Cześć wszystkim
Padła mi pompa paliwa .
Koszt nowej to masakra . Gdzieś natknąłem się ze być może pasuje od Fiata Pandy
Ma ktoś potwierdzone info?
Chodzi o sama pompkę , kosz i obudowa jest okej
Printable View
Cześć wszystkim
Padła mi pompa paliwa .
Koszt nowej to masakra . Gdzieś natknąłem się ze być może pasuje od Fiata Pandy
Ma ktoś potwierdzone info?
Chodzi o sama pompkę , kosz i obudowa jest okej
Opel Vectra
Ostatnio przerabiałem ten temat. Niestety od vectry nie pasuje, skończyło się na kupnie nowej dedykowanej do 159-tki. Cena powala 1600zł
Na grupie na Fb niedawno ktoś pisał, że podpasował pompę z BMW E90 i pływak chyba z Seicento. Całość jakoś 350 zł i działa. Polecam poszukać i popytać na fb. Załącznik 277014
Załącznik 277015
Załącznik 277016
Witam,ma kto pomysł gdzie zakupic pompe o nr 60699930 czyli oryginalna do modelu mpi ?
czy zakladal ktos zamiennik np Meat and Doria i pasuje plug and play?
Prosze o pomoc bo u mnie ktos zrezał pompe i wsadzil ja od innego modelu niby dziala ale szpara jest i daje zdrowo paliwem xd
Kupowałem na iparts.pl zamiennik z MEAT&DORIA. Pasował elegancko, co więcej, po otwarciu pudełka okazało się, że tak naprawdę to produkt firmy Continental. Załącznik 280617
Witam.
W mojej 159 1.8 MPI też padła pompa paliwa.
Z tej racji że ceny tych pomp powalają, postanowiłem samemu zregenerować starą.
Okazało się że sama pompa, czyli wsad to 100% ta sama co w Seicento we wszystkich wersjach silnikowych i fordzie Ka.
Koszt takiej pompy "Magneti Marelli" to 100zł
Przy rozbieraniu i ponownym złożeniu pompy było mnóstwo pracy, ale opłacało się i śmiga jak nowa :D
Niestety nie robiłem zdjęć bo do końca nie wierzyłem że to się uda.
Postaram się opowiedzieć
Gdy mamy już pompę wymontowaną z auta ,wylewamy z niej resztki benzyny i zabieramy się za rozbieranie.
Odpinamy wewnętrzną kostkę, odłączamy i zdejmujemy moduł pływaka, doginamy ząbek na metalowej rurce ze sprężyną i zdejmujemy górną część kosza, ma się trzymać tylko na wężyku.
Najważniejsza czynność to oderwanie nóżek kosza wewnętrznego od zewnętrznego bo są ze sobą zgrzane.
Płaskim wkrętakiem wyłamujemy łopatki trzymające nóżki, następnie między nóżkę a kosz zewnętrzny wsuwamy płaski wkrętak i podważamy odrywając nóżkę.
Załącznik 286149
Jeśli nie wyłamiemy w pierwszej kolejności tych łopatek, to jest duże prawdopodobieństwo że pęknie kosz zewnętrzny ( Mi właśnie pękł, ale to tworzywo ładnie po zgrzewałem gorącym powietrzem 340'c)
Po zdemontowaniu kosza wewnętrznego zdejmujemy wężyk łączący kosz z pompą, lecz teraz myślę że wygodniej jest go rozciąć i założyć nowy (Przewód termokurczliwy karbowany 13cm długości/ 10mm króćce)
Odlutować kabelki i wysunąć pompę z kosza.
Przed montażem wygodniej jest najpierw zamontować ten plastikowy ssak i filtr/sitko do nowej pompy a następnie wsunąć całość w kosz wewnętrzny.
Podłączamy wężyk i kabelki, wsuwamy nóżki kosza w swoje miejsca i trzeba te miejsca ponownie pozgrzewać.
Ja cienkim grotem lutownicy przetopiłem tworzywo na wylot przez kosz i nóżkę w dwóch miejscach na każdej nóżce tak żeby nie pozostawić dziury.
Składamy resztę pompy i gotowe!
Oczywiście nowa pompa paliwa to MAGNETI MARELLI MAM00047 / 313011300047 koszt około 100zł
Mam nadzieję że komuś pomoże ten opis.
POWODZENIA:D
Też myślę, że pomoże. Dzięki!
Witam
Też borykam się ostatnio z awarią pompy paliwa w mojej Alfie 159 1.8 MPI
Mógłby ktoś podać prawidłowe ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej
Witajcie, czy ktoś z Was wie może gdzie można kupić, albo czy są jakieś zamienniki uszczelki pompy paliwa do 159 1.75TBI. Moja uszczelka się zerwała. Po sklejeniu wytrzymała kilka miesięcy i znów pękła. W serwisie fiata sprawdzili, na magazynach w całej europie BRAK. Znalazłem jedną w stanach za 28 dol, ale wolałbym coś bliżej.