Witam moje pytanie : która głowica jest prawa a która lewa w v6 stojącym w poprzek??
patrzy się na silnik od przodu czy od tyłu ??
Printable View
Witam moje pytanie : która głowica jest prawa a która lewa w v6 stojącym w poprzek??
patrzy się na silnik od przodu czy od tyłu ??
Ta od ściany grodziowej to lewa.
OMG ludzie jak Wy oznaczacie strony w tym silniku! Jest dokładnie na odwrót! Przednia głowica to lewa a tylna to prawa. Są nawet oznaczenia odlane na tyłach głowic Destro i Sinestro. Strony silnika pozostają, z czasów jak był on ustawiony wzdłużnie, a strony w aucie określamy patrząc nań od tyłu!
I moja logika tak mi mówiła , ale jak parę osób powiedziało mi ze od chłodnicy jest prawa , to postanowiłem się upewnić.
No to mnie wprowadził w błąd gosc który sprzedawał mi uszczelki pod pokrywy zaworów :)
Człowiek uczy się całe życie :)
Ja jak kupywałem do swojej vałki uszczelke pod głowice to klijent tez mi sprzedał złą potrzebowałem lewą czyli ta od chłodnicy a ten mi dał ta od scianki grodziowej... :(
a kupywałem w sklepie gdzie tylko włoskimi częsciami sie zajmowali...
Dlatego lepiej mówic gł A (cyl 1-2-3), bądź B(4-5-6). Cylindry 1-2-3 są od ściany grodziowej.
ale jak kupujesz uszczelkę to jest tylko prawa , albo lewa :d a nie Ai B :P
Mam opakowanie z uszczelką i pisze tylko Testa cilindri - i jest ona na głowę A- wnioskując po zagięciach uszczelki pod osłonę klawiatury, która jest w komplecie. Żadnego oznaczenia kierunkowego na niej nie ma- tylko, że przeznaczone do AR 164 i 3.0 V6 6v.
Ale w przypadku lewa - prawa to tak jak siedzisz za kierownicą, a silnik byłby umieszczony wzdłużnie do kierunku jazdy. Tylko ta wiedza bardziej przyda się ludziom w sklepach, bo co z tego jak powiesz "lewa", a w sklepie zinterpretuje, że Ci chodzi o prawą. Podobna historia z reflektorami- kiedyś klosz do Actrosa kupowałem i facet przyniósł mi nie ten co trzeba.
BTW. Nie wymieniasz uszczelek parami?
Wiem że parami powinno się to zrobić , ale nie jestem pewny czy silnik nie jest przegrzany , więc na razie wymieniam jedną, jak będzie ok wymienię kolejną . Chyba że jest jakiś sposób na sprawdzenie silnika ??