszkód i myślenia o utracie gwarancji?
updaty, te które wypłynęły na forach są wymienione w service newsach które ASO powinno znać, i radia do nich updatować. ludzie mieli problemy czy to z parowaniem bluetootha (1 gen tu update na MV002.009.055) czy z resetami radia (2 gen tu update na MV085.000.046) i po skardze ASO samo za free w ramach gwarancji powinno załadować - to tak jakby ktoś się już obawiał (nie wiem czego) wgrywać sam. ktoś powie niewiadome pochodzenie pliku - MV085 który jest udostępniony przez jwq na alfaowner jest 100% pewny - zgadnijcie kto go wydobył z ASO i wysłał jemu? MV056 zaś był w kampanii na rynku USA, MV002 był w service newsie - w tamtym czasie FCA nie blokowało loginem ściągania ze swoich serwerów i kazdy mógł pobrać dokładnie to samo co dealer.
Cześć :) a można odrazu od najstarszej wersji zrobić update do najnowszej? Nie robiłem jeszcze nigdy, ale jak widzę, że jest większy obraz z kamery to warto zrobić :D
dzieki
Moja giulia jest z 2017 roku, wyświetlacz 8,8", miałem wersje MV-002.008.041, TV-002.008.041 i UM-002.008.021. Przy przeglądzie robionym po 2 latach w serwisie zapewniano, że wszystkie aktualizacje będą wgrane. W domu dopiero sprawdziłem i widzę te same wersje. W zasadzie wszystko działa, chociaż przy aktualizacji map zniknęły wgrane ulubione numery telefonów (iPhone sparowałem po Bluetooth, bo nie miałem mirroringu ani AA czy CP). Czy warto samemu zaktualizować i do jakiej wersji moje urządzenia? Do serwisu mam 120km i z ww powodów nie bardzo im wierzę. Będę wdzięczny Kolego - posty Epsonixa są zawsze chwalone za fachowość i przydatność.
Obstawiam, ze ASO miało na myśli te updaty, które im wyskoczą do zrobienia jak podłączą egzaminer. A firmware radia raczej do takich nie należy.
Możesz samemu wgrać. Ale w tym radiu niczego nowego w opcjach nie zobaczysz, poprawi się praca bluetootha jeśli masz jakieś problemy. U mnie w tej wersji radia po sparowaniu telefonu widziałem w radiu kontakty, ale jak wysiadłem z auta i ponownie wsiadłem to już się nie pojawiały. Np. w ostatnich połączeniach widziałem tylko numery, bez opisów.
Po wgraniu nowego softu wszystko działa jak należy.
j.w, [MENTION=83694]Andy123[/MENTION] dla Ciebie najnowsza to MV002.009.055
Wczoraj ściągnąłem ze wskazanej przez epsonixa lokalizacji tę właśnie oraz instrukcję, a teraz zastanawiam się, czy zaktualizować. Ktoś pisał, że nowa mapa wgra się po aktualizacji krócej, np 30 minut zamiast 70 - nie pamiętam jednak, czy chodziło o moje radio, czy o te instalowane po jesieni 2017 roku. A właśnie ściągam wersję 1041. Bardzo dziękuję za szybkie porady obu kolegom.
nie, to chodzi o rodzaj radia. w 1 gen (takie jak Ty masz) mapa wgrywa się te 75min, w 2 gen wgrywa się 25min. Nie zależy to od wersji firmwaru.
jest nowszy firmware MV090.000.061 dostępny dla ASO do ściągnięcia w service newsie (nr 55.011.19) z dzisiaj, załączam tu Załącznik 265750 (narazie wersja angielska, może w PL jeszcze nie ma). właśnie próbuję swoich kontaktów żeby dostać go na dniach, inaczej będę musiał czekać do najbliższego przeglądu (maj?).
oprócz poprawek działania typu zwiechy itp:
wydaje mi się że on też powiększa obraz kamery cofania dla aut z 6.5" ale muszę to potwierdzić (chyba że ktoś z autem z 2019 z tym firmwarem i 6.5" potwierdzi czy obraz jest na całą wysokość, czy ma ~5mm marginesy góra/dół)Cytat:
The Customer complains of one or more of the following faults:
Spontaneous system stop (freeze).
Spontaneous system restart (reboot) while driving.
Speed camera alert active even when navigator is not in use.
