Witam.Mam wielki problem ucieka mi woda z układu , woda wylatuje dolnym kanałem wentylacyjnym od strony kierowcy ....co to może być? Może to nagrzewnica tylko jak się do niej dostać? Wymontowywać całą konsole? Pomocy!!
Printable View
Witam.Mam wielki problem ucieka mi woda z układu , woda wylatuje dolnym kanałem wentylacyjnym od strony kierowcy ....co to może być? Może to nagrzewnica tylko jak się do niej dostać? Wymontowywać całą konsole? Pomocy!!
Z nagrzewnicy zapewne, częsta przypadłość.
Słyszałem żeby się do niej dostać trzeba zdjąć całą konsolę, przynajmniej w 145 tak jest niestety ;//
Hmmm z nagrzewnicy a dokładniej jaki element mógł nawalić jakieś sugestie?
No właśnie nazywa się to nagezwnica ale niektórzy zwą to też chłodnica nagrzewnicy. No i niestety żeby ją wyciągnąc tzreba niestety zciągać całą konsalę
A jesteś pewny że to woda z układu chłodzenia :?: ubywa Ci płyn w zbiorniczku wyrównawczym :?: a to co wylatuje jest z lekka lepkie i ma charakterystyczny zapach :?:
No ubywa mi woda w zbiorniku dośc intesywnie...jest to płyn chłodniczy
u mnie tez ubywało, lało się do środka i okazało sie że było małe pęknięcie na zaworze od nagrzewnicy.koszt ok 65zl i pomogło.a jak nie to to tak jak reszta mowi może to być nagrzewnica
Nie wiem jak jest w 145, ale w 33 pękła mi rurka w samej nagrzewnicy i jak włączałem ogrzewanie to miałem sałne bo leciałe para :shock: , a jak ustawiłem na chłodzenie to pod konsolą kapała woda.
hmmm....no nic samemu nie będe tego rozkręcał uruchomiłem już wysłużone Uno :P a belle zaprowadze do wuja na warszatat niech chłopaki rozbiorą i naprawią i chyba od razu błotnik wymienią po moim ostatnim małym incydencie :D
a wez zalej plynu do uszczelniania chlodnic koszt kolo 8 zł mi tez cieklo zalalem preparatem i przestalo moze i Tobie pomoze bo poco odrazu rozbierac pol samochodu
rozkręcać nie trzeba było dużo bo tylko osłonę na dole przy wylocie powietrze na nogi a reszta pozostawała tak jak jest :)
u mnie było to samo jak chcesz narazie jezdzic to mozesz połczyc przewody od nagrzewnicy wystarczy odkrecic osłone od strony kirowy i one sa na wierzchu
jonio a co u Ciebie dokładnie było przyczyną?
Podłączam się pod ostatnie pytanie.
Przyczyną był zawór na nagrzewnicy, był pęknięty.
Dość często zawór przecieka na uszczelce króćca, niestety nie da się tam dostać i trzeba wymienić cały zawór, ja u siebie tak miałem.
Odświeżę temat...
Wczoraj podczas robienia porządków w samochodzie po wyjęciu dywaników moim oczom ukazała się mokra podłoga od strony kierowcy. Po bliższym przyjrzeniu się zauważyłem, że na kratce nawiewu przy prawej nodze kierowcy jest biały nalot.
Przeszukałem forum i stawiam na zawór nagrzewnicy, innej możliwości nie widzę.
Teraz pytania:
Jak się tam dostać?
Czy jest przy tym dużo pracy?
Czy też może wystarczy nalanie jakiegoś uszczelniacza do układów chłodzenia?
Ubytek płynu nie jest jak na razie duży. Ostatnio dolałem ok. 0,6 l Paraflu.