-
Kable audio w 146.
Mam problem z kablami do audio w 146. Alfa jest z roku 1998 po modernizacji (np. okragle nadmuchy na konsoli, poczatkowa seria) ma fabryczna instalcje od audio. Sa rozne kolory kableków na Tweetery w drzwiach na niskotonowe w dwrziach z przodu i na tylne.
Tylko ktore kableki sa + a ktore minusy ?
Jak by ktos znal odpowiedz to z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam
-
są dwukolorowe i jedno kolorowe
-
ja mam cos takiego
lewy tweeter kable
szaro-zółty i zielono czarny
prawy tweeter
szaro-czarny i czaro-czerwony
prawy głosnik przednie drzwi
szaro-czarny i szaro-czerwony
lewy glosnik przednie drzwi
zielono-czarny i szaro-żółty
prawy głosnik tylne drzwi
błekitny i błekitno-czarny
lewy glosnik tylne drzwi
pomarańczowo-bialy i pomaranczowy
-
:P tam gdzie czarny to minus
-
no spoxik a jak jest czarno czerwony i szaro czerwony do jednego glosnika albo pomarańczowo bialy i pomaranczowy
-
nie pamietam jak mam u siebie ale podłączasz prawy tylne drzwi a później podłączasz lewy jak źle podłączysz to będą grały bez basu bo polaryzacja będzie zamieniona wtedy w lewym zamieniasz kabelki na odwrót i masz plusa i minusa :P tak samo z tweeterami
-
Jak kupiłem 145 dla mojej dziewczyny to wlozylem je jakies tam radio(zwykłe bez kasety nawet). Ono ma wyjscie tylko na przednie glosniki. Wszytsko gra. Jednak jak podlaczylem swoje Sony ze 155 to nic slychac dzwieku. Radio sie włącza,ale nic nie slychac. Nadmienię tylko że z tyłu głośników nie mam.
-
http://moto.allegro.pl/item195797019...r_okazja_.html
jesli posiadasz taki miernik to bez problemu sprawdzisz który to plus a który minus
-
Odgrzebuje temat, gdyż mam pytanie w temacie podpięcia radia w ar146. Chodzi o to,żeby zrobić wygodniejszy start radia wraz z zapłonem,a nie ręcznie. Co prawda są 2 kable zasilające, plus z aku i plus niby z zapłonu, ale zamieniając nawet te kabelki nie ma różnicy - nie reaguje na stacyjkę,tylko ręcznie. Pamięce radiową trzyma,więc oba mają stałę napięcie.
Dodam,że na 3 różnych radiach jest idento. Co do kabli,to oprócz głośnikowych, czarnego masy, są te dwa zasilające - bodajże czerwono-pomarańczowe( no właśnie oba takie same...) i 2 takie cieńsze, żółty i czarno-żółty,oba wolne raczej. A może po prostu nie ma takiej fabrycznej opcji. ?
dzięki za wskazówki:)
-
chodzi wg mnie o to aby żółty nie był podłączony z czerwonym razem wtedy będzie grać dopiero po zapłonie u siebie w alpinie moge zrobić obejście są specjalne łączniki ale jeżeli chcesz dopiero po zapłonie to czerwony z czerwonym zołty z zółtym a pare innych kabli
ps nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem :) jak coś sprostuj to dokładniej wytłumacze :) Pozdrawiam
-
U mnie np. radio sie wyłącza jak odpalam silnik po odpaleniu znów się włącza, ale wcześniej na Clarionie tego nie było.
-
voyager_1988 - no własnie ten żółty i żółto-czarny są wolne niepodpięte u mnie wcale. A z 2 kabli zasilających (czerwono-pomaranczowych bodajże) to na obu jest stałe napięcie. Moze wystarczy któryś z tych żółtych sprawdzić,czy po wł.zapłonu pojawia się na którymś napięcie.
-
napewno na zółtym pojawi się zasilanie po włożeniu kluczyków spróbuj :) poinformuj mnie // ps u mnie kablem w alfie zasilające sa dobre kolory :) nie mieszane :P