Hej, witam wszystkich.
Mam pytanie związane z radarami w alfie Giulia 2018r.
Jak wyglada sprawa z używanymi radarami ?
Zakładał ktoś ?
Udało się to ogarnąć ?
Dziękuje i pozdrawiam :)
Printable View
Hej, witam wszystkich.
Mam pytanie związane z radarami w alfie Giulia 2018r.
Jak wyglada sprawa z używanymi radarami ?
Zakładał ktoś ?
Udało się to ogarnąć ?
Dziękuje i pozdrawiam :)
Tylko ASO, było wiele razy, nie jeden próbował
Wysłane z mojego CPH2009 przy użyciu Tapatalka
W sensie nowe radary?
Tak, plus kodowanie bo radary mają zabezpieczenie komponentu, muszą być nowe bez nr Vin
W sobotę wyjechał odemnie wobec tego pierwsza Giulia z dopisanymi używanymi radarami :)
Problem - kto weźmie odpowiedzialność za prawidłowe działanie radaru. Ponieważ piszesz w liczbie mnogiej nie wiadomo o jakie radary chodzi. To martwa strefa czy radar czołowy?
Tak, jest to możliwe i ja to robię :)
jak sie reklamujesz to napisz konkretnie 500 za co kodowanie itp czy trzeba wysłać ci stary radar i wymażesz z niego winitp
....
Nie potrzebuje starego radaru.
Mam możliwość dopisania używanego radaru do samochodu.
Oczywiście mam dużo większe możliwości bo zajmuje się elektronika na codzień.
pytanie czy jesteś w stanie dopisać również do czujników martwego pola montowanych w zderzaku tylnym
Myślałem żeby to zrobić, może fajnie było by opisać to w jakimś konkretnym temacie.
Ogólnie wiele rzeczy łącznie z stage 1, dpf/egr
Doposażanie
Wszelkie naprawy
brawo że rozczaiłeś, choć używki były już odblokowywane dobrych parę mcy temu (i to zarówno tylne jak i przedni) tylko przez gościa który ma po prostu narzędzia odpowiednie pod OBD - jakieś inżynieryjne softy na których pracują w FCA.
Zostaw na swoją firmę/siebie namiar tel/adres, mnie stale pyta trochę ludzi, jak robisz retrofity itp też to mogę do Ciebie odsyłać tych lokalnych bo mi się juz raczej nie chce i nie mam czasu (czasem jeszcze mnie ktoś namówi, szczególnie jak trafi w części na retrofity które mi leżą jeszcze w magazynie).
Z pomocą [MENTION=89477]Szymitsu21[/MENTION] udało się dziś ożywić używany radar martwego pola z innego auta w moim aucie.
Wszystko działa idealnie, polecam Szymona.
Ciekawostka z tej akcji że radary działają tylko w opcji wizualnej /menu auta - bezpieczeństwo/ jak ustawiłem na dźwięk i wizję to radary nie dają znaku że ktoś jest w martwym polu.
Nie wiem czy to kwestia mojego softu czy coś innego ...
może firmwary? pewien update był powiązany - np liczniki na 2039/203C, Radio >MV072, Radary na 2201, PAM na 9.08, ABS na 8401 minimum itp
Pamietam tylko że Twoje auto było z początku 2018 ale jeszcze bez SGW, moje było nowsze niż Twoje a firmwary wchodziły dla tylnych radarów, PAM i licznika. Tylko u Ciebie USA i będzie problem z updatem w ASO
Ma to sens, radary które przywiózł kolega miały zupełnie inna strukturę eeprom.
Może to wynikać właśnie z aktualizacji.
Ale ja tak mocno w alfie nie siedzę niestety.
Posiadam jeden oryginalny radar w stelvio wersja USA rok 2020, drugiego brak ze wzgledu na uderzeniu w prawy tył. Kupując zderzak tylni z wersji EU otrzymałem 2 blind spoty gratis:). Czy istnieje możliwość przekodowanie jednego z tych dwóch radarów, tak aby całość działała na jednym z Usa a na drugim z EU?
tylne już tak, nie mam jednak kontaktu, ktoś moze z forum podpowie bo kilku już robiło
tygrys79 Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem na tym wątku kolega sie ogłasza ze robi.
za 2-3 dni napisze czy się "koledze" udało zrobić.
[MENTION=89688]Tygrys79[/MENTION] i jak udalo się?
Ma ktoś kontakt do [MENTION=89477]Szymitsu21[/MENTION]
??
Czesc, wymienilem w stelvio MY2020 US jeden czujnik martwego pola (blind spot sensor).Drugi zostal oryginalny.
Dopiero potem doczytalem, ze trzeba przekodowac uzywany czujnik.
Po kilku pracach (mechanik grzebal w bezpiecznikach rowniez), sypie mi dwoma bledami:
Other -> Blind Spot Sensor Autolive -> Incorrect configuration
ABS -> Haptical Line Feedback (HALF) camera Bosch -> Error in communication with Body Computer Module (BCM)
Pierwszym sypie, bo musze przekodowac czujnik.
Drugi blad rowniez sypie z tego samego powodu? Gdzie moge znalezc bezpiecznik BCM?
Proxi na samym koncu pokazuje:
FAILED TO EXECUTE: Telematic Box Node (TBM) FAILD! - Timeout Error
Zakladam, ze trzeba wypiac TBM (znalazlem info w innym watku).
Ale co ciekawe, jak przestawie sobie parametry w Adjustmen to, mimo powyzszego bledu, wartosci sa pamietane, tak jakby proxi przechodzilo.
Proxi masz nowe w bcm dlatego pamieta i wiekszosci modulow ale tbm nie przyja. Odlaczyc/przelaczyc antene.
Drugi błąd niezwiązany z pierwszym. Bezpieczniki na bcm dlacwielu modulow koncowych malej mocy, raczej tam szukaj, choc masz i w bagazniku czy na podszybiu