Witam serdecznie planuje wymienić swoje 17" felgi na 18". Czy dużo stracę na komforcie jazdy? A może zyskam na prowadzeniu ? Planuje założyć opony 225/40/18 czy to dobry wybór ?
Printable View
Witam serdecznie planuje wymienić swoje 17" felgi na 18". Czy dużo stracę na komforcie jazdy? A może zyskam na prowadzeniu ? Planuje założyć opony 225/40/18 czy to dobry wybór ?
Wg mnie 17 to optimum - niezły komfort, a przy tym auto wygląda dobrze na takiej feldze. Ale . . No jest jedno ale. Mimo wszystko stawiałbym na komfort i został przy 17, ALE odkąd mam 18 na nowych oponach to zabójczy zestaw. Trochę osób pierdzi że Pirelli P Zero szybko twardnieją, ALE jak się to trzyma drogi . . nawet jeśli je po 4 sezonach wyrzucę, warto było. Dla siebie, dla przekonania się
A ile masz koni u siebie?
Na zimę mam 205/55R16, na lato 225/40R18. Na tych drugich jest zdecydowanie głośniej i mniej komfortowo, ale nie przeszkadza mi to przesadnie. Ważne, że dobrze wygląda :D
Aha, po wrzuceniu zimowego setupu nagle przestały rezonować i brzęczeć plastiki wewnątrz pojazdu.
Mam wersje 170km czyli ogólnie narazie same plusy za 18” felgami a czy ktoś się wypowie na temat tych zamienników które są na Allegro za 2300 zł komplet nowe ? Warte są chociaż troszkę swojej nie za dużej ceny ?
Moja Giulietta jest obniżona, a do tego 225/40/18 i nie ma problemu. Jeździ się bardzo przyjemnie, oczywiście sztywniej, mocniej odczuwa się nieruwności, ale komfort jazdy nadal jest zadowalający. Może i nie jestem obiektywny, bo absolutnie wszystkie moje AR jakie miałem i jakie mam mają obniżone zawieszenie, ale Giulietta na seryjnych sprężynach wygląda jak lektyka.
Pozdrawiam.
- Rafał
Miałem julke na 16, 17 i 18- na tych ostatnich nawet i zimówkach i między 17 a 18 zero różnicy w komforcie- 16 cali to ponton ale kto co lubi.
18" polecam, zero problemów.
18" plus Pirelli Pzero idzie jak po szynach. Zestaw zimowy też na 18". Kwestia nauki omijania dziur itp. Ważne żeby opona była w miarę świeża i miękka. Jeździłem na 18" ze starą oponą choć bieżnika było sporo, ale jak zmieniłem na nowe to różnica kolosalne. Stare były twarde i telepało strasznie na każdej nierówności.
Mam zimę na 17tkach standardowa opona a lato 19 235/35 - nie ma jakiejś wielkiej przepaści na komforcie.
Wsadź 225/45 i będzie ok.
Ja mam zimowe 225/50 R17 (profil o 5 wyższy niż podaje instrukcja), lato 225/40 R18. Na zimówkach wjeżdżanie na krawężniki jest mniej stresujące :) ale jakiejś dramatycznej różnicy w komforcie nie ma.
Czyli warto zakupić 18" :) Teraz pytanie czy te felgi podejdą bez problemu ?
Model: 1664BLM
Rozmiar: 18''
Szerokość: 8"
Rozstaw szpilek: 5x110
Osadzenie (ET): 33
Kolor: Czarny mat
Otwór centrujący: 65,1 mm
chodzi mi o rozstaw śrub otwór centralny i ET wszystko pasuje do Giulietty ?
Z estetycznego punktu widzenia warto. Czy Ci podpasują to zobaczysz jak kupisz. Ja na razie nie mam, bo uważam, że to 18 są za duże do mocy 120 KM. Moc pójdzie w górę to się zastanowię.
co ma moc do kół 17 czy 18?
Bo teoretycznie im większy rozmiar kół to większe opory toczenia co za tym idzie auto jest troszkę słabsze :)
no ciekawe- tym bardziej że szerokość opony jest taka sama - jakbyś miał przeskok z 195 na 245 to owszem ale tu?
Na 17" i na 18" jest 225, wiec sama różnica średnicy felgi nie do odczucia pod względem osiągów/elastyczności silnika... Tutaj tylko jest kwestia wysokości opony, czyli np 50 vs 40. Jednak w praktyce jest to jak kolega wyżej pisał bez wiekszej różnicy...
Dokładnie różnica jest wręcz nie zauważalna :) Aczkolwiek niektórzy myslą że strata będzie ogromna...
Ja to się teraz nad 19 zastanawiam ale mam inne wydatki to odpuszczam pewnie się skończy jąk z Abarthem i 18 SS czyli ciągle w planach. Osiemnastki są ok do Giulietty.
Jakoś nie czuję by moje zawrotne 1.4 TB 120KM słabło na zimowym setupie. Podobnie jeszcze mocniejsze 1.0 TSI 115KM - lato 215/40R18, zima 195/55R16 i jakoś to się toczy ;)
Jakoś tak...
Ok zamówiłem 18" i do tego nowe oponki :) Zobaczymy jak to się spisze
Dokładnie takie :)
Załącznik 265638
Daj nam znać jak to jest z tym komfortem. Opony 40ki?
Tak opony 225/40/18. Dam znać myślę jeszcze w tym tygodniu pod koniec :) Ogólnie zima niby jest ale i tak mam tylko letnie 17 więc co mi szkodzi założyć odrazu 18 :)
Słuchajcie założyłem 18" z oponkami 225/40 i powiem szczerze że nie ma żadnej różnicy w komforcie jazdy :) Szczerze powiedziawszy wydaje mi się nawet że jest lepiej jak na 17". Także polecam każdemu. Dziękuje również wszystkim za pomoc :)
Powiększonych 330mm Brembo :) Wszystko pasuje idealnie
A po co inwestować w te chińczyki? Nie lepiej kupić ori koło, które jest w podobnej cenie? Tym bardziej, że opinie są podzielone... Tak samo jak z oponami. No ale każdy ma swój wybór.
Zrobię zdjęcie jeszcze w tym tygodniu. Co do jakości chińczyków, szczerze nie wiem jak będzie później ale póki co jest super tak samo jeżeli chodzi o wyważenie więcej jak 30g na stronę nie nakleiłem.
Czekam ;-)
225/40 R18 Veloce (240km)
Dziury warto omijać, głębokie studzienki też.
Moim zdaniem, jak dla mnie, dość komfortowo się jeździ, ale po dziurach jeżdże wolniej bo amortyzacja gorsza niż na wyższej oponie.