Witam,
od kilku dni wertuje internet i mało znalazłem na ten temat. Czy ktoś wygłuszał Giulię? Chodzi mi o podłogę bagażnika, klapę + drzwi?
Printable View
Witam,
od kilku dni wertuje internet i mało znalazłem na ten temat. Czy ktoś wygłuszał Giulię? Chodzi mi o podłogę bagażnika, klapę + drzwi?
ja wygluszalem podloge bagaznika... efekt ? żaden :)
robilem sama podłoge. najpierw maty butylowe, pozniej dałem pianke 1cm na to wszystko. gra nie warta swieczki...
Ja wygłuszałem podłogę bagażnika + bagażnik. Jest o tym ticket. Efekty widac na zamieszczonym filmie. Jednak jesli chodzi o realne odczucie wygłoszenia podłogi to raczej jest znikome. Bedę robił jeszcze nadkola i drzwi. Z informacji jaki wyczytałem w internecie to włąsnie z tych miejsc dochodzi największy "szum".
zrobi sie trochę cieplej to zrobię klapę + drzwi. nadkola odpuszcze bo mam dobre opony i nie szumi mi nic.
drzwi pod audio bo jak przystało na audiofila musze coś przegrzebać pod siebie, a klapę sama hmm aby nie było tego pustego rozdźwięku przy zamykaniu jakby z papieru była.
Przy okazji wymiany głośników i dokładania wzmacniaczy nie wytrzymałem i wrzuciłem trochę pianki na drzwi. Ale reszty bym nie ruszał - po prostu ten samochód ma być lekki i jeździć świetnie, a dokładanie parudziesięciu kg maty butylowej zniweczy wysiłki fabryki i zmarnuje idee karbonowego wału napędowego i nadwozia z ALU :D
No qrczę, jasne, że dała. Nie chce mi się teraz szukać zdjęć fabrycznych głośników, ale fabryczne głośniki w Focusie wyglądały dużo solidniej niż te papierówki z Stelvio... W zasadzie, suba dokładałem przy nowych głośnikach trochę z rozpędu bo już go kupiłem, ale mogłem sobie go w sumie odpuścić, i tak by grało OK jak na samochód.
Ja wiem ze magnesy są w tych glosniakch jak 2zl [emoji6] audiofilem nie jestem więc się zastanawiam...
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Rockford Fosgate p1.
Wzmak audio system 320w rms.
Jak dla mnie gra ok [emoji6]
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Ale co chcesz osiągnąć? Silnik przeszkadza, pęd powietrza, szum opon?
Generalnie jak nie rozchodzi się o poprawianie po producencie (bo gdzieś za mocno osczędził, na przykład na głupich uszczelkach), i są jakieś ewidentnie słabe punkty, to mozna uzyskac duze efekty niskim nakladem, ale jesli nie ma jakis wad projektowych, to trzeba podejść mega kompleksowo, albo efekty będa po prosty mizerne. A mega kompleksowo, oznacza ładnych kilkadziesiąt kilogramów mat.
z tymi kilogramami to nie przesadzaj maty typu STP Gold w wersji AERo są naprawdę lekkie i robią robotę- wiem bo robiłem ścianę gordziową od zewnątrz w Giulietciei nadkola przednie - meega poprawa była. w Stelvio problemem są uszczelki i lusterka.
Załącznik 265630Załącznik 265631Załącznik 265632
na nadkola plastikowe i ścianę grodziową poszły poszły łącznie 4 maty 75 x 50 cm - przy masie 3 kg na m2 -jak podaje producent. Do tego pianka 10 mm ale to lekka jak piórko. moim zdaniem robota tymi matami i ich łaczna masa jest pomijalna naprawdę to nie to samo co maty bitumiczne.
[MENTION=34131]Dareek[/MENTION], to rzeczywiści wzrost masy był niewielki.
Dareek, czy jest odczuwalna różnica ?
W zasadzie jedyne na co wszyscy narzekają i tu na forum i w testach, to szum słyszalny od strony bocznych szyb/drzwi.
Czy z tym ktoś próbował walczyć w profi firmie wygłuszającej?
Tematu uszczelem jeszcze nie ruszałem ale spotkałem się z taka rurką wciskaną w środek uszczelki.
Jak ktoś jest chętny to mogę zrobić jakiś manual z wygłuszania + wymiany głośników w Giulii - planuję zabawę w weekend.
Dusza86, ja jestem jak najbardziej ZA takim tutorialem :)
Jeśli chodzi o audio i podstawy wygłuszania -
kilka wskazówek z hiszpańskiego forum TUTAJ
troche słabo to wygłuszył. Nie zdejmował nawet plastiku zakrywającego mechanizm podnoszenia szyby, a za nim jest "goła" blacha drzwi. Przez dziure z glosnika nie wszystko da sie wykleic.
Wygłuszenie tylko blachy za głośnikiem jest jak najbardziej poprawne (lepsze od całkowitego braku wygłuszenia). Zasadniczo, wzmocnienie matą jakiegokolwiek kawałka gołej blachy drzwi jest OK...
Jedyne cenne info z tego manuala too takie, że spinki się zrywają :D
W giulietcie była odczuwalna różnica- mniej szumów od koło bo tam przednie błotniki to jedno wielkie pudło rezonansowe w ogromnymi otworami łączącymi nadkola z komorą silnika.
Zrobione było: 1. Maska 2. nadkola plastikowe przód 3. ściana grodziowa od zewnątrz na wysokości kół, 4. boczki drzwi przednich plus całkowite zaślepienie otworów technologicznych lusterek bocznych.
materiał : 1. Maty butylowe STP AERO Gold plus pianka STP 10 mm
w stelvio troszkę posłuchałem i najwięcej szumów wali od linii okno boczek i na wysokości mocowania lusterka bocznego. Dla mnie ewidentna niedoróbka to brak wewnętrznej uszczelki miedzy boczkiem a szybą. Coś mi się wydaje że pójdzie folia akustyczna na szyby. O ile kojarzę już to ktoś robił u nas w stelvio.
- - - Updated - - -
nie zrywają tylko "cza se" wcześniej plastiki ogrzać suszarką i potraktować np silikonem przestrzeń miedzy boczkiem a drzwiami i kupić plastikowe łyżki do kołków.
Rozgrzebałem drzwi i moje wnioski:
Przy audio plus jak ktoś nie ma zapędów audiofilskich i nie planuje zasilić przodu zewnętrznym wzmacniaczem wg mnie gra nie warta świeczki. Porządnie się nie da wygłuszyć drzwi bez ich rozbierania tzn wywalenia szyby razem z górną ramką (zrobiłem ale ze 4h zabawy minimum). Kolejna niespodzianka to głośniki po 2ohmy i wysokie tony 4ohmy. Wsadziłem audio system odseparowany (3ohmy) i tak, różnica jest jeśli chodzi o detale i nazwijmy to niskie zejście. Drzwi wygłuszałem matami butylowymi + pianka kauczukowa(koszt ok 250zł i dochodzi ok 7kg na parę drzwi). Z taka finalną oceną się wstrzymam do czasu wygrzania sie głośników.
Jeśli chodzi o głębokość montażowa to lajtem wchodzą 63mm