Witam ponownie.
Czy u Was tak samo chodzi pedał hamulca tzn. jakby skokowo ?
Przesiadając się z innego auta do Stelvio zawsze potrzebuje czasu aby się przyzwyczaić do hamowania, brakuje tej płynności ....
Printable View
Witam ponownie.
Czy u Was tak samo chodzi pedał hamulca tzn. jakby skokowo ?
Przesiadając się z innego auta do Stelvio zawsze potrzebuje czasu aby się przyzwyczaić do hamowania, brakuje tej płynności ....
To chyba jest coś nie tak...
Wysłane z mojego CPH2065 przy użyciu Tapatalka
który rocznik samochodu kiedy był wymieniany płyn hamulcowy ???
I od tego bym zaczynał.
W jakim trybie jeździsz? Ogólnie hamulec działa w zależności od trybu.
W Trybie D reaguje najszybciej, i jest jakby w trybie przygotowania do hamowania ciągle (czy jak nawet delikatnie naciśniesz hamulec to on już delikatnie przybliża klocki do tarcz zeby szybciej zareagować. Teoretycznie N jest najbardziej neutralny i tam powinno to być liniowo.
W A z kolei z moich obserwacji wynika za hamulec jest opieszaly i trzeba mocniej wcisnąć zeby wogole zadziałał. Na początku o mało na bramkach się nie zatrzymałem na autostradzie bo nie spodziewałem się takiej reakcji. Teraz w A to jezdze tylko w wypadku naprawdę trudnych warunków na drodze gdzie zarówno reakcja na gaz jak i hamulec jest nieco ospala.
Sam padał jako tako w żadnym trybie nie reaguje płynnie tylko odpowiedź hamulca różni się w zależności od trybu.
Mi się akurat ta zmiana charakterystyki podoba:) tylko trzeba zrozumieć jak to działa zeby nie było niespodzianki:D
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Hamulec jest specyficzny w Stelvio. Poza tym czuje się na nim redukcje skrzyni podczas hamowania.
No właśnie po 2 latach. W Stelvio ma co robić. To nie jest fiat panda.
Czasami po roku użytkowania płyn nadaje się już do wymiany.
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Masz skrzynie automatyczna układ hamulcowy części składowe jak i płyn w nim znajdujący się szybciej się zużywają.
Do tego dochodzi masa samochodu jak i także osiągi.
Płyn jest hydroskopijny czym więcej rozcieńczony jest wodą 2-3% traci swoje właściwości nie wspomnę już o korozji części układu hamulcowego. Powoduje to parowanie płynu który w pewnym stopniu zapowietrza układ hamulcowy.
Reasumując płyn powinieneś wymienić max po 2 latach użytkowania samochodu nie zależnie od przebiegu do tego polecam markowe produkty. Bo te tanie gotują się już czasami przy 150-180s/C.
I od tego bym zaczynał naprawdę sa to niewielkie pieniądze a na bezpieczeństwie sie nie oszczędza.
https://motointegrator.com/pl/pl/por...nu-hamulcowego
Witam,
mam taki problem z pedalem hamulca, że jest on luźny i i przy naciśnięciu najpierw wciska się tą częśc "luźną" i hamulec w ogóle nie reaguje , potem dochodzi do takiej mocnej blokady i lekkie naciśnięcie dalej nic nie daje i dopiero wciśnięcie z dużą siłą powodują nagłe ostre hamowanie.
W ogóle nie można hamować po trochu. Albo mocno albo wcale.
Stąd moje pytanie czy ktoś może wie, jak się nazywa ta część odpowiedzialna za tą sytuację , to chyba jakaś spinka ,czy linka jest uszkodzona ? Tylko jak się to fachowo nazywa ?
Może ktoś wie , lub ma schemat budowy hamulca.
Tam jest z tylu taki plastik zaczep i żeby go zdjąc trzeba mieć specjalny klucz , tak?
Ktoś wie jak ta część nazywa się fachowo ? I co to za klucz trzeba mieć by go włożyć ?
Wydaje mi się że u Ciebie tak jakby działał tylko układ backupowy hydrauliczny? Normalnie wcześniej ma działać brake by wire i on ma Ci symulować opór a sterować tłoczkami. Nie wiem czy masz coś nam też namotane przy pedale, nigdy się temu nie przyglądałem. Czy to może być krytyczny błąd w kompie też - np po zle przeprowadzonej procedurze wymiany klocków czy płynu? O ile kojarzę zeznania tych co tak zrobili, to musieli hamować na max i wtedy dopiero łapało, nie wiem czy mieli najpierw luz czy też opór.
