Co z tym zrobić jak wyrzucić, naprawić oddać sąsiadowi itp. Auto z USA.
Printable View
Co z tym zrobić jak wyrzucić, naprawić oddać sąsiadowi itp. Auto z USA.
U mnie ASO walczy z tym od roku. A samochód nowy kupiony u dealera. Wymienili moduł Connect Box, przełącznik DNA (!), ostatnio radio. Nic to nie dało. A po wymianie radia nie mam AA. Umówiony jestem na 18 stycznia, odstawiam auto, mają się podobno kontaktować z centralą.
Komunikat wyświetla się od czasu do czasu w trakcie jazdy. Nie wiem czy jest to może spowodowane próbą aktualizacji bo dwa razy już mi się nie udała, czy po prostu ma taki kaprys. Naciskam OK i znika z ekranu.
Usunąć z proxi a na końcu odpiąć.
W Europie nie zadziała.
bo AA (a właściwie ustawienie nazywa się Carplay w Witechu ale aktywuje AA i ACP) trzeba aktywować w ETM witechem , radia nowe przychodza niezaktywowane (bo są uzywane też do konfigów bez AA/ACP) - jedno kliknięcie zatem bo auto masz przygotowane ori pod AA/ACP (proxi poustawiane i odpowiedni hub) i tyle.
dzięki bardzo... a diagnosta wgrywał od nowa całą konfigurację po vinie z serwera... spróbuję jutro mu to podpowiedzieć.
ja juz dawno temu pisalem odpiac connect boxa w 2 czy 3 miejscach w proxi manualnie zmienic wartosci i puscic proxi. dealer tego nie zrobi. teoretyczne dywagacje co do zmian proxi ze 2 tyg temu prowadzilem z innym oblatanym kolega na facebooku chyba w tej grupie https://m.facebook.com/groups/301048...f=group_browse
jestem tez dosc mocno przekonany ze skoncza sie tez nagle rozładowania aku do zera w autach ze sprawnym aku i np pare godzin po dlugiej trasie
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] - dziękuję za podpowiedź. ASO podchodziło bardzo sceptycznie do Twojego pomysłu aktywacji AA/CP. Nawet twierdzili, że nie ma po co przyjeżdżać, bo oni nie mają takiej możliwości aktywacji. Ale uparłem się, diagnosta znalazł opcję aktywacji offline AA/CP i ..... nic to nie dało. Próbowaliśmy od razu jak jeszcze miał podłączonego witecha, a ja podłączałem telefon. Wyjechałem zły z serwisu, przejechałem dwie godzinki, stanąłem na stacji i po wpięciu telefonu i włączeniu samochodu pojawiła się opcja konfiguracji AA. I działa :D
Teraz tylko czeka mnie jeszcze batalia z Connect Box, bo wciąż nie mam pełnej funkcjonalności w aplikacji w telefonie, no i co jakiś czas wyrzuca błąd.
no bo potrzeba restartu radia, czyli ok 1.5minuty po zgaszeniu go - np wyłączenie stacyjki i otwarcie drzwi. można przyspieszyć klemą. nie pisałem szczegółów bo już pisałem wielokrotnie kiedyś. chodzi o to żebyś zobaczył na wyświetlaczu radia logo AR i komunikat o przestrzeganiu przepisów, wtedy znaczy że był restart i zassał nowe ustawienie.
ja osobiście bym usuwał connect box, bo nie lubię być zależny od systemów które mogą np unieruchomić samochód, albo że się nie uśpi i wydrenuje Ci aku do zera. ale w ASO tego nie zrobią bo nie mają czym choćby ani wiedzy jak.
Dzisiaj connect box dostał update pierwszy w tym roku rozmiar 1Mb.
W trakcie update kręci się ikonka geolokalizacji.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
U mnie po tej aktualizacji, puki co, zniknęła z wyświetlacza ikona SOS i możliwość telefonicznego połączenia się z serwisem.
Jakieś nowe funkcjonalności w związku z tą aktualizacją czy coś?
Jak się robi te aktualizację?
Przyjdzie, albo nie przyjdzie. Od ponad roku nie mogę zaktualizować. Albo wywala błąd aktualizacji, albo Connect Box uległ awarii. Nie pomogła wymiana modułu, wymiana radia, wykasowanie starego profilu i założenie przez ASO nowego. Wciąż mogę tylko zlokalizować samochód i zamknąć lub otworzyć. Nie działa MyCar, czyli informacje o ilości paliwa, przebiegu, ciśnieniu kół.
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, to będę wdzięczny. ASO nie daje sobie rady. Mamy się umówić na jakieś dłuższe odstawienie auta, ale jak do tej pory nic nie wskórali (zgłaszałem problem sześć razy) to jakoś kiepsko to widzę.
Pokręciłem się dzisiaj po mieście, ale nic mi się nie pokazało.
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
Masz taką opcję ???https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2022/01/45.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...2022/01/46.jpg
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Nie mam wbudowanej nawigacji - może dlatego się nie aktualizuje.
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
Nie mówię, że ma przesyłać. Skoro nie wiadomo dokładnie, czego ma dotyczyć aktualizacja, to może dotyczyć wszystkiego...
Dzisiaj wskoczyła mi jakaś aktualizacja. Zmian nie stwierdzono, ale jest.
Miałem 2 dni temu aktualizacje, pierwszy raz w sumie. No i w końcu działa wysyłanie adresu do nawigacji.
Czy ktoś miał kiedyś coś takiego?
Załącznik 284538
Wszystko byłoby prawdą, gdyby samochód nie miał niecałego roku i był z produkcji (czyli nie stał na placu wcześniej). Bateria powinna wytrzymać 5 lat...
Powinna. Więc skąd komunikat?
Ja bym podjechał do ASO i wszystko wyjaśnił w 15minut.
Ano na przykład stąd, że już 2 razy miałem inny komunikat zaraz po aktualizacji oprogramowania Connect Box, który nie pojawił się ponownie.
Obawiam się, że ASO mi nic nie wyjaśni, ale i tak jestem u nich w przyszły piątek, więc spytam.
Życzę powodzenia. Jak już pisałem wcześniej, walczę z tym modułem ponad półtora roku i nawet oparło się o Włochów. Temat rozwiązany częściowo, błędami o awarii sypie co jakiś czas, a ASO nie wie jak to rozwiązać.