Panowie czy ktoś już zmieniał multi Air u siebie? Jeśli tak z chęcią odkupił bym stary uszkodzony
Printable View
Panowie czy ktoś już zmieniał multi Air u siebie? Jeśli tak z chęcią odkupił bym stary uszkodzony
a to czesc wymienna ? :D ze pytasz czy juz ktos wymienial ?
na gwarancji zmieniali 1 czy 2 osobom, no ale wtedy ASO zabiera część bo musi się z niej rozliczyć z FCA
Rozumiem
Przymierzam się do próby naprawy tego podzespołu, mam trochę danych budowy tego ustrojstwa
W 1.4 elektrozaworów nie wyjmiesz bez trwałego uszkodzenia i raczej w 2.0 jest podobnie.
Jak reszta jest przytarta przez g..y olej i długie interwały wymiany to naprawa jest czysto teoretyczna.
Nie tak dawno temu pojawił się na YT film od Profesora Chrisa dotyczący MA i była tam też kwestia właśnie budowy poruszana. Część teoretycznie nierozbieralna. Ale też słyszałem że jest jakaś firma co regeneruje MA ;) Wiec pewnie nie ma rzeczy niemożliwych.
Też tak myślę, koszt 5-6k w kontekście samochodu za około 100k to jeszcze nie tragedia, ale z drugiej strony jak ktoś ma MiTo czy giuliette którego wartość po awarii to czasem i mniej niż 20k to nie dziwię się że ludzie próbują reanimować to ustrojstwo :) Z chęcią się dowiem czy Radcar uda się coś z tym zrobić.
Inne pytanie które też już tutaj na forum się pojawiało o filtr MA - jest dojście do niego w 2.0? Odp chyba nie padła. W 1.4 koszt filtra to śmieszna kwota w porównaniu do całego MA.
No chyba, że zrzucisz głowice :)
Witam, miałem kiedyś Giuliette 1.4 MA, kupiłem z przebiegiem ok. 60000 km. Wcześniej jeździła na Selenii , jedna wymiana po 30000 km, po odpaleniu przy niskich temperaturach wypadanie zapłonów, szarpanie, ogólnie tragedia. Wyciągnąłem MA rozebrałem, umyłem, wyczyściłem i problem zniknął. Lałem Motula wymiana co 15000 km i następne 60000 km bez żadnych problemów. Tylko że to była Giulietta nie wiem czy w Giulii też tak da się zrobić, puki co mam 70000 km i nie ma problemu z MA.
Tematem jest MA w Giulii. Mija już 10 dni od pytania kto miał z tym problem i odpowiedź stała - słyszałem. Napiszcie wreszcie kto miał przypadek usterki MA w Giulii.
Ten Pan miał problem :-)
https://www.youtube.com/watch?v=u8qQYp6nwGQ
[MENTION=78928]gindek[/MENTION] - szkoda że nie znasz szczegółów sprawy. Po zmianie, zbadano MA i nie wykryto usterki (info z serwisu). A na marginesie oprócz oleju duży wpływ ma bezproblemowe użytkowanie ma zasada nie "pałować" na zimnym.
Oglądnąłem uważnie materiał z Panem od Veloce u Zachara i ewidentnie Pan lubował się w szybkiej "warszawskiej" jeździe swoją Julką, bawił się obrotami pod czerwonym polem, zmieniał olej wg zaleceń gwarancyjnych (Selenia Digitek co 15kkm) i jest niemal pewne, że nie zawsze zważał na temperaturę oleju robiąc "pedal to the metal". Poza tym to było Veloce, które ma większe przepływy powietrza przez głowicę z racji większej mocy, więc i aktuator MA musi pracowac mocniej/bardziej.
Do czego piję, ano do tego, że MA w Julce wcale nie musi padać, jak w silnikach 1.4, gdzie ewidentnie ludzie nie wymieniali zbyt często oleju.
Od tygodnia jeżdżę Julką z przebiegiem ponad 152 000 km, odkupioną od firmy, gdzie robiła za wozidło jednego, z Panów v-ce Prezesów. Auto zrobiło 150kkm w 40 miesięcy głównie na trasach. Serwisowali ją zgodnie z gwarancją w ASO Dukiewicz (wymiany oleju co 15kkm - Selenia). Nie wiem (jestem w trakcie pisania mejla w/w ASO z prośbą o udostępnienie informacji) czy wymieniano w silniku aktuator MA i czy robiono w aucie cokolwiek poza bieżącym podstawowym serwisem (olej, filtry, hamulce). Będę miał info to się podzielę.
Poniżej fota z wczorajszego tankowania dla wiarygodności. Auto zapala ładnie i chodzi równo na zimnym, nie przerywa, nie wypada zapłon, nie kaszle i nie krztusi się przy dodawaniu gazu. Spróbuję pooglądać silnik przez korek wlewu oleju pod względem czystości, zmienię pierwszy olej to będę miał jakąś wiedzę w jakim stanie jest silnik, ale póki co, wygląda obiecująco.
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2021/03/12.jpg
L.
Tak było w JTD/JTDm więc tutaj musi być podobnie. Generalnie olej w benzyniaku powinien szybciej się nagrzewać, więc nie trzeba aż tyle czekać, co w silniku z samozapłonem z szyny CR, gdzie straty ciepła są znikome i jadąc bardzo delikatnie na mrozie silnik wiecznie jest niedogrzany.
