Witam forumowiczów
od dwóch dni jeżdżę tym modelem. Gdyby ktoś miał jakieś pytania to postaram się podzielić swoimi spostrzeżeniami.
To pierwsza Alfa jaką jeżdżę. Kupiłem ją dla żony ale pierwsze jazdy odbywam ja.
Witam forumowiczów
od dwóch dni jeżdżę tym modelem. Gdyby ktoś miał jakieś pytania to postaram się podzielić swoimi spostrzeżeniami.
To pierwsza Alfa jaką jeżdżę. Kupiłem ją dla żony ale pierwsze jazdy odbywam ja.
Super, wreszcie ktoś z konkretem.
Czym jeździsz poza Alfą i jak ją oceniasz po pierwszych dniach?
Ja jeżdżę Porsche Cayenne GTS
Jeżeli chodzi o właściwości jezdne to wysoko oceniam Tonale. Fajne bezpośrednie czucie kierownicy.
Nie jeździłem nią jeszcze agresywnie bo jest na dotarciu. Oszczędzam ją. Niech się ułoży. Ale prowadzenie bardzo fajne.
Na razie mam przejechane ok 200 km
Oo to masz porównanie z konkretnym wozem.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Nie porównuje tych aut bezpośrednio ale narazie jeździłem nią bardzo przepisowo. Tonale jest na 20" felgach. Zdecydowanie jestem na plus jeśli chodzi o prowadzenie. Jest takie jakie lubię. Bezpośrednie. No i kompletny spokój na kierownicy. Żadnych drgań.
To autko super się prowadzi.
Jak się ułoży to chętnie je porównam z Cayenne na szybkich łukach. Mam kilka takich, na których Cayenne mnie oczarowała ;)
Wszystko pięknie, ale bez zdjęć auta wątek się nie liczy [emoji6]
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Kolorystyka pierwsza klasa, wyglada cudnie, gratki życze.
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
Jeśli chodzi o przyspieszenia to spod świateł startuje żwawo. Jednak jeśli jadę np. 80/h i chcę przyspieszyć to tu najpierw Alfa się waha, słyszę silnik wchodzący na obroty i dopiero po pewnej zwłoce samochód przyspiesza. Jest dość długi okres w oczekiwaniu na reakcję. Narazie obchodzę się z nią bardzo łagodnie. Może zmiana biegów przy pomocy manetek coś poprawi.
Harmon/Kardon gra zupełnie ładnie.
Fantastycznie wygląda ten config. Czerwony i pakiet black robią robotę.
Myślę, że to zasługa ceramiki nałożonej u dealera. Po ceramice czerwień nabrała głębi. Oczywiście świadomie wybrałem czerwony kolor. Świetnie uzupełniają się z nim czarne felgi i dodatki. Piękne auto. Kto go nie zobaczy to się zachwyca :)
Gts to chyba trzeba porównywać ze stelvio 2.9 a nie tym resorakiem jak sam pisałeś dla kobiety
piekne autko - gratuluje zakupu!
Ja też żonie nie dałbym robić pierwszych kilometrów w nowym samochodzie. Samemu ułożyć silnik a przy okazji pobawić się nową zabawką:) W pełni popieram.
Ciekawy jestem jak zachowuje się hybryda ? Czy już gasi silnik ? Jeśli tak, to w jakich warunkach drogowych ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Już jeździ :) Autko wydaje się być bardzo pozytywne. Bardzo dobrze działa rozpoznawanie linii pasów drogowych. Rozpoznaje nawet te ledwo widoczne. Dziwnie działa skrzynia biegów. Może to problem związany z miękką hybrydą. Jest taki długi okres reakcji. Pomagają manetki.
- - - Updated - - -
To nasza pierwsza hybryda a więc trudno mi się odnieść do doświadczeń. Auto często jedzie tylko na elektryce. W trybie elektrycznym jeździ podczas startu ale też w czasie jazdy przechodzi w tryb żeglowania. Narazie spalanie to ok 7,5 litra na 100km Dziwnie Alfa podaje wartości. Ile km na 1 litrze paliwa. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Mamy 15,6 km ma litr ale bywało też 17,6 km na 1 litrze.
Bardzo pozytywnie oceniam jazdę w korkach i na trasach szybkiego ruchu przy włączonych systemach wspomagania. System wspomagania jazdy naprawdę dobrze działa
Przy równomiernej jeździe wyłącza się silnik i jedzie na elektrycznym
- - - Updated - - -
W weekend mieliśmy okazję przejechać nią ok 300 km.
Moim zdaniem dobrze działa system czytania pasów ruchu. Daje sobie radę nawet z tymi ledwo widocznymi + radar i naprawdę było bardzo przyjemnie i odprężająco.
Nagłośnienie brzmi dobrze. CarPlay działa dobrze. Yanosik ostrzega w tle.
