Panowie kiedy waszym zdaniem mam wymienić rozrząd w giulia 2.0 (280km) rocznik koniec roku 2016 przebieg 50 000 km ?
Printable View
Panowie kiedy waszym zdaniem mam wymienić rozrząd w giulia 2.0 (280km) rocznik koniec roku 2016 przebieg 50 000 km ?
Masz łańcuch, interwału wymiany nigdzie nie ma. Póki nie hałasuje to raczej nie ruszać.
A coś się z nim dzieje? Tam jest łańcuch, ponoć dość twardy.
Rozrząd w 2,0 jest na porządnym łańcuchu i na razie nie masz się czym przejmować. W 2,2 (dieslu) zalecana jest wymiana po 100kkm, lub po 5 latach.
W mojej pierwszej Giulii wymienili przy 142 kkm -profilaktycznie, nie było objawów "zmęczenia". Stan po wyjęciu serwis określił jako stan dobry.
Serwis był robiony we Włoszech także pod względem kosztów - nie adekwatny do kosztów w Polsce. Ponadto była przygotowywana do sprzedaży dla znajomego.
Info z serwisu - materiały ok. 1000 zł, robocizna ok. 1200 -1500 zł (3 - 4 roboczogodziny).
W egzemplarzach, które od nowości pracują na krótkich interwałach olejowych i dobrej jakości oleju silnikowym nic złego nie będzie się działo z rozrządem.
Łańcuch rozrządu jest szczególnie wrażliwy na nadmierną kumulację cząstek sadzy w oleju. Działając jako ścierniwo przyśpieszają jego zużycie doprowadzając do powstawania luzów i w konsekwencji rozciągnięcia. Odpadają oleje bez związków molibdenu w składzie.
Marek, dzięki za info.
Pytam, bo prawdopodobnie w moje ręce trafi Giulia ze sporym przebiegiem (150 000 km przejechane po polskich autostradach w 40 miesięcy), więc prędzej czy później będę musiał się tematem mocniej zainteresować. Uprzedzając komentarze: kierowca był jeden i wymiany eksploatacyjne były wykonywane w jednym z warszawskich aso. Czas pokaże czy wdepnąłem na minę, ale trafiła się ciekawa okazja, więc podjąłem ryzyko, jak z kilkoma innymi alfami, którymi jeżdżę od 13 lat :-)
Wracając do rozrządu - BorgWarner są dostawcami rozrządu i wygląda to teoretycznie tak: 2 łańcuchy, a więc 2 napinacze, 4 ślizgi i kilka kół zębatych, z czego to dolne na wale ma najwięcej pracy i obciążeń, bo obsługuje 2 łańcuchy - jak na poniższym foto:
https://www.forum.alfaholicy.org/ima.../2021/02/8.jpg
źródło: https://www.borgwarner.com/newsroom/...-timing-system
Pozdro,
L.