Witam.
Pacjent Stelvio My20.
Czy Panowie i Panie którzy robili re-map w 2.0 200-280Hp w rocznikach My20 i wyżej tez macie ciecie Nm przez skrzynie powyżej 410Nm.
Printable View
Witam.
Pacjent Stelvio My20.
Czy Panowie i Panie którzy robili re-map w 2.0 200-280Hp w rocznikach My20 i wyżej tez macie ciecie Nm przez skrzynie powyżej 410Nm.
Gdzie robiłeś remap?
Grzegorz Wikiera Works.
- - - Updated - - -
Ciecie Nm przez skrzynie występuje tylko przy normalnym użytkowaniu.
Na hamowni w trybie rolkowym pokazuje 450Nm.
Ogranicznik max Nm w skrzyni mam na 550Nm w sofcie ustawiony zresztą mam tak jak każdy.
Tylko dlaczego ucina Nm przy 410
- - - Updated - - -
Prawdopodobnie będę robił tez re-map skrzyni ale to w ciągu 2-3 tyg. Dam znać.
Skąd wiem juz pisze
od 2020 mamy wskaźniki momentu bosstu oraz ciśnienia oliwy.
Ma zrobiony wskaźnik nuta w zakresie 0-500Nm (standardowo 0-400) osiowanie proxy itp...
W normalnym użytkowaniu przełączam skrzynie manual 5-6 bieg pr/obr jednostki ok 2tys/obr i naciskam powoli gaz tak do połowy buduje sie fajnie moment obr it.
Dochodzi do 408-410Nm i automatycznie tnie na 390-395Nm.
Z tego wnioskuje iz mój soft nie pozwoli skrzyni dać więcej niż 410Nm w trybie pracy normalnej.
Sprawdzane na wszystkich trybach DNA oraz R.
Ewidentnie widać że trzyma skrzynia nawet po logach nie puści więcej. Nm. Tak też podejrzewamy
Problem dopiero zauważyłem jak zmieniłem skalę z 400 do 500Nm. Tak to pokazywał max 400 Nm jak przy standardowym zakresie.
Jeszcze zrobimy pomiar na hamowni drogowej
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2022/09/31.jpg
A robiłeś też mod skrzyni?
Wysłane ze Stelvio
A więc tak:
Jestem po zgraniu softu z Hp8
Na pierwszych 4 biegach jest ograniczenie Nm od 330 do 410Nm.
Na pozostałych 550Nm.
Wiec jeśli ktoś hamuje na remapie na 5-6 biegu nie wykryje tego iz Nm będzie cięty..
Czekam na modyfikacje softu i wgranie oraz powtórnie hamowanie.
Jak połączę sie z mesem przy wymianie oleju zapodam jaki mam soft
Super, czekamy na dalsze informacje!
A nie lepiej przed modyfikacją silnika wgrać soft do skrzyni z BMW ? Zdaje się że ma też inne limitery - ale tu trzeba byłoby dopytać.
Za dużo na razie tym autem nie zrobiłem, bo jakieś 450km, ale już wiem że 1 modyfikacją jaką zrobię będzie zmiana softu skrzyni, aby złagodzić zmiany biegów i to przekładanie jak w GTI oraz przyspieszyć zmiany biegów, potem pomyślę o sofcie silnika aby to wszystko zgrać. Mocy więcej mi nie trzeba , aby tylko bardziej liniowo szła.
Np: https://youtu.be/T0zyd95Z9EE?t=123
Nr katalogowy ZF : ZF-8HP50XHIS choćby bmw F/G
żródło : http://www.zfservis.sk/subory/8-speed.pdf
Kilka mechanicznych modów skrzyń ZF za mną więc ja nie widzę w tym większego problemu.
Oczywiście kwestie gwarancyjne trzeba od razu pominąć, psychiczne też.
Miałem już skrzynię ZF6HP19 (do 24) zmodyfikowaną na 400KM i 750Nm wraz z sprzęgłem o zapasie do 850Nm, z zdjętą blokadą Nm (500) przy czym ten ZF6 spokojnie można zrobić na 850Nm - ale za dużo ingerencji potem w silnik - gra nie warta zysku.