Miło słyszeć, że Tonale dobrze się prowadzi. Nie wiem czy mi kiedyś nie będzie dane przesiąść się z Giulii do Tonale właśnie. I bardzo obawiam się regresu w prowadzeniu. Trzeci rok z Giulią i człowiek staje się wymagający w tym zakresie ;).
Gratulacje dla małżonki za wybór odważnego auta (Alfa Romeo ;) ) w pięknej konfiguracji!
Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka
Piękne auto!
Jak długo czekaliście od zamówienia do odbioru auta? Gdzieś przeczytałem, że Alfa ma plan dostarczać zamówione modele w ok. 2 miesiące, ale nie pamiętam czy tyczy się to też zamówień na Polskę.
Też się tyczy, ale różnie to bywa. Ja czekam od czerwca (więc niezbyt długo), ale przewidywana data odbioru to październik. I tak nieźle.
Miękka hybryda w wykonaniu dawnego FCA to coś pomiędzy miękką a zwykłą hybrydą. Potrafi przy manewrowaniu zgasić silnik spalinowy, tak samo przy równomiernej jeździe. Jak często to robi i przy jakich prędkościach to właściciel pewnie nam najlepiej naświetli.
Ciekawe czy aktualny tryb jazdy ma wpływ na użycie silnika elektrycznego.
Tonale często korzysta z trybu wyłącznie elektrycznego. Oczywiście podczas jazdy miejskiej w karkach ale też podczas równomiernej jazdy szosowej. Myślę, że duży wpływ ma na to stopień naładowania akumulatora a więc sposób jaki używa się hamowanie rekuperacyjne. To nasza pierwsza hybryda i chyba trzeba trochę przywyknąć. Ale zauważyłem, że jeżeli umiejętnie się hamuje to alumulator hybrydy ładnie się ładuje a więc też chętnie oddaje energię do jazdy elektrycznej. Spalanie nadal jest większe od deklarowanego. Może się ułoży. Niestety nie mogę jej przestawić na wskazania l/100km. Cały czas pokazuje km/l. Jedynie w aplikacji My Alfa Connect można odczytać tradycyjne wskazania ale tylko jako TRIP
- - - Updated - - -
Znalazłem zmianę jednostek. Teraz wyświetla l/100km :)
Jak to zrobiłeś, miałem ten sam problem na jeżdzie testowej i niestety przedstawiciel dealera był bezradny.
Jeździłem Tonale przez kilka dni i silnik spalinowy wyłączał się głównie na parkingu, w korkach, czasem też przy jednostajnej jeździe, im bardziej z górki i im większy wiatr "w plecy" tym chętniej to robił. To co mnie zaskoczyło to wysoka kultura przełączania się na EV i w drugą stronę, często nawet nie orientowałem się, że jadę w 100% na prądzie dopóki nie zerknąłem na obrotomierz wskazujący zero (oprócz tego jest jeszcze kontrolka z napisem EV).
Klasyk. Wszyscy internetowi znawcy i "dziennikarze" motoryzacyjni jęczą, jaka Alfa to g***o, a potem właściciel Cayenne GTS kupuje taką dla żony i jeszcze jest zadowolony xD.
Co do pracy automatu - one się uczą jazdy kierowcy, więc jeśli macie z żoną odrębny styl jazdy i będziecie często się zmieniać, to skrzynia może trochę "głupieć". Miałem teraz kilka dni testówkę Jeepa z automatem i nie dało się tym jeździć, bo robiła dziwne rzeczy, ale takie są skutki tego, że różni ludzie jeźdżą tym pewnie po kilkadziesiąt kilometrów i oddają następnemu.
Pewnie jeszcze nie miałeś okazji testować jazdy z butem w podłodze, ale czy występuje torque steer? Chyba mnie rozbisurmaniło jeżdżenie Giulią, bo w Renegade mocno mnie irytował.
Tak informacyjnie, dodałem do Siri w CarPlay funkcję dzięki, której otwieram bramę poleceniem "Hey Siri, open the gate". Działa super. Wykorzystałem do tego Satel, Home Assistant i ESPHome no i oczywiście CarPlay. Gdyby ktoś był zainteresowany to chętnie podzielę się doświadczeniami w tej integracji.
Ale mam problem bo chciałem odpalić też Amazon Alexę, ale ta mi zniknęła z menu. Pewnie dlatego, że jesteśmy w Polsce. Może ktoś z forumowiczów zna sposób na obejście tego problemu?
Nie wiem co to jest Siri, ale ja jednak wolę wyjść z samochodu i otworzyć bramę własnoręcznie. Jakoś normalnie się wtedy czuję.
Albo nacisnąć przycisk pilota, albo home link w aucie, i brama reaguje w 1 sekundę a nie myśli zanim się siri/Alexa zastanowi, połączy z netem i bramę ruszy?
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Jakie jeszcze samochody rozważaliście i dlaczego wygrała akurat Alfa?