Witam,
Który zestaw łańcucha rozrządu jest według Was lepszy: FAI czy INA, który producent ? :D
Printable View
Witam,
Który zestaw łańcucha rozrządu jest według Was lepszy: FAI czy INA, który producent ? :D
INA lub SWAG. Z tym, że i tak napinacz raczej ori - można obejrzeć swój i naprawić lub po prostu zamontować jeśli jest dobry.
Ok INA
a czy to jest komplety zestaw łańcucha ? Załącznik 275735
To jest zestaw napędu wałków balansujących, czyli tzw. dolny łańcuch.
- - - Updated - - -
https://rozrzad.pl/pl/p/Rozrzad-lanc...K3-TCK120/9556
Tu masz zdjęcie. Przykładowo TCK120 to właśnie napęd rozrządu.
Wrzuciłem FAI, bo łatwiej było znaleźć. Ludzie skarżyli się na kiepską jakość napinaczy tej firmy.
A chcesz samą górę czy całość? Górę można dostać Ori GM za ok 600 zł i dokupić do tego zestawu trzeba mała dolna zębatkę 200zl i za 800 zł jest cała góra ( oczywiście bez wariatorów)
Właściwie to nie wiem co powinienem wymienić, czy bawić się w całość czy tylko łańcuch, napinacze, wałki, ślizgi itd. ?
Czy robić całość, uszczelki, wariatory itp. wtedy ten sklep mi polecił :
https://rozrzad.pl/pl/p/Rozrzad-lanc...CK120VVT/12179
Na kompie mam info że już czas na serwis łańcucha, poza tym silnik działa cacy, nie jest głośny i w moim odczuciu trzyma moc... a kilometrów mam już 190 tys. :)
- - - Updated - - -
A wiesz może na czym polegały problemy z napinaczami FAI ?
W jednym ze sklepów dostałem informację, że może INA jest nieco lepsza niż FAI ale FAI jest dużo bardziej popularnym producentem i w sumie się sprawdza
Kilka osób tutaj pisało, że potrafiły się blokować.
Sklep poleca to, na czym ma lepszą marżę zazwyczaj. Masz P0016 czy coś więcej?
Nie mam żadnych błędów. Po prostu informację na komputerze.. Najpierw podawał ile KM zostało do serwisu, a teraz już, że termin serwisu minął Załącznik 275860
Aha.
To nie chodzi o rozrząd, tylko o wymianę oleju.
Swoją drogą jeśli nikt nie programował interwału to nie masz się czym przejmować, tylko skasować komunikat.
Jeśli nie ma błędów w ECU to zostaw rozrząd w spokoju.
Skoro nie ma symptomów to po co sobie głowę zawracać? Widocznie olej regularnie często wymieniany i auto dobrze traktowane.
Łańcuch to nie pasek, nie pęknie Ci, a jak się rozciągnie, to będziesz to słyszał i pokażą Ci się błędy - ten komunikat, o którym czym piszesz, nie ma nic wspólnego z rozrządem - tak jak pisał przedmówca, "nie drap się tam, gdzie Cię nie swędzi" :dance3:
Ok to zamykamy temat, rozrząd narazie zostaje. Wymienię przy 200 tys. hahah ...
Wracam z tematem, ponieważ samochód moim zdaniem szarpie na zimnym silniku, trochę silnik zaczął już terkotać. Nadal nie ma błędu na komputerze, ale nie chodzi już tak równo i cicho.
Mam już zestaw łańcucha rozrządu HEPU i dostałem ofertę wariatorów (zamienniki) Autodiag. Czy ktoś może zna i może coś powiedzieć na temat wariatorów tego producenta, może polecić innego ? Pozdrawiam
To poszarpywanie na zimnym może być też spowodowane elektrozaworami zmiennych faz rozrządu i szczerze od ich wymiany bym zaczął. I tak wypadałoby to zrobić przy takiej grubej robocie, a może się okazać że to rozwiąże problem.
elektrozawory były wymienione 3 miesiące temu w ASO na nowe oryginalne, wymieniłem oba zapłaciłem jak za zboże;) chyba, że mówisz o tzw. wariatorach ? żeby tylko je wymienić na początku?
Skoro elektrozawory wykluczone (nie napisze ile kosztują zamienniki, dają radę ;) ), to warto zdiagnozować wariatory. A jeśli je wymieniać to zrobiłbym to razem z napędem rozrządu już.
Elektrozawory, można spokojnie regenerować, wystarczy myjka ultradźwiękowa i zawory działają jak nowe - poza tym, jeśli już się uprzemy na nówki sztuki, to warto je zamówić w USA, jako oryginały od GM - wychodzi, jakieś 350 zł, za komplet.
no dobra, z elektrozaworami mleko się już rozlało, zapłaciłem - wymieniłem. Mam na oku komplet łańcucha rozrządu HEPU (601 zł.) i INA (509 zł.) Który lepszy ?
wariatory znalazłem oryginały za 1100 zł. za sztukę (kur... ale drogo)
A czemu nie ori gm ?
https://www.renimix.pl/zestaw-napraw...yna-p-770.html