próbuje znalezc mechanizm ,samo regulator hamulca recznego , ten przy zacisku i nie udło mi sie , ma ktos moze wiedze na ten temat
Printable View
próbuje znalezc mechanizm ,samo regulator hamulca recznego , ten przy zacisku i nie udło mi sie , ma ktos moze wiedze na ten temat
A konkretnie o co ci chodzi
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Hamulce tylne różnią się trochę od przednich konkretnie tym że tłoczek w hamulcach tylnych dziala tak ja w przednich a dodatkowo wykonuje ruch obrotowy i w ten sposób tlok dostosowuje się do wytarcia klocków. A jeśli chodzi Ci o naciąg linek to masz w podlokietniku
Przy zacisku nie ma czegoś takiego jak samoregulator
to do czego zaczepiasz linke ? wydaje mi sie ze do tłoczka zamocowany jest ten mechanizm
Do uchwytu który jest w zacisku który wprawia w ruch tlok. I to nie jest samoregulator. Ale napisz co konkretnie chcesz zrobić przy tych hamulcach.
mechanik stwierdzil ze , tam cos jest wyrobione i nie da sie podciagnac linki
Bo nie wiem co chcesz zrobić jaki jest problem z hamulcami hamulec nożny słaby czy ręczny za słaby.
Zmień mechanika. Co to za tekst. tam coś jest wyrobione.
Bo Baran nie wiem gdzie się podciąga Linke. W podłokietnik jest ze tak napisze śrubka do podciągnięcia recznego
Sorry ze napisałem na mechanika Baran. Ale jak można powiedzieć do klienta ze tam coś jest wyrobione. Czyli co jest I gdzie wyrobione?
linke juz dawno podciagałem i na jedna strone hamulec kiepsko działa , na przegladzie puscił mnie warunkowo,a to ze to imbecyl to wiem , dlatego sam chce sie tym zajac , po jego ostatnich wystepach juz mu auta nie dam , trzymał mi auto prawie trzy miechy, a i tak musiałem sam odwiercac urwane szpilki kolektora
Skoro na jedną stronę dziala słabo to stoi tłoczek w zacisku poprostu się przytarł i dlatego ręczy nie dziala prawidlowo. Trzeba rozebrac zacisk wszystko wyczyścić nasmarowac prowadniczki założyć nowe uszczelnienia i ma działać. Możliwe że wrzery na tloczku są zbyt głębokie i zacisk będzie nadawał sie do wymiany
Sprawdz z kimś działanie ręcznego niech ktoś zaciąga ręczny a ty wejdź pod samochód i obserwować działanie tego mechanizmu do którego są zaczepione linki możliwe że tylko on stawia duży opór i wystarczy nasmarowac.
zdejme koło i popatrze, juz tyle w nia włożyłem ze jedemn zacisk w ta lub tamta mnie nie zuboży
Na ile zębów łapie reczny
na trzecim jest ok z prawej strony na lewiej kiepskawo
No to ewidentnie cos sie dzieje z zaciskiem spradz działanie tej dźwigienki zobacz czy odbija klocek czy po spuszczeniu ręcznego kolo daje się obrócić czy klocki trzymają tarcze
musze miec pusty garaz , teraz mam zawalony felgami do malowania , do przegladu w lutym musze zrobic
Masz rację ale może się okazać że wymiana samego tloczka nie wystarczy może się okazać że wrzery będą też na cylindrze.
Dokładnie, zestaw naprawczy powinien się sprawdzić. Trzeba rozebrać i zdiagnozowac. Zresztą mechanik nie jest też wróżka i wcześniej nie powie dokładnie co jest zepsute skoro tego nie widzi. Samą regulacją linek nic nie zdziałasz w tym przypadku.Tak było u mnie tyle że u mnie już przy tej robocie wymieniłem obie linki hamulca bo nigdy nie zmieniane i miały już pęknięcia w pancerzu.
hamulec działa , odgieły sie te widełki w dzwigience w które wchodzi linka ,
Wobec tego, pozostaje pytanie, dlaczego się odgięły, bo jak się raz odgięły, to odegną się ponownie - na tę chwilę, wyleczyłeś skutki, a nie przyczynę.
przeciez to stare auto jest, a tak powaznie nie wiem moze tłoczek kiedys stanął , teraz chodzi wszystko lekko nie było wycieku , i niech nikt mi nie pisze ze tam nie ma regulacji
A w którym miejscu jest ta regulacja? Mowisz o regulacji przy zacisku?
Tu procedura:
https://www.forum.alfaholicy.org/159...ka+hamulca+159
Tu mój wkład ale co do gumek: :D Podaję bo są fotki.
https://www.forum.alfaholicy.org/159...ka+hamulca+159
Twój problem to wżery, jak pisze kolega wyżej.
Linki podane przeze mnie są o temacie hamulca ręcznego - cały wątek.
Powodzenia!
czy linki sa takie same do wszystkich modeli 159 , bo wpisuje na jednej ze stron i do 2,4 pokazuje mi inne
Piszę tutaj bo bazar już chyba umarł. Została mi nowa oryginalna dźwignia ręcznego z czarną skóra i czarnym obszyciem. Miałem wymienić u siebie ale nigdy nie było czasu. Nr katalogowy 15696111. Najlepiej wymienić przy okazji wymiany linek ręcznego[emoji16]. Jak ktoś chętny proszę pisachttps://www.forum.alfaholicy.org/ima.../2025/02/7.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima.../2025/02/8.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima.../2025/02/9.jpg
Wysłane z mojego 24115RA8EG przy użyciu Tapatalka