Witam, jeśli ktoś mógłby napisać mi dokładnie co trzeba zamówić do wymiany modułu multi air, jakie procedury trzeba zrobić, oraz co kupić oprócz oczywiście samego modułu.
Z góry dzięki.
Printable View
Witam, jeśli ktoś mógłby napisać mi dokładnie co trzeba zamówić do wymiany modułu multi air, jakie procedury trzeba zrobić, oraz co kupić oprócz oczywiście samego modułu.
Z góry dzięki.
Tutorial na YT https://www.youtube.com/watch?v=Npd53qg2zsY
A tu masz z Abharta https://www.youtube.com/watch?v=9P34QLUaGgY - co prawda tu wymieniają sprężyny w module ale ładnie pokazane jak wyjmują , montują i uruchamiają moduł.
Dodatkowo na forum temat MA już był i opis jakie uszczelki potrzebne i co w MES zrobić , także poszukaj.
No właśnie temat jest mega rozwleczony i ciężko wyciągnąć konkretne wnioski, może ktoś jest po niedawnej wymianie i może mi to opisać zwięźle, co dokładnie muszę posiadać.
1 Moduł
2 dwie uszczelki dla dekla i modułu.(można na upartego stare użyć)
3 narzędzie do montażu modułu ,można bez.
4 filtr MA dla spokoju
ps. zapomniałem narzędzia.
potem
wstępny demontaż osprzętu co by dekiel zdjąć (cewki ,odma i takie tam)
odkręcasz, ile tam idzie 12 chyba srub ,w deklu i masz na widoku moduł
potem ,wtyczki z tyłu MA oraz czujnika tego na kabelku.
sześć śrub(chyba) w MA i masz go w ręce uważając aby dolne elementy nam nie wypadły z MA do silnika.
reszta w odwrotnej kolejności
Potem już po złożeniu,możesz ręcznie zalać MA olejem ,lub nie podpinasz kabli do cewek tylko robisz kilkakrotnie zapłon co by olej doszedł do MA.
to tak z grubsza ,mogłem coś pominąć pisze z pamięci.
Czas dla wprawionej osoby to maks z 1h.
Ja dodatkowo wymieniłbym uszczelniacze pokrywy zaworów , zazwyczaj sprzedawane są w kpl. z uszczelką pokrywy . Pamiętać też trzeba o odpowiednim dokręcaniu MA i przy uszczelce pokrywy zaaplikowaniu w 4 miejscach ( pokazane na filmiku od Abharta ) silikonu wysokotemperaturowego ( tam może ciec bo trudno uszczelnić te miejsca )
Po montaż tak jak napisał DmX. Przez MES-a lub ALfaOBD kasujesz wszystkie błędy. Następnie procedura wymiany MA oraz korekcja dyspersji ( jeżeli się uda bo nie we wszystkie Julki trzeba to robić ) Najlepiej wymienić jeszcze przy okazji olej i procedura wymiany oleju. Generalnie sprawa dość prosta , dla kogoś kto ma trochę pojęcia o mechanice nie powinno sprawić problemu a przy okazji można sobie wyczyścić też pokrywę zaworów od środka ;-) )
Rozumiem że potrzebuje kupić to:
https://www.czesciauto24.pl/glaser/1748679 uszczelniacz pokrywy zaworów
Oraz do korka oleju:
https://www.czesciauto24.pl/alfa-rom...spustowy-oleju
Nie mogę poszukać uszczelki do modułu, czy to jest ta part number: 55222222
Jakbyś mógł pokazać dokładnie o jakie uszczelki chodzi, ponieważ znalazłem to co napisałem w poście niżej, a nie chce kupować czegoś czego nie użyje.
Uszczelka pokrywy zaworów 55233643 x 1
Uszczelki tzw. rurek świecowych 55233644 x 4
Uszczelka modułu 55222222 x 1 ( możesz tu sprawdzić http://zamowienia.idbj.pl/start.asp?...pPUjU1MjIyMjIy )
Filtr MA 55238665 x 1
Najlepiej napisz do Jata sp. z o.o. info@autoczescisklep.com to Ci wszystko wycenią lub w serwisie Alfa - Fiat ( niestety uszczelki modułu możesz nie dostać na aftermarket )
Uszczelka modułu jest w OEM paczce s modułem.
Rzeczywiście zapomniałem o tych o-ringach wokół świec,warto jak auto z przebiegiem lub czuć że stwardniałe lub po prostu widać na śweiecach że puszczają.
Z tymi narożnikami to bym tak nie przesadzał ,ale rzeczywiście warto tam dać po kropelce żeby potem nie robić tego drugi raz.
Po kompletnym montażu i finalnym już odpaleniu silnika ,wszystkie prace potrzebne na komputerze o których pisze "koziołek".