The radio does not switch off when a call is passed from the radio to the phone (after reprogramming, when
a call is transferred to the phone the radio switches off when the door is opened).
Jakby ktoś to w ASO próbował robić, to link skopali, text dobry, środek ma być fiat a nie at na hyperlinku, nawet jest dostep dla każdego, tylko że to plik zip z kolejnym skrótem, a ten niestety już prowadzi do strony logowania eLinkEntry jak to było do przewidzenia)
Ciekawe też czy on coś wnosi w kwestii AA na cały ekran przy wyświetlaczach 8.8". mam nadzieję że wkrótce będę mógł się sam przekonać
A że tak zapytam niby co to jest?
jest:
Załącznik 265770
będzie wrzucona do wątku na alfaowner później, 1 post tu https://www.alfaowner.com/threads/ho...dates.1185573/
oficjalne wymagania jak dla wersji od MV072, czyli LBSS/RBSS (jeśli jest) na firmwarze 2201+, BCM bodajże 714+ (albo 718, nie pamiętam), ABS 8401+, PAM 908 1.33.1.21 (Stelvio może mić inny coś mi się wydaje), IPC 203C lub o ile pamiętam 2038(? czy coś koło tego) zależy jaki sterownik się ma.
pójdzie, jeśli masz, wymagania co do firmwarów w aucie takie same jak dla MV085, i MV081, i MV080, i MV072; natomiast starsze wersje wymagają updatów w aucie (niby, choć wielu ładowało i co najwyżej nie wszystkie nowe funkcje się ujawniają)
tak, będzie tam gdzie podałem :)
w tej kwestii nic, z resztą byśmy wiedzieli bo już od wielu miesięcy tą wersję dają do aut produkcyjnych.
No ale warto dla jednej rzeczy, ktoranie denerwuje, a w opisie jest że to usuwa. Jak gadasz przez BT i wysiadasz to nie wyłącza radia.
no ma dopiero wyłaczyć jak przełączysz się w telefonie na słuchawkę. Ale to też było w opisie do MV085, tu się tylko powtórzyli. Z tym że ja bym wolał żeby przełączało na słuchwkę i wyłączało radio w momencie jak zamknę drzwi (przyciskiem na klamce lub pilotem.
No tak by było najlepiej. Miałem tak w poprzednim aucie i to było wygodne i najlepsze rozwiązanie
Mam takie pytanko do kolegów, którzy aktualizowali. Posiadam wersje jak na załączonym zdjęciu. Jakieś wymierne zmiany po zmianie na ten nowy soft?
Załącznik 265777
potencjalne poprawki o których pisałem. ja różnic nie zauważyłem narazie
A wyłącza w końcu to radio po otwarciu drzwi i przerzuceniu rozmowy na telefon? Bo u mnie nie
W moim stelvio przełącza na słuchawke po wyłączeniu silnika i otwarciu drzwi, przy wer. MV085.
Co do AA to doczytałem w spec. zakupu, że tego nie ma i chyba nie ma co się podniecać.
Jeszcze jedno pytanie - monitoring "martwego pola" - trójkąt na lusterku. Wcześniejsza wersja softu - tylko migająca lampka -w ustawieniach "ostrzeganie wizualne(jakoś tak). W ostatniej 085 "...wizualne i dźwiekowe". Ustawiłem ale żadnego dźwięku nie słyszę. Czy to kwestia hardwaru?
nie sprawdzałem. no chyba że to jest źle napisane /źle tłumaczone np z włoskiego
zakupu to wiadomo, ale myślałem że Ty chcesz dołożyć, zapewne się da, tylko trzeba mocno przestrzegać procedury bo zablokujesz radio na to. choć mam też świeże info od kolegi z ASO - przyszło mu na wymiane nowe radio do auta na gwarancji które ori miało AA/ACP. włożył radio, wchodzi do Witecha a opcji nie da się w ogóle zmienić... coś namotali w Witechu? Albo od jakiegoś czasu blokują radia przed wysyłką (może tu pomyłkę jakąś zrobili)? sprawa retrofitu AA/ACP potencjalnie staje się ryzykowna - tzn że się nei uda.
u mnie ostrzega dźwiękiem. nie wiem któryś firmware? jaki miałeś soft infotainmentu oryginalnie jak odebrałeś auto, albo jaka dokładnie data produkcji? np moduł ABS musi być w firmwarze minimum 8401