https://www.media.stellantis.com/em-...imeless-design
Załącznik 285272
Załącznik 285273
Printable View
To że idzie facelift, to akurat wiadomo od dawna. Swoją drogą to fajnie że Giulia dostanie w końcu matrycowe ledy, ale jak dla mnie to nie wyglądają one dobrze, taki tam w zasadzie lightlift :) wciskanie w istniejącą obudowę kultowego motywu z "SZ". Ciekawe kto pierwszy zrobi retrofit tych reflektorów do MY2016->...
Super. Za 4 lata sprzedam aktualnie produkowany model, co podniesie wartość samochodu.
Zegary zepsuli
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci...r6625#slajd-23
- - - Updated - - -
Czyli poza zegarami i światłami z przodu żadnych większych zmian. Ciekawe jak z retrofitem ledów do starszych roczników.
Ogólnie to fajniejsza wersja sprzed liftu :).
Tutaj trochę więcej info: https://autogaleria.pl/alfa-romeo-giulia-lifting
Większy ekran centralny, światła (rowniez z tyłu), nowe zderzaki, zegary, nowe kolory, felgi i możliwe, że będzie hybryda w Competizione
Nie o to chodzi, ciekawi mnie czy będzie się dało w miarę łatwo przełożyć nowe lampy do starszych roczników.
Tego chyba jeszcze nie wiemy.
Tak czy inaczej, śmieszą mnie właśnie wpisy z tym, że ludzie już chcą kupować nowe lampy, bo wyglądają tak samo i da się zamontować (szczególnie na grupach FB). Kurczę większość przewagi matrycowych LED na ksenonami, to właśnie możliwość wycinania snopu światła i maskowania aby móc jechać na "długich" ale nie oślepiać innych (przynajmniej w teorii), czy doświetlanie danych obszrów przed autem w zależności od potrzeby (w zależności od prędkości i kąta skrętu kierownicy). No jak ma to działać bez zmiany kamery, sterownika? Skąd te lampy mają brać sygnał? Nie wiem, ludzie myślą, że jak wepną wtyczkę i wsadzą lampę bo ma taki sam kształt, to będzie wszystko działać??
Pomijając fakt, że moim zdaniem te lampy średnio pasują. Ciężko mi w Alfie przypomnieć w ostatnich czasach lifing wyraźnie na lepsze, może 166, chociaż tutaj zdania też są podzielone.
Każdy lifting jest gorszy, bo więcej kosztuje zaprojektowanie nowego samochodu od podstaw, poprzedzone wszechstronnymi badaniami opinii publicznej (tak to działa, jakby ktoś nie wiedział) niż jego pozorne unowocześnienie na chybił trafił. Mnie w tym momencie interesuje, że ten samochód dla przeciętnego nabywcy w momencie sprzedaży przez mnie będzie wyglądał tak samo jak 5 lat wcześniej. Ponieważ prawie nikogo, kto chce kupić nowy samochód, nie bity (mam nadzieję), serwisowany, od pierwszego właściciela, nie interesują jakieś pedalskie dodatki, które nic nie wnoszą do samego mechanizmu, którym jest samochód.
Jak dla mnie to oświetlenie matrycowe nie jest bardzo potrzebne- w snopie światła wycinany jest fragment , aby nie oślepiać kierowcy jadącego z -przeciwka. To wycięcie działa z małym opóźnieniem , tak więc i tak go trochę oślepimy. A po co nam oświetlanie lewej krawędzi jezdni? Ważne by oświetlona była prawa- ta którą jedziemy. To taki trochę gadżet, niewiele poprawiający widoczność w nocy.
Pozwala zobaczyć czy jakiś nawalony jeleń nie włazi na drogę od lewej krawędzi?
Nie to żebym się jarał ledami czy matrycami, ale pewne zalety jednak mają.
Mam xenony z doświetlaniem w swojej Giulii, ale muszę napisać że nie powalają jasnością i zasięgiem, w Abarth 500 były lepsze xenony nie wspominając o służbowym golfie żony. Cokolwiek założyli teraz oby było skuteczniejsze od poprzednich, dobre światła to podstawa, o gustach się nie dyskutuje,ale widząc na żywo tonale to mnie się średnio podoba taki układ
też tak myślałem -wymień żarniki i pojedz na kumate SKP - niemal wszystkie światła w AR są fabrycznie za nisko.
a co do liftu jedynie to mi sie widzą te.. kratki nowe w zderzaku - reszta to wygląda tak jakby ktoś z 2 lamp od tonale i np stelvio na silę zrobił jedną słabo- podejrzewam że i ten led będzie słaby. Pożyjemy zobaczymy.
https://www.youtube.com/watch?v=b6X-AOPVwn0
Filmik (prawdziwy chyba bo za dużo roboty na fejka) gdzie Stelvio i Giulia mają światła ala te w Tonale.
Wycięcie z oferty dwustukonnej benzyny znaczy tyle, że jak ktoś chce jeszcze względnie tanio kupić któryś z tych modeli, to musi się pospieszyć.
Kolejne genialne posunięcie. Zarżną sprzedaż.
Obstawiam, że idą na redukcję CO2 w gamie. I jak już ktoś ma kupować coś, co produkuje te 150g / km, to niech chociaż dużo zapłaci :).
Na moje mocno utrudnią sobie sprzedaż. Lifting w mojej opinii znikomy, nowych silników nie ma, a najsłabszy benzyniak wycofany. Cena pewnie mocno do góry. Słabiutko to widzę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zaraz, czyli wylatuje 2.0/200KM i Q to z benzyn zostaje tylko 2.0/280KM? O_o
Nic mi nie wiadomo, żeby Q miało wylecieć.
Też mi mignął artykuł w którymś portalu motoryzacyjnym na temat wycofania Q zarówno Giulii jak i Stelvio, ale chyba to była jakaś niesprawdzona plotka, bo nawet nie można tego teraz znaleźć.
Dziś rozmawiałem ze sprzedawcą AR- ponoć Q wypadają z siatki sprzedaży do czerwca 2023 r.