A jaka modyfikacja softu jest standardem, na standardzie można czasem silnik rozwalić jak się tego nie dostosuje, dobrze zrobiony soft to dobra kombinatoryka a nie tylko "chip" na przepustnicę, albo wgrany gotowiec za 500.
Skoro w temacie ktoś chce podejmować walki i modyfikować soft oryginalny to powinien wiedzieć co robi, dlatego podsunąłem pomysł z softem BMW, skoro to taka sama skrzynia.
Ale inna jednostka napędowa itp
To jest tak jakbyś wgrał soft skrzyni z 2.2mjet do 2.0 turbo
Całkiem inny zakres prędkości obrotowych jednostki ( inne krzywe Nm, Moc)
Jakby to miało pracować z sobą
Tak nie do końca, jeśli mamy do dyspozycji skrzynie benzynowe (czy tam diesel) , benzyna + diesel wiadome że nie pójdzie.
Takie połączenia robią w autach 4x4, potem Patrol jedzie 100/h i ma 4k obr... ale wystarczy zostawić oryginalne napędy i zmienić sam silnik (diesel na diesel) i nagle Patrole są demonami.
Sam mam już ostatni etap do zrobienia w moim XJ, gdzie w miejsce 2,5td będzie zaimplementowany 3.0M57, ale całe napędy zostawiam oryginalne.
Żeby nie bić zbytnio piany, jutro może podjadę do ZFTronic to sobie popytam. Komputerów w skrzyniach VAG w 3.0 też podobno nie wolno zamieniać bo auto nie ruszy - to taki MIT powielany na forum VW - ale to dłuższa historia.
Zastanów sie co piszesz i przeanalizuj swój post jeszcze raz.
Porównujesz swap 30 letniego patrola z współczesnym zawansowanym systemem zarzadzania zmianą przełożeń gdzie skrzynia komunikuje sie z min 3-4 jednostkami elektronicznymi.
I zazwyczaj soft z innego modelu juz nawet nie wspomnę z marki będzie gryzł sie z proxi twojego pojazdu
Co do napedów nie porównuj mechanicznych mostów z obecnymi sterownymi elektroniczne mechanizmami rozdzielczymi.
Co do skrzyń z grupy VAG jesli nie było ochrony komponentu to przełożysz sterownik ale to było do któregoś rocznika.
Obecnie tak jak piszą nie ruszysz z miejsca jeśli nie przypiszesz numeru VIN do sterownika
Mimo przekopania forum nie znalazłem wątku o temacie "za wczesnej zmianie biegów" w naszych skrzyniach ZF8hp -ekologia??.
Przy jeździe 60-80 kmh na lokalnych drogach (codzienność) potrafi wrzucić 8 bieg przy 63 kmh = 1100 obr /min , nie ma problemu ogólnie ,auto jedzie normalnie nie szarpie przy lekkim ruchu gazem od razu redukuje ale mnie to wkurza że skrzynia non stop " wachluje" biegami . Czy jest jakiś remap skrzyni który podniesie limit /limity obrotów do zmiany biegów??.Jeżeli tak to czy to będzie działać na wszystkich biegach równo czy można podnieść limit tylko dla 8 -mego biegu ??
Tryb D lub pedal box, można sobie nawet ustawić w trybie N 1800 2000 ale czasami jest to zbyt męczące jak dojeżdżasz do pasów a wtedy redukcja co jeden bieg i utrzymywanie 1800 na siłę.
Wysłane ze Stelvio
Ustawieniami z nastaw serwisowych nic z tym zapewne nie zrobisz. Jak te oszołomy nie ładują aku żeby oszczędzić mikrogramy emisji, to i biegami jadą na jak najniższe obroty bez opamiętania z tego samego powodu.
A swoją drogą ktoś tu na forum całkiem niedawno pisał że brakuje mu w Stelvio trybu żeglowania, i co to za samochód bez tego wogole jest ...
A i jeszcze reset adaptacj skrzyni pomaga ale tylko na jakieś 200 km poniżej wracać do tego samego.
Wysłane ze Stelvio