Cześć,
Czy ktoś się orientuje czy byłaby szansa na retrofit nowego systemu Entertainment z Giulii po lifcie do Giulii przed liftowej (mam wersje z 8,8 cala ekranem) - czy np. w ASO za opłatą mogliby wymienić czy marne szanse??
Pozdrawiam
Printable View
Cześć,
Czy ktoś się orientuje czy byłaby szansa na retrofit nowego systemu Entertainment z Giulii po lifcie do Giulii przed liftowej (mam wersje z 8,8 cala ekranem) - czy np. w ASO za opłatą mogliby wymienić czy marne szanse??
Pozdrawiam
Zastanawia mnie co takiego poza "efektem nowości" posiada infotainment 2020?
Rozumiem wygląd konsoli i inne materiały, rozumiem bardziej zaawansowane systemy wspomagania kierowcy, ale infotainment?
Czy ktoś zwrócił uwagę jakie to wolne jest? Przeciez to jakby się cofnąć o 10lat. Dodatkowo obsługa dotykowa przy dość prostym systemie jaki ma alfa chyba nie jest potrzebna. Do każdej funkcji dostajesz się 3 kliknięciami wygodnie opierając rękę na podłokietniku.
Ok, każdy jest inny kazdy ma inny gust- szanuje :) ale do mnie osobiście poza świeższa grafika nowy system nie przemawia.
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
Ale konsole środkową z tą nową gałką zmiany biegów to bym przerzucił jakby się dało. Sprawia wrażenie pomimo że wygląda o wiele lepiej, o wiele bardziej stabilnej
Jak miałbym do wyboru nową gałkę zmiany biegów kosztem schowka, w postaci przesuwanej blendy przy uchwytach na napoje, to wolę wersję dotychczasową ;)
W nowym systemie masz wybór - możesz korzystać z manipulatora, możesz też używać ekranu dotykowego. Pewnie i tak nie używałbym funkcji dotykowej, ale i tak lepiej mieć wybór.
W nowym systemie masz info o doładowaniu, temp cieczy chlodzacej, oleju i inne taki plus fajny podział ekranów mi bardziej na tym zależy
W sumie jedyna rzecz w przedlifcie, którą bym chętnie poprawił, to AA na pełnym ekranie. Reszta jest ok.
bardzo wątpię czy będzie się dało przerzucić nowy system. kwestia choćby jakiś braków sprzętowych w aucie a nawet tak prozaiczna jak wersje firmwarów w różnych obecnych modułach na które nie dostaniecie aktualizacji (bo nie macie odpowiedniego sales code przypisanego do VIN w bazie FCA). spróbujcie jeśli ktoś robi update w aucie wyprodukowanym przed 13.4.2018, zupdatuje sam firmware PAM (bo wyskoczy) a nie zupdatuje modułu ABS (też powinien wyskoczyć) - PDC świeci błędem i nie działa. Tak samo może być z włożeniem radia poliftowego.
Poza tym cena - radio + wyświetlacz w dotychczasowym systemie to w ASO koszt części zamiennej ok 10tyś zł, dotykowe może być droższe. Używka, wiecie że FCA nie daje kodów do radia a na razie nie słyszałem żeby ktoś poradził sobie z odblokowaiem używki). A co trzeba będzie w proxi pozmieniać żeby ruszyło i nie pluło się o jakieś braki? Zdajecie sobie sprawę że np obecnie jedno ASO walczy z niemożliwością aktywowania AA/ACP w aucie w którym to było a radio nowe przyszło na wymianę ze względu na problemy - nie da się zaaktywować AA/ACP i auto oddane zostało klientowi ze starym radiem z problemami -ASO czeka już kilka tygodni na jakąś osobę z Włoch która może pomóc - bo dostają informacje nie na temat od amatorów którzy nie mają pojęcia jak to rozwiązać. A wiązki, będą pasowały?
Szanse na retrofit oceniam na 10% przy dużym zaangażowaniu swojego czasu (wiązki, kminienie proxi/różnic/próby), czyli generalnie lepiej sprzedaj swoje obecne auto, kup nowsze z funkcją - w tym czasie więcej zarobisz pracując niż dopłacisz przy zmianie auta wg kosztów jakie poniesiesz przy zakupach części/usług itp (tak zakładam, bo tymi autami nie jeźdżą ludzie którzy zarabiają średnią krajową).
To pewnie i tak optymistyczny szacunek jeśli chodzi o Infotainment.
Wydaje mi się, że przynajmniej w kwestii konsoli środkowej szanse są większe. W końcu poza zmienioną stroną wizualną z nowości mamy tylko ładowanie indukcyjne i schowek na kluczyk. Na chłopski rozum dotychczasowa wiązka kabli powinna to pociągnąć nawet pomimo innej lokalizacji przycisku hamulca.
Być może można by było dodać porty USB pod tylnymi nawiewami (dla przedliftów bez tej opcji), skoro służą jedynie do ładowania i nie mają połączenia z hubem.
ciekawe czy kolor anodowania i faktura gra dokładnie z resztą wstawek alu. w 159 samych srebrnych ryflowanych alu były ze 3 odcienie a ePer po VIN nie ogarniał - były błędy w kolorach - kolega zamawiał w ASO 2 lata temu do swojej 2010r, ale zamówił wszystkie na szczęscie za ok 2tyś i przyszły w innym odcieniu niż miał ori (z resztą to samo w tapicerkach, sam chciałem wymienić plastik w tylnej klapie 159 SW bo uszkodzili mi przy wymianie szyby, w ePer pisali że może być taki i taki kolor dla danej wersji co było bzdurą w końcu miałem konkretny, do tego zamienione kolory szary i beżowy(opis)).
- - - Updated - - -
konsola to myślę że będzie się dało to przełożyć - obstawiam że nie zmienili designu pod. w Giulii przed konsolą będzie różnica - tam dochodzi gniazdo zapalniczki i inny kształt, w Stelvio to już było.
hmm.. mam przedlifta i 2 porty USB mam pod nawiewami z tyłu. Myślę że mocowanie konsoli będzie takie samo - pozostaje tylko pytanie czy pokrętła do DNA i audio i lewarek zmiany biegów nie są w jakiś sposób zmodyfikowane.
- - - Updated - - -
W Giulii i stelvio przedlift mocowanie na przedni panel tam gdzie jest prot usb i gniazdo 12V pod deską stanowią integralną cześć konsoli środkowej- ten prostokątny element z portem USB i gniazdem 12 V wchodzi w mocowanie nie deski a.. tunelu środkowego.
https://allegro.pl/oferta/alfa-romeo...usb-8306595911
Nie wiem jak będzie w poliftowej giulii bo tam wepchnięto ten panel bardziej wgłąb i jeszcze jest pod skosem w stronę kierowcy.