Ja to widzę tak: dopóki nie ma minimum 3 kresek temp. oleju na cyferblacie, nie włączam trybu Dynamic. Na (N)ormal czy (A)dvancedEfficiency skrzynka i tak szybko zmienia biegi nie pozwalając silnikowi na duże obroty.
L.
[MENTION=1012]Ludvigus[/MENTION] - wszystko się zgadza. Ja od dwóch kresek zaczynam myślenie o "dynamicznej" jeździe. Na marginesie, masz chyba (tak jak ja) najładniejsze wnętrze Giulii (to moja opinia).
Kolega z filmiku u Zachara mówił, że olej zmieniał co 10tkm. Co do wyciągania wniosków z jego stylu jazdy to może niech sam się wypowie, przecież jest tu na forum. Na siłę nikt problemów z MA nie szuka ale myślę, że może być to jeden ze słabszych punktów naszych aut, czas pokaże ale to nie jedyny przypadek wymiany MA w 2.0 GME
Niektórzy swoje, nie czyta postów tylko zaśmieca wątek i miesza nieświadomym w głowach swoimi przeczuciami i głęboką wiarą...
Myśleć można od dwóch, ale jechać dopiero od trzech.Cytat:
Ja od dwóch kresek zaczynam myślenie o "dynamicznej" jeździe.
Jak znajdę MA uszkodzone i rozbiore, dam foto relacje jak to wygląda w środku, swoją drogą ja olej zmieniam co 7 tyś i leje ravenola
Panowie mam jeszcze jedno pytanie dotyczące MA. Według ASO jeśli zaczynają się problemy z MA musi się pojawić kontrolka , czy zgodzicie się z tym ?
Kontrolka pojawia się jak już jest "grubo". Przy pierwszych oznakach kontrolka się nie pojawia.
[MENTION=85929]Radcar[/MENTION] nie wiem, czy szybko dostaniesz w swoje ręce uszkodzony aktuator MultiAir z 2.0T, bo z dzisiejszej rozmowy z ekspertem serwisu ASO AR w Rzeszowie wynika, że nie mieli jeszcze przypadku zepsucia i wymiany modułu MultiAir w Julkach/Stelvio 2.0. Jedynie dwa przypadku w Giulii Veloce 2.0 280KM - raz na gwarancji, a raz już poza. Poza tym cisza.
Druga sprawa, czyli koszty - tak najogólniej - około 3kPLN za moduł i 1kPLN za robociznę(dniówka pracy) - oczywiście w ASO.
Biorąc to pod uwagę, przy całym "strachu" przed wadami i awariami MultiAir w silnikach 2.0T - koszt ewentualnej naprawy można by porównać do wymiany kompletu dwumasa+sprzęgło+pierdoły z robocizną w JTD(m).
L.
Ta cena modułu MA około 3 tyś to w którym serwisie?
Bo jeszcze w tamtym roku na forum pojawiały się kwoty 5-6 tyś plus wymiana.
Słupek goły kosztuje NOWY 8-10 tys/zł
https://allegro.pl/oferta/silnik-2-0...hoC0wIQAvD_BwE
Jeśli ktoś zapłacił 5-6 tysięcy to bardzo mu gratuluje.
https://allegro.pl/oferta/aktywator-...xoC7y4QAvD_BwE
Pytam o ASO a nie oferty z allegro.
Czy ty przeczytałeś chociaż te ogłoszenia? Czy ślepo wrzucasz?
Jeśli nie to doczytaj, że ten moduł MA jest niekompletny bo brakuje 2 krzywek...
O tej ofercie silnika też była dyskusja w którymś wątku i konkluzja była taka, że to jest jakiegoś 2 sortu..
w ASO moduł MA do silnika 2.0 GME wraz z wymianą to jest 8-10 kPLN. To nie jest taka łatwa wymiana jak w Giulietta - zobaczcie sobie filmik na YT ile trzeba się z tym grzebać.
No ile? Zdejmujesz spagetti(CC to Maciek Auto Challenge) z silnika, pokrywę klawiatury i masz na wierzchu. Nie rozumiem tego demonizowania "wymiany modułu multiair".
Przecież więcej byłoby roboty z wymianą chłodnicy, czy skraplacza klimy, bo cały pas przedni idzie w mak.
Druga sprawa: po co pracownik ASO AR miałby wprowadzać mnie w błąd w rozmowie w 4 oczy? Zauważcie, że minęło ponad 4 kalendarzowe lata, odkąd Giulie pojawiły się na drogach.
L.
Wczoraj z ciekawości pytałem ASO w Krakowie jaki koszt wymiany MA. Do 7k brutto z robocizną. No to znając życie jakiś rabat wpadnie albo można zrobić ofc na OEM u kogoś innego to pewnie będzie taniej.
Dlatego powstrzymuje siÄ™ od komentarza.
Z wymianą nie ma problemu jest dobry dostęp 3-4 h pracy.
Nie rozumiem dlaczego ludzie robią z tego ideologię po raz kolejny tworzona bajka na temat awaryjności Mair.
Mair 3-4 tys
Wymiana + normalia 500-800zł
- - - Updated - - -
Jakby kolego troszkę siedział w temacie to wiedział by że krzywki można przełożyć z starego one są prawie niezniszczalne.
Proszę tu masz nowy moduł na nasze 4250zł ( przy obecnym kursie ) do tego uszczelka 20zł ( może sprzedają jeszcze bez swojego podatku obecnie)
http://www.alfaworkshop.co.uk/parts/...Multiair.shtml