Generalnie ,sama wymiana jest dość prosta ,na początku wygląda na skomplikowaną i trudną.Nie taka alfa straszna jak o niej mówią.
ps. jeszcze nie spotkałem "alfiarza" u mechanika z rana,hmmmmm nie byłem jeszcze u mechanika z alfą.
Fire dobrze wiedzieć że jest z modułem MA ,bo ona koło paczki kosztuje.
Tu masz w wersji pisemnej [emoji6]
https://www.forum.alfaholicy.org/zro...aprawa_ma.html
Kupowałem 2 za każdym razem było bez uszczelki. Mówimy o tej metalowej?
tak o tej jakby połówce metalowej.
Za każdym razem kupowałem oddzielnie [emoji6] przynajmniej w JATA nie było w zestawie
Dziękuje wszystkim za pomoc <3 , jak się dzisiaj okazało wymiana filtra multiair sprawiła że samochód odpalił praktycznie normalnie O.O, jednak druga informacja jest taka że mechanik przyjrzał się silnikowi i jak on to powiedział "Wojtek słuchaj, powiem tak, nasi tu byli", okazuje się że Pan który sprzedał mi Julke, nie był tak rzeczowy na jakiego wyglądał, więc czeka mnie wymiana uszczelek, i czyszczenie motora z silikonu i innego syfu który znajduje się w środku, aż się boje otwierać.
Hej, dzisiaj wziąłem się za wymianę modułu, odkręcając świecę 1 od prawej strony (od odmy), zauważyłem że jest zalana olejem, zastanawiam się nad wymianą uszczelki pokrywy zaworów, dużo jest z tym roboty ? Aktualnie mam zdjęty moduł, musiałbym jedynie zaopatrzyć się w uszczelkę, macie jakieś filmy instruktażowe jak to zrobić? lub ktoś pisał już o tym? Ogólnie moduł jest z 2014 roku, więc był już wymieniany i nie wygląda źle, te tuleje na dole ładnie się trzymają, nic nie wylatuje, normalnie pracują, mam wrażenie że to ślepa uliczka i nie trafiłem w problem.
Niedawno wymienialiśmy moduł w Mito, moduł wyglądał jak nówka wszystko działało i było pięknie, ale wykręciliśmy te elementy pod popychaczami (na dole) okazało się, że w 1 z nich było sprasowane sitko/filterek i stąd były kłopoty więc jak chcesz to rozbierz na części pierwsze i wtedy oceniaj ;)
P.S
Oczywiście moduł to nie jedyna rzecz która mogła nie działać :)
Wiem, ale cewki sprawdzałem, świece wymieniałem, teraz ten moduł, dla świętego spokoju mógłbym wymienić tą uszczelkę, rozumiem że musiałbym zdjąć pasek i tą pokrywę w której siedzi moduł razem z wałkiem.
Co do uszczelki pokrywy to nie wiele -zdejmujesz pokrywę potem uszczelkę, odtłuszczacze i składasz w odwrotnej kolejnosci. Na tulejach na świece są też uszczelki jak zdejmiesz wymień je też [emoji6]
A tego pytania z pokrywami od MA i paskiem trochę nie rozumiem [emoji6]
Dobra to może powiem o którą mi chodzi dokładnie, Załącznik 265991, dokładnie ta z nr 1, bo póki co posiadam tylko tą Załącznik 265992, a żeby założyć uszczelkę nr 1. to muszę ściągnąć pasek, czy to spowoduje że będę musiał jakoś coś ustawiać? czy po prostu mogę potem założyć pasek i nic się nie stanie.
Jak zdejmiesz pasek rozrządu konieczne będzie zablokowanie koła wału silnika i wałka rozrządu blokadami a później sprawdzenie ustawianie wałków - czyli ustawienie rozrządu - źle ustawisz silnik do remontu ... Tą uszczelkę wymienia się przede wszystkim przy wymianie UPG - ale to już ociera się o remont silnika ;-)
Dzięki za informację, o to mi chodziło, jutro składam i zobaczymy jaki będzie efekt.
Dziękuje wszystkim za dobre rady, dzięki wam wymieniłem multi air sam :) wszystko działa jak należy, drgania ustały przy porannym odpalaniu :)
Gratulacje, dbaj i jeździj [emoji6]
Odgrzeje trochę kotleta.
Piszę tutaj, bo szukanie czegoś na forum to koszmar. Giulietta 1.4 (170) 2011
Padł mi prawdopodobnie aktywator (p106)
Szukam w okolicy lubuskiego lub ościennego
Województwa ogarniętego mechanika który wymieni aktywator. Na serwis autoryzowany mnie nie stać. Szukałem na własną rękę, nic nie znalazłem. Z góry dziękuję