Witajcie.
Mam zamiar zamontować kompresor do 3.0 v6. Jeżeli ktoś miał z tym doczynienia to czekam na sugestie :)
Printable View
Witajcie.
Mam zamiar zamontować kompresor do 3.0 v6. Jeżeli ktoś miał z tym doczynienia to czekam na sugestie :)
Witam
Masz zamiar sam montować czy zlecić firmie?
Eatona czy rotrexa?
I gdzie chciał byś go zainstalować, żeby można go napędzać z wału?
Pozdrawiam
Kompresor eaton :) miejsce juz zrobione. Przeniosłem alternator na sam dół i wywaliłem kompresor od klimy. Koło pośrednie już jest do napędu.
Turbina dlatego nie, ponieważ już zamontowana jest większa i wydajniejsza chłodnica i zaraz pod nia pójdzie intercooler, a obok chłodnica oleju, wiec turbinka z racji kumulowania temperatury i gabarytów nie wchodzi w rachubę.
trzymam kciuki:)
kumpel z warszawki przygotowal juz dwa boxy na 320 km jak zloze to przyjedzie i ustroii ja foty po urlopie wrzuce :D
Witam
gratuluje pomysłu mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.
ile wyciagniesz mocy?
Jakie koszty kompresora?
daj znac co i jak foty mile widziane ja ze znajomym bedziemy sie własnie zabierac za jakis tam montaż zobaczymy co wyjdzie z tego wszystkiego .... dam znac jak juz ruszymy
Sam strasznie jestem ciekaw efektu, trzymam kciuki za projekt.
Fotki plus relacja by się przydały po złożeniu całości i oblataniu.
koszty nie takie wysokie jakby się mogło wydawać
no to juz mozna polatać:) A jak z zywotnoscią silnika? Samo wpakowanie kompresora chyba nie wystarczy, co z wzmocnieniem bebechów...tłoki, wałki, pierścienie itp itd...
Sam myslałem z 2.0TS, i koszty na 100% by przekroczyły 10 tys, więc twoje koszty mocno mnie zaskoczyły...
Ale projekcik rewelka.
Pzdr
gryby164 z czego kompresor, coś mocno tanio wyceniłeś całość ...
Te ceny czesci to chyba od odkurzacza podane ? Czekam na relacje, oby tylko nie z innej strony wziete foty... .
gruby164 Napisz jaki masz kompresor Eaton tylko jaki model? Jaki chcesz zastosować przełożenie silnik/kompresor? Jak możesz to napisz średnicę kółek.
Pozdrawiam
ciekawy jestem ile wytrzyma silnik i nie chodzi mi o przyrost mocy "300 kucy", ale o obciążenie silnika przez kompresor
Panowie ja się uczyłem na takich silnikach :) jeżeli pamiętacie coś takiego jak formula 3000 to wiecie jakie one są wytrzymałe :) silnik 6412 bez zmiany dolu wytrzymywał spokojnie do 350 koni .... ja składając ten silnik już zapobiegawczo dałem wydajniejsza pompę oleju porządne panewki i pierścienie . Góra jest cala rozwiercona ,listwy od Qv wtryski tez,wydech 3" przelotowy supersprinta. Tak ze jakbym miał to tez wszystko liczyć to kwota byłaby napewno większa lecz pytaliście ile wynoszą koszty montażu kompresora wiec pisze wam .A tak na marginesie to ja nie liczę robocizny itp wszystko robię u siebie w firmie wiec ktoś pytając się w warsztacie usłyszy rożne durne kwoty
---------- Post dodany o godzinie 06:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 06:47 ----------
m90
http://moto.allegro.pl/item753877199...ni_wiecej.html
140 mm kolko na kompresorze montuje go w miejsce alternatora (alternator przeniosłem na dol) pozostawilem fabryczne kolka tylko pasek zmienilem na dłuższy (któryś z mercedesa 207 pasuje)
Jeszcze jedno pytanie, ile chcesz dmuchać swoje 3.0 12V?? Osobiscie od pewnego czasu przymerzam sie na powaznie na doladowanie kompresorem 2,5 24V tylko na seryjnym silniku u mnie wiecej jak 0,4bar nie wchodzi w gre.
0.4 to otrzymasz stosując power rurę i komorę kompensacyjna przy silniku posiadającym seryjne nastawy i stopień sprężania do 12:1 można zastosować do 0,8 bara spróbuj na nastawnym blow-offie i vacuometrze czujnik spalania stukowego wywali ci check engine jak przegniesz proste :) na takie doladowanie wystarczy maly garret lub eaton one maja max 1,2 bara koszt nowego jak poszukasz oscyluje od 700 do 1000 pln z podstawowymi częściami montażowymi u mnie chodzi o osiągniecie 0,6 bara przy 1500 obr/min i 1,2 przy 7000 obr/min dlatego wybrałem m90 eatona bo ma duży zapas
Hmm... wcześniej też już myślałem o zamontowaniu kompresora, tylko jaki zawór blow-off założyć i jak wszystko po podłączać? aby taka instalacja działała tak jak należy.