Nie napisałeś coś tam narobił, czy wcześniej było tak samo od kupna, czy to jakiś rozbitek itp - takie rzeczy przydadzą się do gdybania/naprawy zdalnej - pomóź sobie pomóc :)
Samochód był po wypadku, ciężko mi powiedzieć, czy to działało jak przyjechał rozbity, Zjeżdżałem nim z lawety na hamulcu i chyba gdyby był problem przy hamowaniu przy tym zjeździe , to bym zapamiętał..
Teraz przy naprawie powypadkowej była wymieniona pompa abs i na jeździe próbnej zauważyłem ten opisany problem z hamulcem.
Mechanicy mówią, żeby dowiedzieć się o schemat budowy hamulca bo ten zaczep jest uszkodzony i kupić trzeba ten zaczep nowy.
ciut ważne informacje zatem.
co do montażu przy hamulcu nie podpowiem, ale krytyczny błąd, a taki bardzo możliwe fachowcy wywołali (skoro każą tobie się dowiadywać), pewnie wywołali. te pompy łapią krytyczny błąd jak przy wymianie klocków nie ponaciskasz wcześniej hamulca jeszcze z odłączonym zasilaniem - komp myśli wyciek i po ptokach. Wiele kompów nie ogarnia tego (np starsze MESy, może nowsze) - ja jednemu co namotał musiałem wyłączyć system brake by wire (akurat robiłem AlfaOBD), włączyć, dopiero szły wszystkie kalibracje i udało się poczyścić błędy (wcześniej nie dało się zrobić kalibracji ciśnienia hamulca i usunięcia błędów). Gość przyjechał do mnie to ledwo wyszedł z auta - noga/biodro w bólu bo jechał prawie bez hamulców i musiał cisnąć mocno.
W okolicy masz 2 warsztaty Jedne Adriana Pawłowskiego (Sosnowiec czy okolice), drugi Grzegorza Wiekiery (Będzin) - poszukaj, gadaj z nimi.
Z Grzegorzem już współpracuje z Twojego polecenia ( dzięki ;) ) i on podłączał tą pompę abs , kodował ją i odpowietrzał hamulce.
Także jest tu raczej problem mechaniczny tego zaczepu , który jest uszkodzony i muszę zorganizować nowy, tylko nie wiem dokładnie jak się nazywa ta część i czego szukać.
Tam chyba żadnego "łącznika" nie ma, jest po prostu pedał, jest także pompa, w katalogu nie ma dodatkowych elementów. Więc albo jest coś mechanicznie uszkodzone w pompie lub pedale hamulca, albo jest to jakiś problem elektryczny, bo w końcu mamy tu układ brake by wire. Rysunki z katalogu poniżej.
Załącznik 289016Załącznik 289017
Tak jak pisałem wcześniej, w katalogu zarówno przy pedale hamulca jak i pompie ABS nie pokazują łącznika. Więc nawet jeśli jest tam jakiś element łączący obie te części, to ewentualnie jest elementem jednego z nich. Zerkałem także na fotki (zdjęcia poniżej poszukane w necie)
Załącznik 289021 Załącznik 289022
Według tych zdjęć, nie wynika aby coś tam się dodatkowego znajdowało, na obu zdjęciach widać spinkę, która prawdopodobnie przy rozbieraniu u jednego została na trzpieniu pompy ABS, a u drugiego w pedale hamulca. Być może potwierdzi to ktoś kto to rozbierał.
jest zabezpieczenie które można umiejętnie zdemontować, podnieś pedał do góry - jak się da to jest uszkodzone
to ja napisze trochę przewrotnie, bo miałem podobną sytuację, a dokładniej pedał hamulca przy naciskaniu chodził jak przy aktywnym ABS w starym samochodzie.
Okazało się, że na podeszwie buta mam poziome paski, które zaczepiały o poziome wypustki na pedale, stąd to uczucie skokowego działania hamulca
Szanowni, a czy u Was też przy puszczeniu pedału hamulca, gdy wraca do położenia pierwotnego, słychać i czuć na nim kliknięcie?
Jeżeli chodzi o kliknięcie to nigdy na nic takiego nie zwróciłem uwagi, więc raczej nie. A nie słychać to na pewno (no tak na 99% biorąc poprawkę na potencjalną głuchotę użytkownika).
U mnie na pedale hamulca niekiedy czuć jakby coś przeskakiwało - jakieś takie puknięcie i towarzyszy temu cichy głuchy dźwięk.