Witam,
Czy jest jakieś rozwiązanie powracającego błędu P06DD-00 pompy oleju o zmiennej wydajności? Problem powraca przy jeździe z rozgrzanym silnikiem na drogach szybkiego ruchu.
Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka
Printable View
Witam,
Czy jest jakieś rozwiązanie powracającego błędu P06DD-00 pompy oleju o zmiennej wydajności? Problem powraca przy jeździe z rozgrzanym silnikiem na drogach szybkiego ruchu.
Może ma to związek ze sławetną uszczelką smoka. Jaki przebieg?
do wymiany zawór ciśnieniowy i to jak najszybciej.
https://ricambi.pl/oryginalny-regula...109-p-428.html
Owy zawór wymieniłem pierwszy raz przy zmianie oleju przy około 55000 km z tego samego powodu, po zmianie był spokój około 12 tys. Teraz ma 70000 km po zmianie oleju i ponownej wymianie tego zaworu. Błąd występuje częściej po ostatniej wymianie, w oleju można znaleźć opiłki, a raczej drobinki złote, coraz częściej podejrzewam usterkę mechaniczną
uszczelka pompy smoka była wymieniana ????
Byle nie było już za późno
Zdejmujesz misę olejową i jest pompa + smok.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, myślę że uszczelka smoku oleju to dobry trop, mam nadzieję, że nie jest za późno.
Będę informował o postępach.
Uszczelka jest wciśnięta do pompy. Jest elastycznym połączeniem pompy i smoka.
Smok jest na stałe mocowany w misce.
Po dokręceniu miski, smok dociska poprzez uszczelkę do pompy.
Uszczelka jest gumowa, z czasem twardnieje, przepuszczając na połączeniu powietrze, które pompa zasysa.
Pojawiają się komunikaty o niedostatecznym ciśnieniu.
Uszczelka nie wymieniona na czas, to zatarty silnik.
Problem został nagłośniony przez użytkowników Opla Insignia 2.0 CDTI (silnik bliźniaczy z 2.0 Multijet i bardzo spokrewniony z naszym 2.2 Multijet).
Warto poczytać fora Insigni.
Są do kupienia uszczelki metalowe z oringami, które (teoretycznie) problem rozwiązują na zawsze.
Pojawił się trop, że uszczelka twardnieje głównie z powodu rozrzedzania oleju paliwem, przy wypalaniu DPF.
Czy miskę olejową można odkręcić i wyjąć bez większych problemów?
Zamierzam zamienić ta uszczelkę smoka na tuleję metalową, jednak mimo wszystko kupię również uszczelkę oryginał w razie W.
Warunki będą kiepskie, samochód będzie na niewielkich najazdach.
Czy mogę spodziewać się jakiś kłopotów przy odkręcaniu i wyjmowaniu miski oraz analogicznie przy montażu. Czy oprócz uszczelki miski jest jeszcze coś potrzebne.
Niestety zdjęcie miski nie jest proste, to kilka dobrych rbh. Przekreć do Cinsoftu i zapytaj, oni już to przerabiali..
Zakupiłem wlasnie 2.2 q4 z 2017 96k km gdzie nie była jeszcze ruszana uszczelka smoka. Silnik chodzi bez zarzutu aczkolwiek chciałbym zrobić tą uszczelkę smoka jak najszybciej. Dowiedzialem sie ze niestety w q4 jest troche wiecej roboty zeby dostac sie do miski bo trzeba zdejmowac caly naped itd. Czy ktoś może powiedzieć coś wiecej o tej operacji w q4 lub ogolnie? Szukam również mechanika, który sobie z tym bez problemu poradzi w Warszawie lub Bielsku Białej. Mój mechanik zna bardzo dobrze JTD i robi wszelkie mechaniczne tematy, ale giulii jeszcze nigdy nie robil. Robota niby czysto mechaniczna więc myślę, że by sobie z tym poradził, nie mniej jednak szukam jakiś opinii o tej robocie i wskazówek od kogoś kto już przerabiał ten temat.
Giulia na kanale, jednak utknąłem, śruby miski odkręcone, ale co dalej? Czy wiecie co należy odkręcić lub poluzować, aby wyrwać miskę?
Już ok, miska wyjęta, założyliśmy jednak metalowy zamiennik. Aby wyjąć miskę należało podwiesić silnik i opuścić sanki.
Teraz kolej na rozrząd i separator oleju oraz olej w skrzyni biegów.
Masz zdjęcie uszczelki, którą dałeś?
To jest ten zamiennik.https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2022/11/46.jpg
Dzięki. O to mi chodziło, żeby potwierdzić, że pasuje z 2.0 M-Jet/CDTI.
Ale chyba kupiłeś wersję o zmniejszonej średnicy przepływu?
Aj, nie wiedziałem, że są różne. Właściwie uszczelka orginalna smoku była w dobrym stanie, prawdopodobnie przyczyną powtarzającego się losowo błędu pompy oleju jest spowodowane zbieraniem przez elektrozawór opiłków z silnika. Dzisiaj jeśli się uda usuwam programowo ten zawór.
Niestety błąd powraca, do tego problemy z siecią can, samochód zaczyna być koszmarem
Niestety, najpewniej silnik się zaciera, 75 tys - co za gniot.