Witam montował ktoś z was pas przedni do giuli ?
Printable View
Witam montował ktoś z was pas przedni do giuli ?
Moją alfę zakupiłem na aukcji w USA i jest bez pasa przedniego oraz bez lamp.
Przez montaż pasa przedniego rozumiem montaż wszystkich chłodnic belki oraz wzmocnienia górnego , dolnego
delete
delete
U mnie nie ma uszkodzeń typy wymiana jakiegoś elementu blacharskiego wszystko jest proste samochód nie miał wystrzelonych poduszek.
Został rozebrany do wyceny w USA i cześci pogineły.
Na forum jest katalog części do alf , ale nic tam nie ma jeśli chodzi o alfa giulię - nie znam nr nie których części drobiazgi jakieś plasiki , śruby do belki , śryby do pasa górnego -Zamawiać takie części u dilera alfy , czy miałeś dostęp do jakiegoś katalogu giuli ?
- - - Updated - - -
To nie masz problemu
A tak się fajnie gadało żarło żarło i zdechło.
Co do chłodnicy oleju mam już zamontowana więc problemu nie będę miał o którym piszesz.
Co do zderzaka przedniego w USA nie mają spryskiwaczy do lamp.
Można w wersji USA założyć te spryskiwacze ,czy lepiej darować sobie ?
Dodatkowych halogenów nie założę do zderzaka przedniego bo w tym miejscu mam wloty powietrza.
delete
Rozumiem i spryskiwacze normalnie podłącze pod zbiorniczek bez żadnych skomplikowanych kombinacji.
Z tymi halogenami gościu w serwisie alfy twierdził ze to nie da rady podłączyć , ze względu na te wloty w veloce - Sprawdzę to jak przyjdą mi części
Co radzicie szukać szęści blacharskich w kolorze samochodu , czy brać w innym bo i tak będzie potrzeba lakierowania ?
Na forum jest katalog części do alf , ale nic tam nie ma jeśli chodzi o alfa giulię - nie znam nr nie których części drobiazgi jakieś plasiki , śruby do belki , śryby do pasa górnego -Zamawiać takie części u dilera alfy , czy miałeś dostęp do jakiegoś katalogu giuli ?
delete
Wszystkie części do Giulii,z zakupem których miałem problem załatwiałem w Fiat części w Opolu. Szybko wysyłają, jak nie mają u siebie to ściągają z Włoch. Podajesz VIN, mówisz co potrzebujesz i za kilka dni masz u siebie (tak było w moim przypadku). Tel. do nich 774008858.
W Giulii na 90% nie będzie instalacji elektrycznej do podłączenia spryskiwaczy, trzeba dołożyć przekaźnik, bezpiecznik, pociągnąć kabelki z BC do skrzynki bezpieczników pod maską i ze skrzynki do złącza od zbiornika spryskiwaczy.
Oczywiście wcześniej trzeba wymienić zbiornik na taki z 2 pompkami.
Jeżeli masz zderzaki takie jak w Veloce to halogeny nie będą pasować, bo są inne kratki w zderzaku, które posiadają kanały do chłodzenia hamulców. Po za tym nie ma instalacji do halogenów.
Jeżeli oryginalnie były reflektory 35W to w miarę prosto będzie można dołożyć poziomowanie reflektorów (które wymagają przepisy na rynku EU), dla reflektorów 25W nie potrzebujesz poziomowania i spryskiwaczy.
Jak szacujesz ile wyjdzie Cię ta giulia na gotowo ? Jaki ma przebieg ?
Masz rację potwierdziłem w salonie alfy romeo.
Jeśli jest to VELOCE to nie będzie miała dodatkowych halogenów w przednim zderzaku.
- - - Updated - - -
ok 85 tys na gotowo
- - - Updated - - -
Jeżeli oryginalnie były reflektory 35W to w miarę prosto będzie można dołożyć poziomowanie reflektorów (które wymagają przepisy na rynku EU), dla reflektorów 25W nie potrzebujesz poziomowania i spryskiwaczy.[/QUOTE]
Jeszcze chcę się dopytać o te reflektory :
Jeśli założę 25W i nie będę miał spryskiwaczy- to samochód normalnie przejdzie przegląd ?
25W mają tylko samochody z USA ?
