Witajcie. Czy to norma, że kierownica najsłabiej jest ogrzewana w miejscu gdzie "przepisowo" powinny być ręce? Pewnie tak...
Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka
Printable View
Witajcie. Czy to norma, że kierownica najsłabiej jest ogrzewana w miejscu gdzie "przepisowo" powinny być ręce? Pewnie tak...
Też tak mam
Podpisuję się pod tym, u mnie jest identycznie.
Na dole kierownica jest ogrzewana znacznie mocniej. Zadziwiająco dużo rzeczy powychodziło z serii "Ten Typ Tak Ma", jak zacząłem przeglądać wnikliwiej forum i odczucia innych alfaholikow :)
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Dziwne to grzanie tej kierownicy,ale już się przyzwyczaiłem i lubię [emoji846]
Wydaje mi się, że tam trzymasz kierownice i "straty" ciepła są największe, no grzeje łapki.
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
Potwierdzam, kierownica najsłabiej grzeje tuż nad ramieniami (w położeniu około za 10 druga) w miejscu gdzie są wyprofilowane wnęki na kciuki. To wynika chyba z wyprofilowania i grubości materiału.
Idzie się przyzwyczaić ;)
Dzisiaj rano specjalnie zwracałem uwagę na grzanie kierownicy i u siebie żadnej wyrażnej różnicy dotykiem rąk nie stwierdziłem. Z ciekawości kiedyś zmierzę temp. kierownicy na dole i górze termometrem( może kolejna róznica UE & USA).
W poruwnaniu do zwyklej to kierownica od Giuli QV o wiele szybciej sie gzeje na gornej cwiartce, ale za to reszta trwa dluzej.
Wymienilem pare tygodni temu.
I pzy okazji zauwazylem ze odstemp do lopatek sie zmniejszyl o ~1cm.
Tempo ogrzewania wynika zapewne z innego typu materiału, w Q masz pewnie alcantare, ogólnie tak jak Stacho kombinuje ewentualnie odczuwalna niższa temperatura wynika z większej ilości materiału w miejscach wieńca kierownicy, bo nie sądzę, że sam element grzewczy w tym miejscu jest inny.
A ja myślę , że w częściach wieńca gdzie przychodzą ramiona,czyli od wewnątrz wieńca w pozycji za "dziesięć druga" po prostu nie ma elementu grzewczego
Może kol. ma grzałkę uszkodzoną, u mnie w tym miejscu po 1min. już czuć ciepło.
Tak jedynie myślę.na podstawie kształtu kierownicy. Zauważ że zaraz nad ramionami od wewnątrz są jakby "doklejone" elementy, wymodelowane pod chwyt. Może grzałka przez nie nie biegnie , a jedynie zewnętrzną częścią koła na tej wysokości. Nie wiem, ale to by się zgadzało z odczuciami termicznymi[emoji846]
przeciez grzanie to luzno nawiniety jednolity drut grzewczy - na wersjach z prawdziwa skora (q) nawet widac jego przebieg. pewnie w okolicy ramion ze wzglegu na ksztalt bazy jest go mniej na cm2 do tego metalowe ramiona odbieraja czesc ciepla.
Tak to wygląda, jak grzeje:
Załącznik 275301
Załącznik 275302
U mnie jedynie w dolnej połowie i od wewnętrznej części kierownicy nie ma grzania, ale to nie przeszkadza aż tak bardzo.
kamera termowizyjna to coś czego muszę kiedyś też się dorobić, narazie termometr IR jakoś wystarczać musi. właśnie dokładnie o tym zygzaku pisałem w poście 14 - na kierach Q w pełej skórze widać lekko dokładnie ten przebieg
Załącznik 275303
Przy okazji, mam ją do sprzedania, FVAT stan na 4+, mogę wysłać więcej fotek jak ktoś chce. Mogę zamontować, czy przełożyć przyciski z dawcy(stelvio/giulia bez/z ACC) (kontakt garage@stuff4car.com)
Czy funkcjonalność przycisku Hill Descent Control również jesteś w stanie przełożyć z kierownicy "dawcy" ?
Załącznik 275314
przekładka całego zestawu przycisków z dawcy - to jeden moduł
tyle czasu co człowiek stracił na szukanie kierownicy ze wszystkimi wymaganymi guziczkami... : )Cytat:
przekładka całego zestawu przycisków z dawcy - to jeden moduł
Zawsze mnie zastanawiało jak na pierwszy rzut oka wszyscy wyłapują czy kierownica jest z grzaniem czy bez. wtyczki wydają się być te same.
[EDIT] Chyba już wiem - niektóre nie mają konektora z czerwonym i czarnym okablowaniem
Załącznik 275322
Cześć,
Zauważyłem że w mojej przedliftowej kierownicy zaczyna już odklejać się z lewej strony na dole koła kierownicy skóra od tworzywa- widać to również po tym że zbiera się już kurz i jakbym chciał ją wyczyścić to widzę że materiał odchodzi przy użyciu np. karty kredytowej.
Uważacie że taka czynność kwalifikuje się na wymianę kierownicy? (mam rozszerzoną gwarancję)
W ASO dostałem informację że elementy tapicerskie nie są objęte rozszerzoną gwarancją. Czyli jeśli minęły już 2 lata to możesz spotkać się z odmową. Ale oczywiście najlepiej jak zapytasz w ASO :)