Ponieważ co chwilę pojawia się pytanie, trzeba czy nie trzeba montować spryskiwaczy i samo-poziomowania reflektorów, więc wyjaśniam dla zainteresowanych:
Zgodnie z rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2016 r. poz. 2022) są opisane warunki szczegółowe dotyczące świateł zewnętrznych pojazdu samochodowego i przyczepy, tam też znajduje się tabela w której są opisane m.in. inne warunki jakie powinny spełniać światła mijania, tam też jest zdefiniowane, że:
1). powinny być asymetryczne i oświetlać drogę po prawej stronie na większą odległość niż po lewej stronie,
2). jeżeli światła mijania wykorzystują jako źródło światła moduły LED lub strumień świetlny źródła światła zastosowanego w światłach mijania przekracza wartość 2000 lumenów, to korektor pochylenia reflektorów pojazdu musi działać automatycznie,
3). jeżeli strumień świetlny źródła światła zastosowanego w światłach mijania przekracza wartość 2000 lumenów, to urządzenie do oczyszczania reflektorów przednich jest obowiązkowe.
Ponieważ reflektory ze światłami o mocy 35W przekraczają wartość 2000 lumenów (uzyskują ok. 3200 lumenów), koniecznym jest stosowanie zarówno automatycznego korektora pochylenia jak i urządzenia do oczyszczania (spryskiwaczy).
Producenci pojazdów aby zaoszczędzić na kosztach, w uboższych wersjach wyposażenia stosują reflektory ze światłami 25W których strumień świetlny nie przekracza wartość 2000 lumenów. Przy takiej mocy światła nie trzeba stosować dodatkowych urządzeń (samo-poziomowania i spryskiwaczy), ale trzeba się liczyć z faktem, że lampy 25W dają mniej światła niż 35W.
Na terenie USA te przepisy nie obowiązują, zatem pojazdy sprowadzane z USA, w zależności od wersji wyposażenia, mogą mieć reflektory ze światłami o mocy 25W lub 35W bez samo-poziomowania i spryskiwaczy.
Pojazd użytkowany na terenie PL powinien być przystosowany do obowiązujących przepisów.
Jeszcze jedna rzecz, lampy 25W nie wymagają samo-poziomowania, ale muszą mieć możliwość regulacji wysokości świateł z kokpitu. W wersji z USA trzeba wymienić panel świateł na ten UE.
Jak byś potrzebował mam na zbyciu reflektor 25W USA prawy stan b.db (przerabiają te lampy na UE). Jak coś to PW.
Jeśli chodzi o lefrektory to jaśniej się Panowie nie da wytłymaczyć dzięki wielkie.
Mając lefrektory 25W Mogę kupić przedni zderzak z spryskiwaczami i zamontować zaślepki ? Tu giagnosta nie bedzie robił problemu?
Z diagnostą problemu nie będzie, może być problem z montażem samych zaślepek, do czego przymocować zaślepki? trzeba bedzie coś rzeżbic. Jeżeli (raczej na pewno) zderzak będzie do malowania, to te otwory na sprysk. najlepiej zaślepić.
Panowie dzięki jeszcze raz za odpowiedzi i za pomoc.
- - - Updated - - -
Jeśli alfa giulia ma przełącznik świateł taki jak w linku:
https://allegro.pl/oferta/przelaczni...lio-9007681712
To alfa ma 35W xenony ?
w zasadzie powinno się pisać REFLEKTORY a nie LEFREKTORY:) zerkając do regulaminu jest tam parę słów o używaniu poprawnej polszczyzny:)) Zadbajmy o poziom wypowiedzi, chyba warto.
Zderzak do siebie kupowałem z zamiennika. Jest parę firm w necie. Najwięcej plastików i blachy ma chyba polcar. Sprawdź w necie ich katalog tam masz dane ceny itp. Pozdro
Możesz mi pokazać jaki ma być to panel rgulacji wysokości świateł dla lamp 25W
- - - Updated - - -
Ja znalazłem coś takiego :
https://sklep.akuki.pl/Zderzak-przed...a-PDC-50548802
przecież to oryginał
nie ma zamiennika do Giulii/stelvio z żadnych elementów blacharskich.
Skoro jesteście na etapie pasa przedniego, ktoś może zrobić zdjęcie chłodnicy wody (intercooler a)?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
ale w jakim?- W Giulii IC nie ma osobnej chłodnicy tylko w Stelvio 280
najpierw masz chłodnice olejową potem klimy dopiero kolejne to wodne- nie zobaczysz bezpośrednio chłodnic wody.
Załącznik 268771